'El francotirador': Heroi o assassí?

A l'exèrcit, un franctirador és l'expert en disparar (matar) a objectius (éssers humans) des de grans distàncies (a traïció)

Imatge del film Imatge del film
Cartell de la pel·lícula Cartell de la pel·lícula
Imatge del film Imatge del film
Imatge del film Imatge del film
Cartell de la pel·lícula Cartell de la pel·lícula
Cartell de la pel·lícula Cartell de la pel·lícula
Seria el perfil més covard de l'assassí institucionalitzat, una lamentable peça més dels grups humans que són enviats a matar i a morir en massa per interessos aliens a les guerres. Però, com algú decideix voluntàriament que la seva vocació és matar a sang freda altres persones (sense donar-los la possibilitat de defensar-se)? És més, com aquest algú ho fa sentint que el que fa és un acte de gran noblesa?

Des d'una ambigüitat ideològica força incòmoda però suggerent, Clint Eastwood (“Sense perdó”, “Gran Torino”) ens situa a la pell d'un d'aquests homes a través de l'excepcional interpretació de Bradley Cooper (“La gran estafa americana”) que, elaborant alhora una increïble transformació física, ens entrega l'acurat perfil d'un ciutadà pel que el rentat de cervell ha implicat un èxit rotund. “Tot per la pàtria”. I des d'aquest lema i a cop d'acumular assassinats, Chris Kyle es convertí en “La llegenda” (tal com se'l coneixia en l'entorn militar nord-americà, perquè Kyle fou un personatge real). Les seves proeses? Matar oficialment a 160 persones a Irak (es diu que, extra-oficialment van ser 260).

Heroi o assassí? Assassí, des del meu punt de vista. Des del de Clint Eastwood, no queda clar perquè, certament, el seu enfoc a “American Sniper” obvia completament el punt de vista iraquià i dibuixa un retrat carregat d'humanitat del seu protagonista. Una molesta visió parcial però que, d'altra banda, ens permet entendre com es gesten els monstruosos peons de les psicopàtiques altes esferes que ens governen.

És molt fort detenir els batecs d’un cor. Per això estaré amb tu la teva primera vegada”. Amb aquestes paraules, Chris Kyle condueix al seu fill a caçar, tal com el seu pare va fer amb ell.
Van ser els primers instants d’un aprenentatge que, a base de pràctica, anestesiaria qualsevol sentiment contrari a assassinar quan es tracta d'una “bona causa”.

Narrada amb una intensitat prodigiosa, una tensió en constant creixement, una narrativa contundent i des d'una mirada qüestionable i alarmant, el que sí ofereix Eastwood als seus vuitanta-quatre anys és un marge suficientment ampli a l'espectador per provocar-li les més altes reflexions. Perquè “American Sniper” és un devastador i impactant drama bèl·lic de difícil digestió que posa davant els nostres ulls les implicacions psicològiques, ètiques i familiars que impliquen les guerres per aquells que hi participen. Les opinions, Eastwood ens les deixa per nosaltres.

Títol original: American Sniper
EUA, 2014.
Direcció:
Clint Eastwood.
Guió:
Jason Dean Hall (basat en el llibre de Chris Kyle).
Interpretació: Bradley Cooper, Sienna Miller, Jake McDorman, Luke Grimes.
Durada: 134 minuts

Tràiler 


Segueix Diana Comas a Twitter (@CbaDiana)

 
Comentaris

Destaquem