L'esport femení local, un referent català

Els clubs de la ciutat són clarament formatius, fet que ha beneficiat la presència femenina a les entitats. Aquesta bona formació també s’ha traduït en el fet que hi hagi esportistes locals triomfant en l’esport d’elit

Sant Cugat és una ciutat que, malgrat les diverses dificultats que es puguin presentar, aposta per l’esport femení als clubs esportius del municipi. El voleibol, amb el Club Voleibol Sant Cugat, la gimnàstica rítmica i estètica de grup, amb el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat, i l’atletisme, amb la Secció d’Atletisme del Club Muntanyenc Sant Cugat, són tres clubs de referència en l’esport català. Tots tres tenen una característica en comú: la seva màxima preocupació és la formació de les categories de base. Són, clarament, clubs formadors que, a més, aconsegueixen èxits esportius a Catalunya i a l’Estat espanyol. Aquesta línia de treball ha fet que Sant Cugat hagi donat i continuï donant esportistes de primer nivell.

Equips en l’elit
Sant Cugat és un referent en la competició femenina. Actualment té dos equips en les màximes categories estatals. Són el primer equip d’hoquei sobre herba del Junior FC, que milita a la Divisió d’Honor, i el sènior A femení del Patí Hoquei Club Sant Cugat, que ho fa a l’OK Lliga. Per la seva banda, el Club Voleibol Sant Cugat milita en la categoria de plata, però ja ha competit a Superlliga 1 en diferents etapes i, en aquests moments, lluita per tornar a jugar en la màxima categoria, que va perdre la temporada passada. I tots tres conjunts ho fan amb jugadores de Sant Cugat, formades als seus respectius clubs esportius, clarament de caràcter formatiu.

El 45% dels Jocs Escolars, noies
En els Jocs Esportius Escolars, que organitza l’Ajuntament de Sant Cugat a través de l’Oficina Municipal d’Esport per a Tothom (OMET), dels 2.603 participants, 1.193 són noies, el 45,93%. La resta, 1.410, són nois. De tots els esports que s'hi practiquen, els que compten amb més presència femenina són la gimnàstica rítmica (244), el bàsquet (173) i el hip-hop (148).

El torneig de voleibol i les 5 Milles Femenines
A Sant Cugat es fan dues competicions femenines molt reconegudes: el Torneig Internacional de Voleibol Base Ciutat de Sant Cugat i les 5 Milles Femenines. El Club Voleibol Sant Cugat organitza cada mes de setembre, des de fa ja onze anys, el Torneig Internacional de Voleibol Base Ciutat de Sant Cugat als pavellons de la ZEM Rambla del Celler i al pavelló de Valldoreix. Es tracta d’un dels torneigs més importants d’aquestes característiques que es fa a l’Estat espanyol, i és un dels pioners a organitzar-ne.

El pròxim 8 de març, l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix organitzarà la dotzena edició de les 5 Milles Femenines. Es tracta d’una competició atlètica popular femenina pionera a Catalunya, que el 2014 va reunir unes 150 atletes a Valldoreix.

Els esports de cinc estrelles
Sant Cugat disposa de clubs esportius que, des de fa molts anys, treballen l’esport femení, sobretot, des del vessant més formatiu. Un exemple clar és la secció d’hoquei sobre herba del Junior FC, el Club Voleibol Sant Cugat, el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat, i la Secció d’Atletisme del Club Muntanyenc Sant Cugat.


En els últims anys, el CV Sant Cugat ha fet un salt quantitatiu i qualitatiu molt important. FOTO: Lali Puig

Les esportistes locals, un referent estatal i internacional

Sant Cugat ha gaudit d'esportistes de gran potencial, que han estat un gran exemple. És el cas de la nedadora Melisa Caballero, medalla d’or al Campionat d’Europa absolut el 2004. Gemma Mengual i Andrea Fuentes han estat, fins al moment, les dues imatges de la natació sincronitzada espanyola. Anna Cohí, que va ser membre de l’equip paralímpic espanyol d’esquí alpí, va ser 4a en la prova de Supercombinada als Jocs Paralímpics de Vancouver l’any 2010. Itziar Llobet ha jugat dues temporades a la màxima categoria del bàsquet femení estatal, al Ciudad de Burgos, i ara amb la Universitat de Ferrol.

Les germanes santcugatenques Pla, Bàrbara i Júlia es van adjudicar el 2010 el Campionat d’Europa de Seven (rugbi a 7) i també es van penjar una medalla d’or en un europeu de rugbi a 15. Raquel Brun juga, per segona temporada consecutiva, a l’Avarca de Menorca, equip de Superlliga 1 Femenina de voleibol, de la màxima categoria estatal. Amb el Valeriano Allés Menorca (ara Avarca de Menorca) va ser subcampiona de la Copa de la Reina i la Supercopa la temporada 2013-2014.


Bàrbara i Júlia Pla, les representants del rugbi santcugatenc. FOTO: Arxiu

La dificultat en alguns esports

A Sant Cugat, però, hi ha clubs esportius en què costa, primer, introduir, i després, consolidar l’esport femení. Aquest és el cas d’entitats com el Club Handbol Sant Cugat, el Futbol Sala Sant Cugat o bé el Club Sincro Sant Cugat.

En els pròxims dies s'aniran publicant parts del reportatge que va sortir publicat al Diari de Sant Cugat, el gener del 2015.

 
Comentaris

Destaquem