Marc Urquizu: la sensació màgica de pujar muntanyes i fer cims

El cap tècnic del Teatre-Auditori de Sant Cugat, de 51 anys, assegura que més endavant “l'objectiu és tornar a intentar a fer un 8.000”

Marc Urquizu, de 51 anys, és un apassionat de l'alpinisme. Al maig i juny del 2018, amb l'expedició Cordada al Nanga Parbat (8.125 metres) de la Cordada Associació Esportiva i Ecologista, no va poder arribar al cim, per diferents circumstàncies. És la novena muntanya més alta del món, situada a la serralada de l'Himalaya. El santcugatenc detalla que "la ruta que vam triar va ser la Via Messner, sent conscients que teníem un índex baix d'aconseguir-ho. Però era un projecte ambiciós. Volíem sortir de la ruta normal, la Kinshofer, i fer la Messner, més alpina i allunyada en un terreny més verge. Vam estar sols molts dies i volíem valdre'ns per nosaltres mateixos. Havíem de portar tot el material a sobre i anar pujant. I, això, comporta més dificultat". L'agost del 2016, Urquizu va fer el cim del Khan Tengri (7.010 m), a la frontera entre la Xina, Kazajistán i Kirguistán.

Urquizu acostuma a pujar muntanyes de 5.000 i 6.000 metres. Fa uns vint anys, als Andes, en una mateixa expedició, va fer tres cims: el Chimborazo (6.268 m), la muntanya més alta de l'Equador, que la va baixar esquiant; el Cotopaxi (5.897 m), que també la va baixar esquiant, i el Cayambe (5.790 m). Per l'alpinista, "hi ha moltes muntanyes que no són vuit mils, que et permeten fer activitats més o menys tècniques molt boniques".

Urquizu: "L'objectiu és tornar a intentar a fer un 8.000"

El santcugatenc té previst fer un 8.000 més endavant. "L'objectiu és tornar a intentar a fer un 8.000, però no m'obsessiona, és contraproduent. Crec que entre expedició i expedició cal deixar un temps. Per qüestions professionals, econòmiques i personals, cada any no puc participar en una expedició".

Mentre no puja grans muntanyes, Urquizu practica l'esquí i la bicicleta de muntanya. "Actualment, el que més m'agrada és l'esquí de muntanya, amb les seves variants", diu.

Urquizu: "L'alpinisme t'ajuda a aplicar coses per a la vida diària"

Pel cap tècnic del Teatre-Auditori de Sant Cugat -des de l'any 1993-, l'alpinisme "és un estil de vida, tot i que no m'hi dedico professionalment. El fet de dedicar-me en aquest esport té els seus avantatges i els seus inconvenients. Els avantatges són que l'alpinisme t'ajuda a aplicar coses per a la vida diària, gestionar situacions de vegades una mica al límit. I l'inconvenient és que la meva és una actitud absolutament egoista. A la muntanya hi ha riscos, situacions límit, i quan marxo el meu entorn més proper es queda patint. Però no se viure d'una altra manera". El fet de treballar molts caps de setmana "fa difícil compaginar aquesta activitat amb la feina".

La passió per l'alpinisme li ve de petit, quan feia excursions de muntanya amb els seus pares i era membre del Centre Excursionista AEC de Barcelona. Amb la majoria d'edat s'ho va prendre amb més seriositat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem