Txell Playà, l'atleta amb discapacitat visual que vol ser als Jocs de Tòquio 2020

El febrer del 2017, l'atleta del Club Muntanyenc Sant Cugat, de 20 anys, va igualar la marca (4.98 m) de l'atleta que va aconseguir l'or en salt de llargada dels Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro 2016

Txell Playà Faus, de 20 anys, és l'actual campiona del món júnior d'atletisme per a persones amb discapacitat visual, en la disciplina de salt de llargada i en la categoria T11. En aquesta mateixa competició, a l'agost del 2017, a Nottwil (Suïssa), va ser tercera en els 100 metres llisos, amb la selecció espanyola. La T11 és una categoria paralímpica i els que hi competeixen són els atletes que hi veuen menys. Són persones cegues o amb molt poca resta visual. Corren i salten amb els ulls tapats amb pegats i antifaç.

Playà: "Vull classificar-me pels Jocs Paralímpics de Tòquio 2020"

La santcugatenca, que ha acabat el segon curs de Dret, té molt clar quin és el seu pròxim repte esportiu: "Vull classificar-me pels Jocs Paralímpics de Tòquio 2020 i fer un bon paper. Penso en Tòquio des de fa sis anys". Playà, que ara competeix en la categoria promesa, és beneficiària del Pla ADOP (Apoyo al Deporte Objetivo Paralímpico) i compta amb el suport de l'ONCE. Ha demanat una beca per entrenar al Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat.

Abans, però, la veurem volar al Campionat d'Europa Absolut, que se celebrarà a Berlín (Alemanya), del 21 al 27 d'agost, en 100 metres i salt de llargada, i també en el Mundial de Dubai el 2019. I al Campionat d'Espanya Absolut, el 30 de juny i l'1 de juliol, a Fuenlabrada (Madrid).

Playà: "La discapacitat m'ha obert moltes portes"

"La discapacitat m'ha obert moltes portes, i he fet coses extraordinàries. No m'ha impedit fer coses. No se si tornaria enrere", assegura l'atleta del Club Muntanyenc Sant Cugat, que també detalla que l'esport "és una necessitat, t'ensenya valors, et distreu, et crea vincles humans i et permet conèixer noves cultures. L'esport és superació, no rendir-se mai, satisfacció d'haver lluitat per alguna cosa i aconseguir-ho".

Va igualar la marca de la campiona dels Jocs Paralímpics de Río

Ara mateix, ocupa la segona posició en el rànquing mundial absolut de salt de llargada, prova de la qual el febrer del 2017, a Torrent (València), en un control de la federació espanyola, va igualar la marca (4.98 metres) de l'atleta que va aconseguir la medalla d'or dels Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro 2016.

En la seva vida esportiva hi ha dues persones clau: el seu entrenador, Toni Corgos, "el meu segon pare", i el seu guia, Robert Díez, "que ha sacrificat moltes coses per mi".

Els èxits esportius més destacats

Entre els seus èxits esportius més destacats, destaquen una medalla de plata (100 metres) i una de bronze (salt de llargada) en els Jocs Europeus Paralímpics de la Joventut, en sub-20, el 2015 a Croàcia. També va ser quarta, en els 100 metres, i cinquena, en salt de llargada, en el Campionat d'Europa Absolut, el 2016 a Grosseto (Itàlia), sent Playà encara júnior.

Als 8 anys va decidir que volia fer atletisme. "Jo era a casa i per la televisió estaven fent una competició d'atletisme. Quan vaig veure la prova de salt de llargada vaig córrer cap a la meva mare a dir-li que allò era el que jo volia fer", explica. Abans d'arribar als 13 anys al Club Muntanyenc Sant Cugat, Playà s'entrenava en el grup adaptat de l'ONCE, a L'Hospitalet de Llobregat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem