Can Mates i el Parc Central; dos barris ben actius a Sant Cugat

Can Mates és un dels barris més joves de la ciutat, amb molta zona verda i parcs per als més petits. El Parc Central és un barri consolidat, però amb diferents problemàtiques encara pendents de solucionar

El barri de Can Mates és un dels últims barris que ha nascut a Sant Cugat, i encara no està poblat del tot. Els inicis d’aquest barri són al voltant del 2005, i a poc a poc s’ha anat poblant de veïns. Can Mates és un dels barris joves de Sant Cugat. Als veïns de Can Mates els preocupen diferents aspectes del barri. Un d’ells és la manca de llum artificial al Parc de Can Mates. Iona Casadevall, presidenta de l’Associació de Veïns de Can Mates, detalla que “des de fa un any, la meitat del parc no està il·luminada. Han robat fins a tres vegades els cables de coure dels fanals i l’Ajuntament no els vol reposar. Han robat coure en carrers del barri i l’Ajuntament sí que ho ha resolt”.

La velocitat al carrer de Josep Irla
Una comissió de l’associació de veïns i l’Ajuntament de Sant Cugat han trobat una solució a la problemàtica de mobilitat al carrer Josep Irla. L’objectiu era aconseguir reduir la velocitat dels vehicles en aquest carrer i, tot i que hi ha veïns a qui aquesta solució no els ha agradat, “s’ha aconseguit reduir la velocitat”, assegura Casadevall.

El Parc de Can Mates és un dels parcs urbans més grans de Catalunya, amb el jardí més extens de Sant Cugat, amb 21 hectàrees de terreny. Can Mates és la continuïtat del Parc Central i entre ambdós parcs sumen un total de 28 hectàrees de superfície. El Parc de Can Mates es va inaugurar el 22 d’abril del 2007 amb una festa popular al parc.



El Parc Central
El Parc Central, un parc de passeig i esbarjo i un pulmó verd al mig de Sant Cugat, es va inaugurar el 24 d’abril de 1994. El Parc Central té una superfície de 7 hectàrees i, en el seu moment, es van plantar fins a 1.360 arbres. Per les seves dimensions i la seva concepció, aquest nou parc de Sant Cugat pretenia recordar l’emblemàtic Central Park de Nova York. Pel que fa al barri, es va començar a treballar en el que havia de ser una nova zona de Sant Cugat a partir de 1989, tot i que no va ser fins al 1993 que es van construir els primers edificis al barri.

Els pollancres i plataners provoquen molt de pol·len
El Parc Central és un barri tranquil on és molt fàcil veure-hi gent que hi passeja en un ambient relaxat. És una zona situada molt a prop del centre, on aparcar-hi és relativament fàcil. Però, en el dia a dia, els veïns d’aquest barri hi veuen les diferents problemàtiques que té. El tipus d’arbrat (pollancres i plataners) provoquen molt de pol·len i, segons Ramon Mampel, tresorer de l’Associació de Veïns del Parc Central, “al·lèrgies molt importants”. Els veïns de la zona reclamen a l’Ajuntament que resolgui, d’una vegada per totes, aquesta problemàtica. “Hem de tancar les finestres dels edificis”, concreta.

Els veïns també mostren la seva preocupació per la manca de cobertura als telèfons mòbils. “No tenim cobertura al mòbil. El repetidor més a prop que tenim està situat al carrer de la Mina 81-83”, assegura Mampel.



Les piscines del Parc Central
Aquest barri compta amb un important equipament municipal, molt valorat pels veïns, sobretot quan arriba la calor. Són les Piscines Municipals d’Estiu del Parc Central, que estan situades al carrer Rovellat amb Josep Vidal i Granés. Les piscines públiques es van inaugurar el 16 de juny de 1992. Aquest complex aquàtic disposa de cinc piscines.

La població dels barris
Segons dades facilitades per l’Ajuntament de Sant Cugat, el Parc Central té 4.290 habitants. Pel que fa a Can Mates, a la zona est n’hi ha 1.510, i a l’oest, 1.947.

 
Comentaris

Destaquem