El Gall pren el poder, i ja és Carnaval a Sant Cugat

Un pregó dedicat a l'emú mort, el judici del procés i les entitats locals ha donat el tret de sortida als dies de gresca a la ciutat

Ja és Carnaval a Sant Cugat del Vallès. Ho és des de la tarda d'aquest dijous, Dijous Gras, dia 28 de febrer, quan el Gall ha tornat a baixar del cimbori per prendre el poder de la ciutat i declarar així que, mentre ell regni a la ciutat, la gresca i la disbauxa imperen a la ciutat.

La festa ha començat amb la ja tradicional presentació del programa de Carnaval a la plaça de Sant Pere. Una posada en escena que ha tingut referències pel judici del procés, alhora que es detallava les diferents activitats que es faran aquests dies. Tot seguit, el Ball dels Estirats ha tornat a representar la fi dels dies grisos quan, amb una forta traca, s'ha trencat l'estiramenta i ha començat la Crida del Gall.

Baixada del Gall. Foto: Bernat Millet.

Una crida, enguany, amb novetats, ja que els músics eren músics voluntaris que han après la cançó per acompanyar l'acte. Una quarantena de músics, seguits d'una àmplia multitud de santcugatencs i santcugatenques, han enfilat el Carrer Major fins a la plaça d'Octavià.

 

El Ball dels Estirats ha donat el tret de sortida a la festa. FOTO: Bernat Millet

El Ball dels Estirats ha donat el tret de sortida a la festa. FOTO: Bernat Millet

Allí, el gall ha despertat i ha baixat del cimbori, fent una crida a acompanyar-lo fins a l'Ajuntament per treure-li el poder a l'alcaldessa. Així ha estat, i una gran processó ha recorregut el centre de la ciutat fins a la plaça de la Vila.

El Gall ha baixat del cimbori per prendre el poder de la ciutat. FOTO: Bernat Millet

El Gall ha baixat del cimbori per prendre el poder de la ciutat. FOTO: Bernat Millet


Un cop a l'Ajuntament, el Gall ha sortit al balcó, demanant per Carmela Fortuny, l'alcaldessa de la ciutat. Després d'un estira i arronsa, Fortuny ha cedit, i li ha lliurat la vara al Gall. Això sí, amb un encàrrec, el de vetllar per la pancarta de "Llibertat presos polítics".

Carmela Fortuny ha lliurat el poder de la ciutat al Gall. FOTO: Bernat Millet

Carmela Fortuny ha lliurat el poder de la ciutat al Gall. FOTO: Bernat Millet



Un cop el Gall gaudia del poder de la ciutat, ha pronunciat el pregó de Carnaval. Un pregó que ha començat amb unes paraules de record per a l'emú mort al carrer de Sant Cugat. "Enguany, vinc molt encès, i és que ens van matar en Pepet de Can Cadena; l'emú més famós de Catalunya", ha dit. "Que l'emú va morir per l'estrès", ha recordat fent referència a la notícia; "si a vosaltres us perseguís tot un escamot de policia motoritzada, armats fins a les dents, també en tindríeu d'estrès, no?", ha afirmat.

El procés i el seu judici també ha tingut un paper rellevant en les paraules del Gall. "Us tenen el país ocupat -mal ocupat, tot sigui dit -, però aquí els teniu", ha afirmat, recordant que "la meitat del govern legítim, us l'han segrestat". Paraules per al Raül Romeva: "Raül, com recordo la teva closca passejant per la plaça d'Octavià, una abraçada molt forta". Referències també als exiliats i a la situació que es viu als carrers, així com a les mobilitzacions amb "un somriure". "Va home va, i així voleu la república? I tant que la tindreu la república, la república dels caga-calces!", ha lamentat. "Voleu despertar d'una punyetera vegada? Tan sols imagineu la cara que posarà el Felipet el dia que marxeu. Ja només per això valdria la pena!", ha destacat. "I mentrestant, a esperar que acabi aquest circ de les mentides que han plantat a Madrid", ha detallat descrivint amb humor la situació que s'està vivint.

Amb el pregó ha començat Carnaval. FOTO: Bernat Millet

Amb el pregó ha començat Carnaval. FOTO: Bernat Millet

En l'àmbit local, referències a les diferents entitats de cultura popular. "Si ara tanqués els ulls, podria dir exactament qui sou aquí baix; els de sempre. En aquest poble sou els quatre de sempre que us ho manegueu tot per als quatre de sempre", ha dit, fent referències a geganters, castellers, trabucaires, diables, bastoners... "Cada loco con su tema", ha dit.

Referències també al Carnaval, la Comissió organitzadora, i el Ball de Gitanes, així com a la disbauxa que es viu als carrers aquests dies. I així ha fet una crida a "rebentar-ho tot", declarant inaugurat el Carnaval 2019.

Botifarra d'ou i cava per a tots els assistents, i divendres, més gresca amb el cercatasques, i la resta de propostes per als pròxims dies. És Carnaval a Sant Cugat!

Més info: Totes les activitats de Carnaval de Sant Cugat

Més informació
 
Comentaris

Destaquem