Entendre l'art com una eina d'inclusió social

Sant Cugat compta amb els tallers BenestArt que treballen per compensar el risc d'exclusió social de les persones amb trastorn mental

Combatre el risc d'exclusió social que pateixen les persones amb algun tipus de trastorn mental a Sant Cugat és un dels principals objectius dels tallers d'art BenestArt que, des del curs passat, s'imparteixen a Sant Cugat.

Un taller d’art amb voluntat inclusiva que es va iniciar a la tardor del curs 2014-15 en col·laboració amb Entretallers, els tallers d'art municipals, l'Ateneu santcugatenc i el Punt Verd, junt amb l'artista visual Oriol Mora. “Partint de les activitats que al matí es fan a l'Ateneu amb persones d'aquest col·lectiu, es va veure l'oportunitat de fer alguna cosa a la tarda, més de l'estil de club social”, explica Mora.

El taller es fa els dimarts a la tarda al Monestir, durant una hora i mitja, “tot i que alguns cops les sessions poden durar més perquè fem alguna visita o preparem alguna exposició”, aclareix Mora. Actualment, són set els participants en els tallers, procedents del Servei de Rehabilitació Comunitària de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, el Centre de Salut Mental d'Adults de Sant Cugat i el Taller Jeroni de Moragas.

L'obra més recent es pot veure al Monestir fins al 14 de febrer FOTO: Artur Ribera

“El que treballem és, a través de l'art entès des d'un punt de vista ampli, el fet de parlar les coses, pintar-les o escriure-les. El que se'ns acudeix. I, sobretot, el que ens proposem és agafar autonomia i agafar autoestima”, aclareix Oriol Mora.

Una autoestima que s'aconsegueix “pel fet de treballar aquest aspecte més lúdic, els aspectes més emocionals, de creació, i en grup, que és molt important, perquè ho comentes i ho comparteixes, i anem posant les coses en comú. I les decisions les fem en comú”, conclou.

Una feina ben visible

Actualment estan reparant els llums per tornar-los a exposar FOTO: Artur Ribera

Als tallers treballen conceptes a partir dels materials que recullen al Punt Verd i de la conjuntura del moment. “El primer que vam fer va ser el pessebre, i el vam fer amb materials recollits de la deixalleria. Era molt important fer la recerca, perquè quan veus els objectes, et ve la inspiració”, explica Mora. El resultat, “un pessebre abstracte, però bonic”.

El següent projecte va anar una mica més enllà. Amb el suport de l'empresa de llums iGuzzini, i també amb materials estrets de la deixalleria, van preparar un seguit de llums que s'han pogut veure exposades a l'Oficina Sostenible ubicada a la plaça de Barcelona. “Ara, treballarem a reparar-les per portar-ho a les diferents biblioteques, com a mostra itinerant”, explica Mora.

En acabar el projecte dels llums, a la primavera, el taller va preparar instruments de ritme que es van poder veure, i tocar, durant el FesCamp a Mira-sol.

Treballen a partir de conceptes i amb materials reciclats FOTO: Artur Ribera

El darrer treball de BenestArt es pot veure fins al 14 de febrer al Monestir de Sant Cugat. En aquesta ocasió, diferents artistes i professionals van col·laborar en el taller aportant la seva feina. El resultat, “Els desitjos migrants”.

“Vam treballar el concepte dels immigrants, que ens tenia molt motivats, juntament amb els materials que trobàvem al Punt Verd. Vam veure que hi havia molta relació amb el tema de l'exclusió social. En aquesta relació amb els refugiats és amb el que hem estat fins ara”.

Un resultat per gaudir

Els tallers es fan cada dimarts a la tarda FOTO: Artur Ribera

“La gent reacciona molt bé davant de les propostes que els fem a les exposicions”, admet Mora. “A la inauguració vam estar molt ben acompanyats, amb companys dels centres derivadors, públic habitual dels museus, o de les propostes d'Entretallers”. Una resposta que, per Mora, “dóna molt sentit a allò que fem, perquè ho veus posat al mig de la ciutat a un lloc emblemàtic”.

Per a Mora, conduir aquest taller és una “experiència interessant”. “Em dóna la part social de l'art, que és una part que quan la treballes només en pintura, per exemple, no la tens tan present; no veus tant el teu resultat o l'efecte immediat”, explica Mora. “T'omple d'idees perquè hi ha uns debats molt interessants; veus com treballant en equip van sortint idees”, clou.

 
Comentaris

Destaquem