Ferré: "L'Orquestra porta tres propostes completament diferents aquesta temporada"

Entre altres, l'Orquestra Simfònica Sant Cugat estrena l'obra de David Bozzo 'Suite popular catalana'

L'Orquestra Simfònica Sant Cugat porta al Teatre-Auditori tres concerts durant la segona part de la temporada de l'aniversari dels 25 anys de l'equipament. Aquestes són la 5a simfonia de Taxikovski, el 28 de febrer; Els Planetes de Holst, el 21 de març; i Shéhérazade, de Rimski-Kórsakov, el 14 d'abril. Explica les propostes el director de l'orquestra, Josep Ferré.

 

L'Orquestra Simfònica porta tres propostes al Teatre-Auditori aquesta temporada. Quina és la primera?

La primera és un gran concert simfònic, en el sentit que hi ha un concert per a violoncel i orquestra, amb les Variacions Rococó de Txaikovski, amb el violoncel solista Guillermo Pastrana, i un director convidat d'un prestigia absolut, que és el polonès Michal Nesterowicz. És la 5a Simfonia de Txaikovski, el 28 de febrer.

 

La segona serà Els Planetes de Holst.

Una segona proposta, el 21 de març, amb motiu del 50è aniversari de l'arribada de l'home a la Lluna. Hem programat una obra monumental que es diu Els Planetes, del compositor anglès Holst. És una espècie de suite en què hi ha un número dedicat a cada un dels planetes, i és música molt espectacular. Amb aquesta obra també col·labora el Cor Vivaldi, de Barcelona.

 

I una tercera proposta és...

L'últim concert que fem és un concert participatiu. Hem encarregat una obra a un compositor de Sant Cugat, David Bozzo, i ens ha fet una obra que es diu Suite popular catalana, en la qual apareixen, a més de l'orquestra, unes melodies populars que s'han de cantar, però s'han de cantar a una sola veu. És a dir, normalment, quan són grans concerts, les corals són vàries veus, i aquí no. Volem que la dificultat estigui a l'orquestra, i la part vocal sigui fàcil perquè la puguin cantar els nens i nenes, sense tenir una especial formació musical. Amb això hem convidat a les escoles, i l'obra s'estrenarà al final del concert. A més, en una altra peça d'aquest programa, també convidem a tocar amb els nostres músics a estudiants d'instruments de corda. La primera part serà una obra important, que és Shéhérazade, de Rimski-Kórsakov, dirigit per Jordi Piccorelli. És un concert molt especial.

 

Seria el Concert de Sant Jordi?

És el concert que habitualment és el concert de Sant Jordi, però com enguany cau just després de Pasqua, enguany fem el concert de primavera, podríem dir.

 

Tres propostes molt diferents!

Són tres propostes molt diferents. La primera diguem que és un gran concert a l'estil dels grans auditoris d'Europa, amb un gran director, i gran solista. El segon, una obra espectacular; i el tercer, encara que no sigui Sant Jordi, li hem volgut donar un aire com si ho fos. Té literatura, per un costat, i la cosa catalana i participativa per l'altra. La literatura, representada per Rinski-Kórsakov que explica aventures, com si fos un conte oriental, i amb una música emocionant. I després, la segona part, amb aquesta participació amb música catalana.

 

És el primer cop que fan un concert participatiu?

No és el primer cop, però és un concert que sempre té una certa dificultat organitzativa. La veritat és que ho havíem fet alguna vegada, i amb un gran èxit, però és una iniciativa que no ha tingut continuïtat. Ens agradaria poder-ho fer una vegada a l'any, però la veritat és que els últims anys no ho havíem fet. És una experiència molt gratificant per als nens, i ens agrada molt poder fer això.

 

I ho fan apostant per un compositor local.

Sí, el David Bozzo. Avui en dia, ser compositor és molt complicat, i, en canvi, aquí a Sant Cugat tenim personatges com ell, que estan cada dia escrivint, i s'estan convertint en uns bons compositors. Això és important, i també ens agrada. Ens agrada molt poder treballar amb ell.

 

Com recomana aquestes tres propostes al públic santcugatenc?

Totes són completament diferents, i res té a veure una amb l'altra. Són tres propostes, amb tres directors diferents, amb tres programes molt diferents també. Que no s'ho perdin. Si els agrada la música, que no s'ho perdin; i si no els agrada, que vagin a un, i segur que repetiran.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem