Francesc Gómez, premi de poesia Gabriel Ferrater

Gómez, nascut a Barcelona l'any 1971, ha estat guardonat pel llibre 'Pengeu-ne cada nit als enforcalls', que serà publicat distribuït per Edicions 62, com a part del premi

El barceloní Francesc Gómez (1971) és el guanyador del 17è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, per l'obra Pengeu-ne cada nit als enforcalls. Un llibre que, segons el president del jurat i editor d'Edicions 62, Jordi Cornudella "és un d'aquells que un no s'espera trobar", perquè "és un llibre d'un principiant que no ho sembla, amb una vida inusual al darrere". Cornudella ha valorat l'obra des de diferents perspectives, i ha assegurat que està "fet amb una llengua molt rica, que crida molt l'atenció".

L'obra del guardonat

Cal destacar que, segons ha assenyalat el mateix autor durant l'anunci oficial de la seva victòria, a l'Ateneu Barcelonès, l'obra es divideix en tres parts, la primera vol destacar i reflexionar sobre la memòria col·lectiva, la segona sobre l'amor i, per últim, la tercera, sobre l'observació del món. Una història dividida en tres que "respira un anhel de plenitud insatisfet", segons Gómez. "En certa manera, la poesia et fa sentir aquesta plenitud insatisfeta, però a la vegada es pot concebre també com un consol", ha afegit.

 

A més, l'autor ha explicat que Pengeu-ne cada nit als enforcalls és un recopilatori de diferents poemes escrits al llarg de molts anys, que ha aconseguit unir formant una història. De fet, va començar a escriure durant la seva adolescència, però ho va deixar als 26 anys, desencantat. Als 35, però, un encàrrec per estudiar l'obra d'Ausiàs March, va tornar a despertar-li el cuc de la poesia.

D'altra banda, el guanyador del premi també ha volgut destacar el paper de l'Ajuntament de Sant Cugat, així com el del jurat del premi: "Agreixo enormement a l'Ajuntament de Sant Cugat el fet de confiar en la poesia, i al jurat del premi el fet de confiar en la meva poesia", ha dit Gómez.

 
D'esquerra a dreta: Jordi Cornudella, Francesc Gómez i Carmela Fortuny. FOTO: Ferran Mitjà

D'esquerra a dreta: Jordi Cornudella, Francesc Gómez i Carmela Fortuny. FOTO: Ferran Mitjà

El Premi

El Premi de Poesia de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater és un dels més ben dotats de Catalunya, i el guardonat percep una dotació econòmica de 7.250 euros, a més de la publicació de l'obra per la qual ha guanyat el guardó, a càrrec d'Edicions 62, que forma part, conjuntament amb l'Ajuntament i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater, de l'organització del certament: ""És un premi establert en el sistema literari català", ha afirmat Jordi Curnudella, mentre que l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha afirmat que "l'Ajuntament de Sant Cugat aposta per la cultura i per la poesia".

Amb tot, el llibre es presentarà formalment al mes d'octubre, en el marc del Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat, moment en el qual també es presentaran les bases de la pròxima edició del certamen.

 

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?