Gabriel Ferrater serà Fill Predilecte de Sant Cugat

Així s'ha anunciat durant la presentació de l'associació que treballa per preservar la seva memòria

El poeta Gabriel Ferrater serà nomenat Fill predilecte de Sant Cugat del Vallès. Així ho ha anunciat Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde de Cultura, durant l'acte de presentació de l'Associació Gabriel Ferrater que se celebra aquest dijous, 11 de gener, al Mercantic.

El nomenament es farà oficial durant la celebració d'un ple extraordinari el pròxim 29 de gener, a la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Cugat. Un nomenament que coincidirà amb l'atorgament d'aquest mateix títol al pintor Rudolf Häsler.

La petició per nomenar Ferrater Fill predilecte la va registrar l'Associació el passat mes de juliol, recordant que "Gabriel Ferrater és un dels poetes més importants i influents de la literatura catalana i un dels intel·lectuals més respectats per tothom. Si bé va néixer a Reus, l'any 1965 es traslladà a viure a Sant Cugat, al carrer de Ribatallada 67, i dos anys després exercia com a professor a l'acabada de crear Universitat Autònoma impartint classes al Monestir i a la Casa de Cultura".

L'Associació Gabriel Ferrater

L'acte s'ha celebrat al Mercantic. FOTOS: Artur Ribera

L'anunci s'ha fet durant l'acte de presentació oficial de l'Associació Gabriel Ferrater aquest dijous, 11 de gener. Una associació que es constituïa el dia 27 d'abril, coincidint amb el 45è aniversari de la mort de Gabriel Ferrater. Una associació que neix amb la voluntat de ser una plataforma que ajudi a promocionar la figura i l'obra de Gabriel Ferrater, a mantenir viva la seva memòria, la seva
poesia i tots els seus treballs en el camp de la lingüística i de l'art.

L'Associació té com a referent la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater que es va crear, ara fa 17 anys quan es van ajuntar un grup d'amics (Ramon Barnils, Pep Codó, Paco Soler, Carmen Rojo, etc.), que havien conegut personalment a Gabriel Ferrater. El seu objectiu principal va ser la creació del Premi Gabriel Ferrater. Ara, l'Associació agafa el relleu d'aquesta comissió per donar-li un nou caràcter, creant una associació legalitzada, amb uns objectius més amplis, amb més implantació al país, establint col·laboracions amb altres entitats, administracions i sobretot amb el món més actiu de la poesia i de l'educació.

La presentació oficial d'aquest 11 de gener ha servit per homenatjar la figura del poeta. D'aquesta manera, diferents poetes han llegit la seva obra i han glossat la seva figura. La música l'ha posat Joan Artigas, qui ha musicat part de l'obra de Ferrater.

Objectius de l'Associació

  • Fomentar els estudis sobre la vida i l'obra del poeta, però també la del seu germà Joan Ferraté.
  • Vetllar tant per l'edició de la seva obra publicada, exhaurida, descatalogada o inèdita com pels treballs i estudis sobre la seva obra.
  • Incentivar l'escriptura de la poesia entre la gent jove i organitzar activitats per fomentar la lectura de la poesia.
  • Vetllar per la bona marxa del Premi de Poesia Gabriel Ferrater.
  • Crear una Exposició Permanent sobre la vida i l'obra de Ferrater.
  • Col·laborar en el Premi Gabriel Ferrater de Secundària a Sant Cugat, incentivant-lo i promocionant-lo, ampliant l'àmbit geogràfic d'aquest Premi.
  • Demanar que l'any 2022 es declari Any Gabriel Ferrater. Amb aquest motiu incentivaríem l'edició d'un llibre de poemes dedicats a la memòria de Gabriel Ferrater.
  • Declarar el dia 27 d'abril del 2022, Dia Gabriel Ferrater a totes les escoles del país. S'organitzaran un seguit d'activitats relacionades amb la poesia i en la figura i obra de Gabriel Ferrater.
  • La publicació d'una biografia en català de Gabriel Ferrater.
  • Sol·licitar a l'Ajuntament de Sant Cugat que nomeni Gabriel Ferrater fill predilecte de la ciutat i dignifiqui el monument erigit a Sant Cugat en la seva memòria.
  • Sol·licitar a la Generalitat de Catalunya que l'hi atorgui la Creu de Sant Jordi a títol pòstum.
  • Aconseguir que s'editi l'obra completa de Gabriel Ferrater.


 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem