Ja es pot visitar l'exposició 'Presos polítics en l'Espanya contemporània'

L'Exposició ha obert portes al Centre d'Art Maristany i abans s'ha celebrat un debat relacionat a la casa Aymat

La mostra de l'artista Santiago Sierra, sota el títol 'Presos Polítics a l'Espanya Contemporània', s'ha inaugurat el dissabte 22 de desembre al Centre d'Art Maristany on hi serà fins al 5 de gener. Cal recordar que aquesta mateixa exposició va ser censurada a la fira ARCO de Madrid.

L'obra vol fer visible l'existència de presos polítics a l'estat i mostra el rostre, pixelat, d'alguns d'ells. Els joves d'Altsasu, els titellaires de Madrid empresonats el 2016 o simpatitzants del 15-M són algunes de les persones que apareixen en l'exposició. També hi surten Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Debat interessant

La mostra està impulsada per la plataforma Free Romeva i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat i, abans de la inauguració, s'ha celebrat una taula debat a la Casa Aymat, moderada per la periodista santcugatenca Mònica Terribas i amb la dona del pres polític santcugatenc, Diana Riba i Pep Beúnza, de l'Institut Nacional per l'Acció No Violenta i que també va ser empresonat per motius polítics a la dècada dels 70. "De la presó se'n surt més reforçat i més convençut", ha assenyalat Beúnza.

Monica Terribas, Pep Beúnza i Diana Riba durant el debat. FOTO: Ferran Mitjà

Monica Terribas, Pep Beúnza i Diana Riba durant el debat. FOTO: Ferran Mitjà

Durant el debat s'ha parlat també de la lluita no violenta: "Les armes de la no violència són el silenci, l'humor i l'amor. Per a la lluita no violenta cal tenir el cap fred", ha explicat Beúnza, que és amic personal de Raül Romeva. La presó, però, ha estat el tema central del debat i, en aquest sentit, Beúnza ha explicat que "el fet d'estar a la presó per defensar una causa justa et genera orgull".

Per la seva banda, Diana Riba, parella de Raül Romeva i recentment nomenada com a número 2 d'ERC per a les eleccions europees, ha assenyalat què cal fer, segons el seu pare, per poder arribar a bon port amb el procés i amb l'alliberament dels presos polítics: "Hem de tenir una mirada llarga. Hem d'entendre que aquest camí serà molt llarg, i un cop surtin de la presó tampoc acabarà el procés que vam començar fa uns anys".

Diana Riba va fer una entrevista amb el TOT Sant Cugat quan va ser nomenada número 2 d'ERC per a les europees.

Més info: Riba: “El Parlament Europeu és una eina molt potent per explicar què ens està passant”

Les millors imatges del cap de setmana a Sant Cugat.

Concert de la Coral del Club Muntanyenc. Foto: Lali Álvarez

 
Comentaris

Destaquem