L'Enciclopèdia Castellera es presenta com a "síntesi global del fet casteller"

El director de la publicació, Xavier Brotons, ha visitat Sant Cugat per presentar l'obra en un acte dels Gausacs

"Una obra global de síntesi sobre el fet casteller". Així ha definit Xavier Brotons, director de la publicació, l'Enciclopèdia Castellera que s'ha presentat aquest dimecres, 15 de maig, a Sant Cugat del Vallès en un acte organitzat pels Gausacs al ViLab. Una publicació (que ja disposa de tres volums), que apareix en aquest moment, com ha reivindicat el director, pel "moment actual del món casteller, tant pel nombre de colles, com pels castells que s'estan fent, cosa que fa que sigui el moment ideal per aparèixer, ja que mai n'hem sabut tant sobre castells", ha defensat Brotons.

Una obra que no pateix de zero, tal com ha explicat, ja que es troben antecedents com Món casteller, publicat l'any 1981. Una obra que "ja tenia afany panoràmic, però que tenia limitacions, la més important, el fet que es va publicar just quan començava el millor", ha defensat Brotons, qui l'ha definit com a "obra de referència".

L'Enciclopèdia Castellera la configuren un total de 6 volums, i a Sant Cugat s'ha presentat el tercer, alhora que s'ha fet una visió de conjunt sobre la publicació. En aquest sentit, Brotons ha detallat que els dos primers volums estan dedicats íntegrament a la història, mentre que aquest tercer aborda la Tècnica i la Ciència dels castells.

La presentació s'ha fet al ViLab de Sant Cugat. FOTO: C.Caballé

La presentació s'ha fet al ViLab de Sant Cugat. FOTO: C.Caballé

"La primera part del volum és el primer cop que es fa una sistematització de la tècnica", ha detallat, tractant temes com la dificultat tècnica de cada castell, com planificar els assajos, o l'anàlisi de com ha evolucionat aquesta tècnica durant la història. Pel que fa a la segona part, la de la Ciència, Brotons ha detallat que inclou aspectes com les mesures científiques sobre alçada i pes dels castells, temps i velocitat de construcció, les caigudes o les mesures de prevenció, entre altres.

Una part que compta amb un capítol final on s'aborda el futur dels castells, plantejant si serà possible un castell d'11. Una pregunta a la qual Brotons ha donat resposta, defensant que "és físicament, científicament i teòricament possible, però altament improbable", fent referència a l'exigència d'atleta d'elit que suposaria assolir-ho.

Brotons també ha volgut fer un avançament sobre els tres capítols que encara s'han de publicar, el quart i el cinquè abans de finalitzar aquest mateix any. Pel que fa al quart volum, ha apuntat que s'aborda l'Antropologia i la Sociologia dels castells, tractant temes com el funcionament de les colles, o els valors socials del fet casteller.

El cinquè volum aborda els temes de projecció del fet casteller, així com les altres torres humanes del món. Finalment, el volum sisè és una miscel·lània, on es tracten temes sobre la relació entre art i castells, literatura i cinema i castells, la relació entre política i castells, i el futur Museu Casteller.

L'acte l'organitzaven els Gausacs. FOTO: C.Caballé

L'acte l'organitzaven els Gausacs. FOTO: C.Caballé

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem