La Cantata 'Nens sense recer' arriba per remoure consciències

Organitzada per Camerata Sant Cugat, enguany arriba a la catorzena edició abordant el tema dels infants refugiats

El Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès serà l’escenari, un any més, de la tradicional Cantata de Nadal de Camerata Sant Cugat. Enguany, amb una obra d'Alberto Garcia Demestres que porta per nom Nens sense recer, i que aborda el tema dels infants refugiats. Una peça que té per objectiu “remoure consciències”, abordant un dels aspectes més foscos del Nadal, “el drama d’uns infants que es troben a una platja”, explicava el compositor.

La Cantata es presentava aquest dimarts, 18 de desembre, al Cafè Auditori, i es podrà veure a la sala santcugatenca el diumenge, dia 23, a les 19 hores. Sílvia Solanellas, regidora de Cultura, ha fet valdre la consolidació del projecte de Camerata, arribant enguany a la 14a edició de la Cantata. Una Cantata que Solanellas ha definit com a "símbol de tradició, de creativitat, i de feina en conjunt per visualitzar una obra contemporània, de temàtica de Nadal".

Per la seva banda, Xavier Baulies, director de Camerata Sant Cugat, ha apuntat que Camerata se suma a la idea que "per Nadal, qui res no estrena, res no val", amb una cantata que "després passa a ser història de la música", recordant les 14 edicions impreses amb 14 obres de compositors contemporanis.

Pel que fa al contingut d'aquestes, ha subratllat que "cada any es produeix una lectura nova de Nadal", apuntant que, en aquesta edició, es fa "una crítica a una certa doble moral del món occidental, en la qual per Nadal tots volem el millor, però també hi ha un gran buit". En aquest sentit, ha fet referència a Nens sense recer, una obra on "els nens, símbol de la innocència, són el centre". Una obra que "interpel·la", i que "ha capgirat l'orquestra i el cor", cosa que, com ha destacat, "es podrà veure a l'escenari".

Alberto Garcia Demestres, autor de la peça, ha admès que li ha "costat molt" escriure la Cantata, estant a punt, fins i tot, de desistir. En aquest sentit ha explicat que "m'ha costat molt escriure sobre el drama d'aquests infants assegut des de la meva cadira còmoda". Uns infants als quals els ha posat nom, "per donar més claredat al fet que són persones, i que com a persones les hauríem de tractar, fent possible que això no passi", ha subratllat visiblement emocionat.

Un text dramàtic on, amb la música, s'ha "intentat donar més innocència", "sobretot quan canten els nens, els qui parlen sense haver nascut, recordant les mares que han mort ofegades", ha detallat. L'objectiu final, ha dit, "que des de l'art, des de la música, tot això se sàpiga". "Espero que la gent surti amb un feliç Nadal, però pensant molt en el que està passant".

 
Comentaris

Destaquem