La col·lecció de Frederic Cabanas sobre la Marilyn Monroe

Frederic Cabanas recull des de fa una pila d’anys llibres i objectes de l’actriu Marilyn Monroe

“Jo em trobava a Barcelona esperant uns amics davant d’una llibreria d’importació, i em va cridar l’atenció un llibre de grans dimensions amb un primer pla de la Marilyn a la portada. Vaig entrar-hi per fullejar-lo i em va entusiasmar”, explica Frederic Cabanas, pintor, fotògraf, pertanyent a una de les sagues de Sant Cugat que han deixat més empremta al municipi, especialment en l’àmbit cultural.

“El que més em va atraure és que el llibre, que reproduïa tot el treball del fotògraf, fotograma a fotograma, posava de manifest la gran capacitat que tenia la Marilyn per posar davant del fotògraf. És evident que el fotògraf s’havia limitat a disparar: la Marilyn, en tan sols unes sessions, havia estat capaç de crear diferents personatges i milers de posicions genials”, recorda Cabanas.

Així va néixer la seva passió per Marilyn Monroe (Los Angeles, 1926- Hollywood, 1962), un mite del cinema nord-americà del segle xx (mite que va créixer després de la seva mort, probablement, en part, degut al fet que es va suïcidar). Cabanas té actualment un immens arxiu de llibres que exploren un grapat d’aspectes de la Marilyn –de llengües molt diverses– i altres objectes sobre l’actriu, incloent peces originals, com ara signatures autèntiques seves i algunes pertinences, com els guants negres que Norma Jean Baker –aquest és el nom real de Marilyn Monroe– portava a la pel·lícula “Els senyors les prefereixen rosses”. També té rèpliques exactes de les sabates que lluïa l’actriu a les seves pel·lícules. Tots aquests objectes ara són a la casa de Frederic Cabanas, a Valldoreix, però ben aviat es podran veure al futur Museu de Cal Gerrer (plaça d’Octavià).

“He hagut d’ampliar uns quants cops les lleixes per poder-hi encabir tants llibres”, diu Cabanas, que ha editat diverses publicacions sobre Marilyn Monroe, a més d’un magnífic llibre sobre la història de Sant Cugat i les seves principals nissagues (“Sant Cugat: orígens i històries d’un poble i d’una família”). Frederic Cabanas revela que té tot l’arxiu informatitzat. Per això hi destina un munt d’hores. I és que la seva afició per col·leccionar llibres i objectes d’aquesta popular actriu, que la indústria cinematogràfica dels EUA va convertir en la bellesa-mite dels anys cinquanta, requereix, sens dubte, una bona dedicació.

 
Comentaris

Destaquem