Navarra i Janer: "Volem que la gent es trobi una sorpresa: música al carrer"

El dia 21 de juny es commemora el Dia Internacional de la Música, i Sant Cugat se suma, per setè cop, a la iniciativa

El 21 de juny es commemora el Dia Internacional de la Música. Una data que es commemora a Sant Cugat del Vallès ara farà set edicions. Una activitat que a la ciutat va sorgir dels debats de la Taula d'Arts Escèniques, i també per donar visibilitat a totes les persones que viuen la música a Sant Cugat. Gemma Navarra i Jaume Janer són membres del Grup de Treball de Música de la Taula d'Arts Escèniques, organitzadors de l'activitat, juntament amb Mireia Puig, Xavier Asensio i Cristina Capmany.

Què se celebra el Dia de la Música?

Jaume Janer (J.J.): El Dia de la Música, el que celebrem, és el fet de portar la música allà on no n'hi ha normalment. A la dècada dels anys 80 del segle passat, el ministre francès de cultura va proposar portar la música un dia, al solstici d'estiu, allà on no n'hi ha normalment, per exemple, a una biblioteca, al vestíbul de l'estació, a un mercat... Nosaltres, seguint aquesta ortodòxia, no anem a aquests llocs, però busquem que la gent quan vagi o vingui de treballar, el dia 21 a la tarda, es trobi amb la sorpresa: música al carrer, en llocs diferents.

On es trobaran aquestes propostes musicals?

Gemma Navarra (G.N.): Es trobarà música a la plaça d'en Coll, a la plaça d'Octavià, al carrer de Valldoreix, al carrer de Santiago Rusiñol amb Quatre Cantons, a la plaça doctor Galtès, a la plaça de Barcelona, al Casal Torreblanca, pels carrers amb una batucada itinerant, i a la plaça de la Vila, que és una novetat d'enguany.

Com es distribueix la música en tots aquests espais?

G.N.: Després de l'estudi de les passades edicions, es distribueix consolidant uns espais que tot el grup de treball considerem que són els adients per aquell tipus de música. Llavors, la plaça del Doctor Galtés creiem que és molt adequada per a les corals, per una carpa amb bona sonoritat, l'escalinata, i que la gent hi passa molt a prop. La plaça de Barcelona queda ja força consolidades per a les havaneres. Un altre tema consolidat és a la plaça d'en Coll la música tradicional, i la plaça d'Octavià és l'espai, ja per lògica, que pertoca per grans formacions. I hi ha un espai nou, a Santiago Rusiñol, que creiem que funcionarà bé per molt petites formacions. I estrenem actuació a la plaça de la Vila.

Quina és aquesta novetat?

G.N.: A la plaça de la Vila trobarem una mostra de diverses entitats de batucada de Sant Cugat. Una escola de batucada sortirà de dos punts diferents de la ciutat, des de Can Quitèria i des de Francesc Macià, a les 19 hores, fent una batucada itinerant que acabarà a les 20 hores a la plaça de la Vila, on s'incorporaran altres grups de batucada.

Quants estils musicals hi trobarem en total?

G.N.: S'escoltarà molta música tradicional, música clàssica, grups de rock i funky, havaneres, grans orquestres clàssiques i modernes, big bands, música coral de tots els estils, havaneres i batucada.

I qui hi participa?

G.N.: Enguany passarem de llarg de les 400 persones, i hi participen plenament les escoles de música i centres educatius de música, l'EMTSC, les batucades i corals adultes amateurs, a més de música jove.

J.J.: D'altra banda, no totes les corals participen, per indisponibilitat del director. Per posar-hi solució, a les 21 hores, a la plaça d'Octavià, hi haurà un cant comú, dirigit per Sílvia Planagumà, de quatre cançons per a totes les corals que poden venir els seus membres, però que no tenen director. És una alternativa a tothom que vol participar.

Un cant comú que també tindrà una novetat participativa...

J.J.: Fa tres anys, vam fer una cançó que s'ha convertit en l'emblema del Dia de la Música, Cor d'un poble.

G.N.: Raül Lazilla, mestre de l'Escola Fusió, va fer l'arranjament per cordes i veus i orquestra de la cançó Memory, i ara, el Cor Aglepta, amb músics de l'Aula de So, i amb l'estudi d'enregistrament d'Aula de So, han fet una maqueta que la gent pot veure, estudiar, i venir a cantar el dia 21 de juny a les 21 hores a la plaça d'Octavià.

Després de sis edicions, com ha estat l'acollida?

G.N.: Molt positiva. Molta gent es mou pels carrers en la vida quotidiana, i de cop s'impressionen i molts es queden aturats i sorpresos. Gratament sorpresos.

J.J.: La reacció del públic és molt bona. També hem de dir que ho fem a partir de les sis de la tarda, perquè és quan comença a haver-hi gent als carrers, i no fa tant sol... Coses que hem anat aprenent amb l'experiència.

I ja tenen al cap novetats o noves propostes?

J.J.: No estem per canviar-ho radicalment, però sempre hi haurà alguna novetat amb la mesura de les possibilitats.

G.N.: De fet, per l'any vinent, ja tenim noves propostes molt interessants en l'àmbit internacional...

Encara no s'ha celebrat l'edició d'enguany, i ja estan barrinant la pròxima!

G.N.: Sí! També perquè tots els participants estan molt contents de participar, sobretot la gent jove, que gaudeixen que se'ls escolti, perquè és una cosa que motiva molt en la docència.

J.J.: I en els adults, perquè és una altra manera de fer propostes musicals. Les corals, per exemple, no és un concert a la manera tradicional.

G.N.: I, de retruc, és una mostra de tot l'esforç que estan realitzant les escoles de música a Sant Cugat per donar una educació de qualitat, i els ciutadans poden escoltar al carrer i poden valorar la immensa tasca que s'està fent des de les escoles de música.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem