Neix Les Hores, una nova editorial amb segell santcugatenc

Maria Sempere, de la Floresta, és la fundadora de l'empresa que aposta pels llibres intimistes

La santcugatenca Maria Sempere és la impulsora de la nova editorial Les Hores. Una editorial que aposta per la literatura intimista, en llengua catalana. Sempere explica la proposta.

Amb quina voluntat neix l'editorial Les Hores?

L'editorial neix amb la voluntat de publicar narrativa en llengua catalana, amb la voluntat de fer un catàleg amb llibres que parlin sobre el que evoca en nom de Les Hores: la vida, el pas del temps, les relacions... Pensem que tot això dona sentit a les hores, i pensem que és el que els lectors poden tenir interès en llegir.

Quins llibres configuraran aquest catàleg?

La nostra intenció és traduir autors contemporanis i autors del segle XX que no han estat mai traduïts en llengua catalana i que creiem que mereixen ser llegits en aquesta llengua. També publicar autors catalans que estiguin en la línia del tipus de literatura que nosaltres volem publicar. Obres que es plantegen temes actuals, que són temes eterns al cap i a la fi, però també en un punt d'actualitat. Les relacions avui en dia no són com eren temps enrere. Hi ha noves preguntes, noves relacions familiars... Volem fer una reflexió sobre aquests temes portats a l'actualitat.

Quin és el tret diferencial de Les Hores?

Hi ha moltes editorials que publiquen llibres d'aquests temes, que al final són molt transversals, però pensem que no hi ha cap editorial clarament posicionada en aquest tipus de literatura. Volem que si es vol llegir literatura intimista, aquesta que parla sobre quotidianitat, pensin en Les hores com la millor proposta.

L'editorial arrenca amb dos títols, La vida a qualsevol preu i Història d'un matrimoni. Per què aquests dos?

Hem triat aquests dos llibres perquè reflecteixen el tipus de literatura que volem publicar. D'una banda tenim La vida a qualsevol preu, de l'autora sueca Kristina Sandberg. El llibre explica el rol d'una mestressa de casa des d'un punt de vista molt intimista. Una dona casa amb un empresari al qual l'empresa li comença a anar malament i té problemes amb l'alcohol, i que té dos fills adolescents que comencen a trobar el seu camí. L'autora ens porta de la mà d'aquesta mestressa de casa a resseguir el seu dia a dia. És l'exemple de dones que no es van emancipar, que vivien depenent del marit, i que es dedicaven a allò que la societat considerava que havia de ser una dona. Una història amb capítols molt curts i amb una prosa molt intimista que atrapa. Un tema que a priori no semblaria apassionant, però que l'autora aconsegueix atrapar.

El segon títol canvia de temàtica...

És l'altre extrem del tipus de literatura que volem publicar. Història d'un matrimoni, de l'autor noruec Geir Gulliksen, és una història d'amor moderna; una reflexió que fa una parella un cop l'amor s'ha acabat. Pensaven que el seu amor perduraria. Tenen una concepció oberta de l'amor, en el pla teòric, però arriba un moment que entra una tercera persona. Una reflexió sobre què ha passat, què és l'amor, què és la llibertat, la independència, quan racional és l'amor... És l'altre extrem perquè és una temàtica molt actual.

Ja teniu previstes futures publicacions?

La nostra idea és publicar sis títols a l'any. Enguany hi haurà publicació al setembre, l'octubre, i al desembre dos, tot i que una està pendent de concretar-se. La voluntat és editar-ne sis més l'any 2018, i després, un cop ens anem consolidant, anar incrementant el nombre de títol fins a deu anuals.

A títol personal, què l'ha portat a tirar endavant aquest projecte editorial?

Sempre m'havia apassionat el món de la literatura, però mai m'havia dedicat a això. Fa un any i mig vaig deixar la meva feina com a director de clients de Vueling, perquè necessitava un canvi de cicle i necessitava fer alguna cosa que tingués més a veure amb la meva passió. I em vaig plantejar atrevir-me a fer allò que m'apassionava, el món editorial. Vaig parlar amb persones del sector, vaig fer el pla de negoci, i al final em vaig decidir a emprendre aquesta aventura. Amb la col·laboració de Manuel Gómez, professor de Literatura a Secundària.

Un repte...

Amb tot el respecte que ens mereix el món de l'edició, som conscients que arribem nous, i que hem d'aprendre molt. Però estem disposats a fer-ho. D'altra banda, pel que fa a correctors i traductors, tenim professionals del sector àmpliament reconeguts, perquè volem assegurar que la qualitat dels nostres llibres és la que els lectors mereixen. Invertirem tota la nostra professionalitat i el nostre treball perquè realment tinguem uns bons llibres per oferir als nostres lectors. Hem d'aprendre, però tenim l'entusiasme per fer-ho.

 
Comentaris

Destaquem