Neus Ribatallada: “Hi ha clients que compren a cegues les nostres recomanacions”

La llibreria Paideia de Sant Cugat ha rebut el premi a la millor llibreria de l’any a l’Estat espanyol d'aquest 2018.

La llibreria Paidea, actualment al carrer de Santa Maria, té 51 anys d’història. La Neus Ribtallada hi és des de fa 47 anys i l’Adela Nogueira des de fa 28. Han rebut el premi a la millor llibreria de l’any a l’Estat espanyol segons la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya. És el Premi Boixareu Ginesta, un guardó que reconeix la tasca de les llibreries i llibreters en el foment i desenvolupament de la cultura escrita.

Heu rebut el premi de millor llibreria de l’Estat. Com valoreu aquest reconeixement?

Neus Ribatallada (N. R.): Aquest reconeixement, després de tots els anys i trajectòria de la llibreria Paideia, l’hem rebut amb molta il·lusió. Sempre hem intentat mantenir un fons bibliogràfic, tasca que no és fàcil perquè sempre l’has d’anar revisant sovint; i oferim un tracte molt personalitzat als nostres clients que confien molt en les nostres recomanacions.

Adela Nogueira (A. N.): Ens va fer molta il·lusió que valorin el fet de tenir un fons perquè normalment no es valora l’esforç que fa el llibreter en mantenir una pila de llibres que potser et demanen un cop l’any.

És una tasca que no fan moltes llibreries?

A.N.: No. Jo crec que cada vegada en queden menys amb un fons, perquè és costós i porta molta feina.

N. R.: Mantenir aquest fons molt seleccionat és valorat per un tipus de client que el gaudeix molt. I gent que ve nova a Sant Cugat i coneix la llibreria ens acaben felicitant justament pel ventall de matèries que tenim en aquest fons.

A.N.: I una prova és l’aparador que tenim. Aquí no posem un llibre perquè és el darrer que s’ha publicat o el que està de moda. És una selecció que fem i que, de vegades, potser hi ha un llibre que té 15 anys. El criteri de l’aparador el posem nosaltres. De fet, ens consta que hi ha molta gent que un cop per setmana s’atura per veure quins llibres tenim al nostre aparador.

Quants llibres llegiu vosaltres?

A. N.: Uf, jo no porto el compte. En un més? Depèn... A més tenim poc temps. Però a les vacances d’estiu em puc llegir entre 7 o 12 llibres. Al cap de l’any en puc llegir molts.

N. R.: En qualsevol cas, de cara als nostres clients, tenim molta informació de cada llibre que tenim a la venda per part de les editorials. També ens repartim les lectures de llibres en funció de les temàtiques i així podem llegir més i informar millor. Quants llibres llegeixo? Jo diria que 4 llibres de mitjana al mes.

Hi ha un tipus de llibre específic dels lectors de Sant Cugat?

N. R.: El que podem dir que el 80% dels nostres clients llegeix novel·la i un 20% d’assaig.

A. N.: Però això passa a la majoria de llibreries i en qualsevol lloc de l’Estat. La diferència és que a Sant Cugat hi ha un nivell cultural molt més elevat que la mitjana i just per aquest motiu ens podem permetre tenir un fons, per exemple, de ciència que en altre lloc no tindria sentit. I aquí es llegeix bona novel·la, no només un Zafón, sinó bona novel·la.

Els joves llegeixen?

A. N.: Molt poc. Els pocs que llegeixen ho fan molt i que els que no llegeixen no ho fan gens. No hi ha una mitjana.

N. R: Hem d’animar a la gent que llegeixi més. Una població com Sant Cugat hauria de llegir més. Falta una empenta a nivell institucional per promoció la lectura.

A. N.: Amb 90.000 habitants que té Sant Cugat hauria d’haver-hi més lectors, però això passa aquí i arreu.

Cal crear l’hàbit de lectura des de petits.

A. N.: És clar! Però no és un tema de mantenir el mercat, el tema és que si no llegeixes, no pots jutjar res d’àmbit polític, social.... La informació la tens a partir de la lectura. Sí que pots buscar informació a internet, però prèviament has de tenir coneixements o ni buscaràs res.

N. R.: Si no llegim diaris o llibres o si no veiem els telenotícies, no estem informats i no podem formar-nos una opinió.

I com podem fer per augmentar la lectura entre menuts i joves?

A. N.: És important crear hàbit a l’escola i a casa. Que els joves vegin que els seus pares llegeixen a casa és bàsic. Però si els pares un cop a cada veuen tres capítols d’una sèrie de televisió... no hi ha massa temps de res.

N. R.: El llibre tornarà, segur.

A. N.: Sí, en uns anys hi haurà un moviment que farà que tornem enrere i llegim més. Potser es publicarà menys i hi haurà menys llibreries, però es llegirà més tot i l’existència de xarxes socials, etc. De vegades és necessari que passi el temps per adonar-nos d’on estem i què estem fent. Avui ja hi ha gent que està educant els seus fills per reduir el temps que destinen a les xarxes socials.

Hi ha massa llibreries a Sant Cugat?

A. R: Jo crec que n’hi ha massa no per la població que tenim sinó pel nombre de lectors.

Els llibres electrònics han fet mal o ha estat una moda passatgera?

A. N.:  Han fet mal, però no tant com es podia esperar o com es diu.

La gent prefereix llegir llibres en paper?

N. R.: Està repartit.

A. N.: Una persona que no li agradi llegir encara li resulta més difícil llegir en una pantalla que en paper... Per tant.... Sé es baixen molts llibres però és com aquell que s’apunta al gimnàs però després no hi va, es baixa milers de llibres, però després no en llegeix cap.

Quants llibres podeu tenir avui la venda a Paidea?

N. R.: Això va variant en funció de les campanyes, però ara, a prop de Nadal, tenim uns 40.000 llibres a la venda. I el nombre de títols que tenim serien la meitat aproximadament. I per Sant Jordi, només a la parada potser venem uns 15.000 exemplars, però Sant Jordi és només un dia...

Com l’aconselleu un llibre o altre?

N. R.: D’entrada els hi oferim tres llibres diferents i, a partir d’aquí, veiem. També li fem un petit test sobre el tipus de lectura, autor, preferències, etc.

A. N. : Potser és per regalar a una persona que no llegeix gens, però que, per exemple, li agrada la muntanya i, partir d’aquí fem propostes.

Quantes vegades tornen per dir-vos “el llibre m’ha encantat”?

A. N.: Molta gent. Amb això tenim molta sort. També, és clar, portem molts anys i la gent confia molt en nosaltres i està contenta.

N. R. Tenim un model de client que entra i ens diu: Que m’oferiu? I a cegues compren les 5 o 6 propostes que els hi presentem.

A.N.: Tenim un percentatge d’encert bastant elevat.

N.R.: A la llibreria tenim dues columnes molt concretes: Paidea recomana i El client recomana. Així som més recomanacions que podem oferir, no només les nostres. Hi ha clients que se’n porten novetats de les quals potser no tenim massa informació i els hi demanem que quan acabin ens donin la seva opinió. Ens interessa molt saber que pensen els nostres clients.

Hi ha llibres difícils de trobar?

A.N. : Avui no perquè hi ha internet on buscar. Abans de l’arribada dels ordinadors, la recerca l’havíem de fer entre la informació que teníem al cap. Avui dia qualsevol llibre que et demanin el pots aconseguir fàcilment.

Alguna anècdota viscuda a Paideia en tots aquests anys?

N. R.: Passa sovint que vénen a comprar un llibre que no saben ni el títol ni l’autor. I com a molt et donen una pista... i a partir d’aquí, investiguem. De vegades et diuen un títol inexistent...

Es venen molt els llibres sobre el procés de Catalunya?

N. R.: Es segueixen comprant, però també se’n publiquen menys.

Quin seran els autors més venuts aquest Nadal?

N. R: Santiago Posteguillo, Julia Navarro, Haruki Murakami... aquests són els més mediàtics. Després hi haurà les recomanacions que faci cada llibreria; pensa que els rànquings de venda no coincideixen amb totes les llibreries. Cada llibreria té la seva llista dels més venuts.

Quants anys porteu juntes?

N. R. : Juntes portem 28 anys. Jo vaig començar en fa 47 i la llibreria ha superat els 50 anys.

Hi ha Paideia per anys?

N. R.: Algun dia ens haurem de jubilar, eh! Però ens queden uns anys més encara!

 

 
Comentaris

Destaquem