Palomas i Gironell conversen sobre la seva visió de la literatura al Claustre

Ambdós escriptors, premiats recentment, han compartit tertúlia amb els santcugatencs i santcugatenques

Els escriptors Alejandro Palomas i Martí Gironell s'han citat aquest dimecres, 13 de juny, a Sant Cugat del Vallès amb els lectors i lectores de Sant Cugat del Vallès per parlar de literatura i presentar els seus darrers llibres, Un amor, guardonat amb el Premi Nadal, i La força d'un destí, Premi Ramon Llull, respectivament.

Un acte organitzat per l'Ajuntament de Sant Cugat i el TOT Sant Cugat, amb el patrocini d'Amat i la col·laboració d'Òmnium, que s'ha celebrat al Claustre del Monestir, i en el qual ambdós han conversat sobre la seva tasca creativa, i la seva visió de la situació actual de la literatura.

Ambdós autors, que mantenen una estreta amistat, han conversat inicialment sobre què suposa rebre un reconeixement com el que tots dos han recollit recentment. Per Gironell, suposa un "abans i un després" per la dotació econòmica que implica, i per "l'empenta que t'ofereix". Palomas, per la seva banda, ho considera "una beca per poder seguir dedicant-te a això".

Els llibres premiats se'ls han presentat respectivament. Palomas ha descrit La força d'un destí com un llibre que "aconsegueix quelcom que és molt difícil, que és entretenir; captar l'atenció". Una novel·la amb "intensitat que t'atrapa" pel fet que "entres en la figura del personatge, que fa de la seva vida una aventura, i genera curiositat", fent que "no puguis parar fins que l'acabis". I és que el text de Gironell presenta la història d'un jove de 21 anys que va fugir de l'Espanya franquista a peu fins a França, arribant als Estats Units on va esdevenir íntim amic de grans estrelles de Hollywood. "Una història que em va arribar, i vaig estar pensant com podia ser que ningú s'hi hagués aturat", ha afegit Gironell.

Mig centenar de persones s'han aplegat a l'acte. FOTO: Artur Ribera

De Un amor, Gironell ha destacat la capacitat de Palomas de "fer-te entrar en el microcosmos que ha creat a partir d'aquesta família tan singular, que alhora et batega tan pròxima". "De seguida et posa en contacte amb la manera de pensar i actuar de la protagonista", ha afegit, destacant la "intensitat i l'amor que impregna la novel·la". "Fa quatre anys que estic amb aquesta família", ha apuntat Palomas, "i el que escric em surt de l'estómac; és molt orgànic", ha afegit.

Ambdós autors han conversat sobre el fet d'escriure, mantenint durant tota la xerrada, conduïda per la periodista Marina Romero, un sentit de l'humor que ha contagiat els assistents. També sobre si avui dia es llegeix més o menys, o com es porten les crítiques que reben dels llibres.

També un moment per parlar de l'actualitat, i dels canvis al Ministeri de Cultura espanyol, i a la Conselleria catalana. Al Ministre de Cultura, Palomas li ha recomanat que "busqui bons gestors culturals que sàpiguen el que és gestionar l'activitat cultural" i que "toquin de peus a terra i comptin amb nosaltres". A Laura Borràs, consellera de Cultura, "poc li puc demanar. És hiperactiva i té la capacitat d'estar a tot arreu. No li he de demanar res", ha lloat. Un tret amb què ha coincidit Gironell, alhora que demanava al ministre espanyol que "ens tingui presents, així com a totes les cultures, sent conscient del pes que tenim".


L'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, que ha obert l'acte, ha agraït a Amat i al TOT Sant Cugat el seu suport a la Cultura. La conversa entre els autors ha finalitzat amb la signatura de llibres als assistents.

 
Comentaris

Destaquem