contingut promocionat
Amat Immobiliaris

Pedró: "El personatge de 'Camí de llot' i l'època em sembla captivadora"

El snatcugatenc Rogeli Pedró ha presentat la seva primera novel·la a Sant cugat

La primera novel·la del santcugatenc Rogeli Pedró, Camí de llot, s'ha presentat aquest dijous, 12 de juliol, al Cafè Auditori de Sant Cugat del Vallès. Un acte organitzat pel TOT Sant Cugat, amb el patrocini d'AMAT, i que ha comptat amb la col·laboració del Cafè Auditori, el Teatre-Auditori i Òmnium Cultural.

La presentació ha començat amb uns minuts musicals a càrrec del duet format per Xavier Gonzalvo i Fumie. Tot seguit, el director del TOT Sant Cugat, Josep Maria Vallès, ha presentat l'autor del llibre, nascut a Ponts i arrelat a Sant Cugat. Mestre, treballant durant 15 anys com a docent, cofundador de Ràdio Sant Cugat, director de Viure a Sant Cugat, programador cultural a l'Ajuntament de Sant Cugat, entre altres, Pedró també va ser cap de l'Oficina d'Atenció Ciutadana municipal, membre fundador de l'Agrupació Sardanista de Sant Cugat, cantautor i escriptor.

L'acte s'ha celebrat al Cafè Auditori. FOTO: Artur Ribera

Una persona arrelada al seu poble de naixement, però també al seu municipi adoptiu, Sant Cugat. I és que com el mateix Pedró ha explicat "mai he perdut les arrels. Pons és i serà el poble d'origen, el que m'estimo. A Sant Cugat estic molt arrelat, i aquesta era la intenció. Crec que quan algú va a viure a un lloc, s'ha d'arrelar i ho ha de viure".

Com en totes les novel·les, a Camí de llot també hi ha una part de les vivències del seu autor. "És una novel·la, i per tant, és ficció. Però la base, com en molts casos, és real. Perquè cada persona estem fets de vivències, del pare i la mare que ens han educat, de tot el que ens envolta. I acabem escrivint això".

En aquest cas, el protagonista de la història és l'Andreu, un infant de 6 anys a l'inici de la novel·la que, per les seves característiques físiques és tractat amb duresa, sobretot per part del pare. "El punt de partida és real; el personatge va existir, el que passa que està novel·lat amb l'èmfasi que mereix una novel·la", ha aclarit, afirmant que és "un protagonista que m'ha fet riure, plorar, viure, de forma potent".

'Camí de llot' és la primera novel·la del santcugatenc. FOTO: Artur Ribera

Tot plegat en un entorn no massa llunyà. "Molts vam patir la postguerra. A casa vam passar gana, i no em fa vergonya dir-ho. Aquestes coses marquen, i serveixen. Et fan créixer i valorar les coses que moltes persones no els hi dona valor", ha explicat Pedró. "Sí que en algun moment estan reflectides en aquesta novel·la, perquè em passaven a mi, però també passaven arreu del país".

"El personatge i l'època en què va viure, em sembla captivadora. M'agrada molt la història, i per tant hi ha una part d'aquesta història que a partir del protagonista anireu descobrint. Una història que està basada òbviament en fets reals", ha detallat, afegint que hi ha una segona part que passa a Barcelona. I com no podia ser d'altra manera, Sant Cugat també hi està present. "No m'he pogut estar de què sortís Sant Cugat, que formés part d'aquesta història que he volgut explicar, que comença l'any 39 i acaba al 60 a Sant Andreu".

Un llibre, com ha explicat, en què hi tenen un pes específic les malalties minoritàries amb el mateix protagonista. "No diré que està superat, però gràcies al coneixement i la difusió crec que som més humans quan ens trobem amb conflictes com aquests", ha fet valdre. "Sortosament, avui hi ha un gran respecte per la diferència", ha remarcat, fent valdre la tasca dels mestres i educadors per fer-ho possible.

L'acte ha començat amb música. FOTO: Artur Ribera

Una mirada també al futur, i a pròximes novel·les de l'autor. "Els llibres anteriors sobre Sant Cugat van ser una aportació feta amb tot l'amor. La novel·la ha estat una experiència, una gosadia per part meva", ha apuntat. "Ho he fet, i m'agradaria fer-ne un altre. Sant Cugat té molta història per explicar i per novel·lar", ha afegit, apuntant que "la novel·la que avui presentem, el final queda una mica obert. Si veig que us interessa saber què passa, potser m'hi poso. Ho deixo una mica a les vostres mans".

L'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha assistit a l'acte i ha agraït a Pedró la seva "mira social" a la seva literatura, i la seva vinculació amb Sant Cugat.

 
Comentaris

Destaquem