Pla: "M'agradaria compartir escenari amb l'Emma Vilarasau"

El santcugatenc Jaume Pla és l'actor més veterà en actiu de Catalunya

Va començar a fer teatre de molt jove a Rubí, i mai més ha deixat de ser actor. Avui, amb 90 anys i mig, continua amb il·lusió i forces per interpretar; ens assegura que té el seu mòbil connectat per rebre ofertes... No renuncia a donar vida al majordom de L'hort dels cirerers de Txèkhov, un paper que faria de bon grat i... si és amb l'actriu Emma Vilarasau, encara millor.
Té una actitud molt positiva davant de la vida, motiu pel qual és un home molt jove. Felicitats!

 

Amb 90 anys encara se sent amb forces d'interpretar?

Amb forces sí, però no per fer grans interpretacions com la darrera obra que vaig estrenar Abans que pugi el teló, però sí, i tant!

 

Quin és el secret per tenir aquesta memòria? El seu darrer paper era un monòleg de 80 minuts...

Més que secret... és vocació i voluntat. Vaig estar 9 mesos estudiant aquesta obra. La tècnica és assajar i memoritzar a l'aire lliure, no tancar-se en una habitació com quan estudiava de jove.

 

Durant molts anys va donar vida a l'Abat Biure a l'obra Pedra i Sang. Ara li costaria molt recordar el text?

L'hauria de repassar de nou, però em seria més fàcil que memoritzar un text desconegut. Res d'improvisar, cal molta disciplina.

 

Fins i tot la improvisació s'ha de preparar?

Jo crec que no s'ha d'improvisar, en el teatre està prohibit improvisar.

 

I quan a un actor se li escapa el riure, fet que a part del públic li fa gràcia, això és professional?

No, gens. Ho feien actors molt bons, però no és professional. Ho feia el famós Paco Moran que improvisava i reia... però això no és teatre, acabes destrossant l'obra. S'ha de ser respectuós amb l'autor.

 

Dels papers interpretats, de quin se sent més orgullós o satisfet?

Tots els papers que he interpretat de les obres d'Anton Txèkhov perquè, per a mi, és un gran autor teatral. I un dels seus papers protagonistes encara avui l'estic fent. Fa només quinze dies vaig interpretar El prometatge a Queralbs. Txèkhov és famós arreu del món per quatre obres: La gavina, L'oncle Vània, Les tres germanes i L'hort dels cirerers. A més, va fer petites obres molt divertides amb un humor molt elegant. Quan jo era jovenet, a l'Agrupació Dramàtica de Barcelona hi havia el Teatre de la resistència, amb el suport de la burgesia catalana; molts actors hi vam formar part sense cobrar, i vam estrenar Txèkhov, aleshores desconegut a Espanya. Va ser un èxit. I, com et deia, mai he deixat d'interpretar aquest autor rus.

 

Hi ha algun paper que té pendent interpretar?

Sí, un de Txèkhov! Sempre dic que m'agradaria interpretar un personatge de L'hort dels cirerers, concretament un majordom de 87 anys. És l'home que cuida tota la família. I ara que en tinc 90, imagineu que maco seria interpretar aquest paper! Estic en perfectes condicions de poder-lo fer i sempre ho vaig dient, però, per ara, no m'han cridat per fer aquest paper.

 

Amb quina actriu li agradaria compartir escenari?

Amb Emma Vilarasau! Tant de bo féssim plegats L'hort dels Cirerers.

 

És el mateix actuar a Sant Cugat, a casa, que, fora?

Hi ha nervis quan actues en un teatre important, i Sant Cugat és un teatre important! No són nervis pel públic, perquè el d'aquí és molt amable i m'estima, ens coneixem tots.

 

Li faria il·lusió interpretar a l'escenari del teatre La Unió un cop estigui remodelat?

I tant que m'agradaria, molt! Estic convençut que La Unió funcionarà molt bé, a Sant Cugat tenim molt públic. A més, serà un bon espai per als grups de teatre amateurs de Sant Cugat que n'hi ha molts. En Frederic Roda deia... "La qualitat de vida cultural d'una ciutat depèn del nombre de teatres que té".

 

Ha fet 90 anys, però no ho sembla, ho dic de veritat.

És molt important tenir una actitud viva i positiva davant de la vida. I mantenir la curiositat, tenir ganes de fer coses, anar al teatre, conferències, reunions.... I cada dilluns vaig a fer pilates al centre de la Nina! I, sobretot, mantenir les trobades amb els amics. Hi ha gent que entra a la teva vida per millorar-la i d'altres que surten per millorar-la encara més. I el que faig cada dia és pensar quina cosa bona tindré l'endemà, perquè... sempre hi ha una cosa bona. Ahir vaig pensar, demà el Josep Maria em farà una entrevista!

 

Va ser pregoner de la Festa Major de Sant Cugat el 2002, va rebre el Premi Extraordinari Ciutat de Sant Cugat el 2015 i, en l'àmbit nacional, Creu de Sant Jordi el 2011. Li falta algun reconeixement?

Em faria il·lusió tenir el Premi Nacional de Cultura a un actor de llarga trajectòria.

 
Comentaris

Destaquem