Ricart: "L'Encabronada se centrarà en les llegendes medievals"

Els dies 4, 5 i 6 de maig Sant Cugat viurà la festa del foc més gran de l'any, L'Encabronada organitzada pels Diables de Sant Cugat

Què és L'Encabronada?

Èric Ricart (E.R.): L'Encabronada és la festa del Boc de Sant Cugat. Una festa que gira al voltant de la llegenda del Boc de Can Vernet, organitzada pels Diables. Enguany seria la 8a Diada del Foc, però la 4a Encabronada, ja que tenim el Boc des del 2015.

Una edició que arriba carregada de novetats.

E.R.: La principal és com a concepte; Ja l'any passat vam crear uns actes centrals que giraven al voltant de la llegenda i que intentaven explicar-la durant el cap de setmana. Aquest any ho hem ampliat, per exemple, amb la festa de l'aigua que celebra l'arribada de l'aigua a Sant Cugat.

Però no sols amb la festa de l'aigua.

E.R.: Hem estat investigant i hem vist que moltes llegendes giren al voltant d'aquella època, al Monestir. Se'ns va acudir la idea de centrar la festa no només al voltant de la llegenda del boc, sinó de totes aquestes llegendes del segle XIV i XV de l'edat mitjana a Sant Cugat.

Vinculada a aquestes llegendes hi ha alguna de les novetats, com la pedalada.

E.R.: Ja fa temps que havíem parlat de fer una cursa, la Cursa de l'Encabronada, però al final va sorgir aquesta idea. A partir dels monuments històrics que surten a les llegendes, com són Torreblanca, Torre Negra, Sant Medir, el Pont de Can Vernet... fer una ruta en bicicleta recorrent aquests espais amb un guia del Museu, i coordinat amb la Unió Ciclista.

I la festa de l'aigua?

E.R.: És la festa del foc, però gràcies al sacrifici del nostre estimat Boc hi ha aigua a Sant Cugat.

Roger Ricart (R.R.): Al principi, va sorgir la idea de fer la festa de l'aigua en acabar el bany de foc de dissabte, però és molt complicat tècnicament. Vam canviar, i també ens dona continuïtat a la festa. Divendres desperta el boc; dissabte es representa la llegenda, i diumenge es clausura la festa amb l'arribada de l'aigua.

L'acte central segueix sent L'Encabronada pròpiament dita. Hi ha novetats?

E.R.: El correfoc és el mateix, però canvia el recorregut. Abans, el boc es despertava i fèiem tot el passeig de Francesc Macià. Ara, com el boc desperta divendres, dissabte començarem al Monestir. Apareix en totes les llegendes...

R.R.: Ens feia bastant gràcia poder fer alguna cremada amb totes les bèsties al Monestir, perquè al final el boc representa que el fem retornar, i molt content amb el Monestir no ha d'estar, perquè al final, va ser un monjo el qui el va enviar a l'infern. Tenia el seu punt històric.

També s'estrena Fira Medieval.

E.R.: Fins ara era una fira normal d'artesania, però ens faltava lligar tota la festa. Hem transportat la fira al Sant Cugat medieval del segle XIV, però de fantasia. Més tipus "Juego de tronos a la santcugatenca". Elements decoratius, racó infantil, espai per a les bèsties... La idea és que es respiri la llegenda.

Com criden els santcugatencs a participar-hi?

E.R.: Hi haurà propostes per a tothom. Pels qui els agrada el foc, tindran foc divendres i dissabte. Als qui els agrada veure els actes de Diables, però fora del foc, poden esperar-los a la plaça. Als qui els agrada la percussió, el Percufoc dissabte.

R.R.: I a part, les famílies que vinguin amb els petits hi ha moltes activitats per als infants: inflable, atraccions ecològiques, l'espai infantil... També oferta gastronòmica i música! Rumba divendres, orquestra dissabte i swing el diumenge.

E.R.: I pels que volen conèixer els Diables, n'hi haurà molts repartits per allà. Tots els que vegin amb una samarreta vermella que posi Diables, són ells.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem