Sant Cugat descobreix les vivències de Joan Tortosa amb el seu darrer llibre

La Sala Capitular del Monestir s'ha quedat petit per conèixer el nou text del Fill predilecte de la ciutat

El Fill predilecte de Sant Cugat del Vallès Joan Tortosa ha presentat aquest dijous, 6 de setembre, el seu nou llibre a la ciutat. Un llibre, D'allà fins aquí. Sant Cugat a peu de carrer, que esdevé un testimoni personal de com la ciutat ha canviat en els últims 90 anys, carregat de sensacions i vivències del mateix Tortosa que el converteixen en un testimoni únic.

Un llibre que "parla d'identitat", com ha remarcat l'alcaldessa Carmela Fortuny, i que "fa una caminada per Sant Cugat, amb la perspectiva dels seus 90 anys, i els seus records", ha definit Domènec Miquel, membre del Grup d'Estudis Locals, editor del llibre.

De Tortosa, Miquel n'ha dit que "és un personatge que ens marca el que ha estat el canvi de la població rural a Sant Cugat; un personatge que comença sent pagès però en un moment determinat, és un rebel amb causa que trenca amb la pagesia i es passa a les arts". "Absolutament polifacètic, ha escrit teatre, història, ha estudiat el claustre, ha fet de corresponsal de premsa, i sempre ho ha fet amb el Monestir de fons", ha recordat.

Fortuny, Miquel i Tortosa durant la presentació. FOTO: Bernat Millet

Fortuny, Miquel i Tortosa durant la presentació. FOTO: Bernat Millet



Pel que fa al llibre, "no és una autobiografia; és un llibre de memòries històriques, i ell és el protagonista que ens guia per una sèrie de coses que passen a Sant Cugat; explica el que passa al seu entorn i les sensacions que té", ha definit Miquel. En aquest sentit, ha remarcat la importància que Tortosa dona a l'etapa d'infantesa, sent més sintètica la part sobre els anys més recents, que ja ha anat plasmant en diferents articles periodístics.

L'autor del llibre, Joan Tortosa, ha volgut insistir en un aspecte del llibre que presentava. "Sempre m'he sentit arrelat a Sant Cugat d'una manera com si en formes part". Per explicar-ho, a fet referència a un aspecte de la seva infantesa. "Quan jo vaig néixer, aquell Sant Cugat tenia unes singularitats que s'han perdut, i que va fer que li agafés molta estima. El carrer i les places eren com una extensió de les cases. La gent hi sortia tranquil·lament. Els carrers, en aquells anys, eren nostres".

Una llibertat que, per Tortosa, "feia que sentís el carrer tan propi com la meva casa. Potser per això és una cosa que vas coneixent i que la vius, i te l'estimes. No he pogut oblidar aquells temps, i he volgut fixar-ho", ha explicat.

La Sala Capitular s'ha quedat petita per acollir la presnetació. FOTO: Bernat Millet

La Sala Capitular s'ha quedat petita per acollir la presnetació. FOTO: Bernat Millet



Un tema, Sant Cugat, que als seus 89 anys, encara no ha esgotat. "Uns anys enrere els amics em deien que m'acabaré el tema si sempre pinto i escric sobre Sant Cugat, jo els deia que em sembla que no". En aquest sentit, ha anunciat que a casa seva hi ha una cinquantena de quadres, els que ha creat recentment, que encara no han vist la llum, "i el tema segueix sent Sant Cugat". De la mateixa manera, ha explicat que ja ha començat una nova sèrie, sobre llocs que no són pictòrics, però també de la ciutat.

Tortosa també ha tingut unes paraules d'agraïment per a totes les persones que l'han ajudat a fer possible el llibre que presentava.

Carmela Fortuny, com a cloenda de l'acte, ha remarcat que "Sant Cugat necessita de testimonis, i la història d'aquest llibre, fet amb tanta cura, intensitat i delicadesa, són testimonis que fan història de Sant Cugat."

L'alcaldessa també ha anunciat que Joan Tortosa ha fet donació de l'exposició antològica que es pot veure durant aquests dies a la Sala Capitular del Monestir, lloc on s'ha presentat el llibre, a la ciutat.

Més info: L'exposició antològica de Joan Tortosa, al Monestir de Sant Cugat

 
Comentaris

Destaquem