'Tato' Turano: "Volem arribar al públic que no pot acostar-se a les grans ciutats"

Horacio 'Tato' Turano és membre de Les Luthiers, i assegura que la clau de l'èxit del grup ha estat "ser fidels a un format"

Les Luthiers, mític conjunt humorístic argentí, arriba per primera vegada a Sant Cugat, on interpretarà el seu espectacle 'Viejos hazmerreíres', el dijous 14 i el divendres 15 de març, a partir de les 21 h, al Teatre-Auditori. Un dels seus membre, Horacio 'Tato' Turano, analitza la primera visita del conjunt a Sant Cugat, els 50 anys de trajectòria del grup i els seus reptes de futur.

Aquesta és la primera vegada que seran a Sant Cugat. Quin espectacle presenten?

L'espectacle que portem s'anomena 'Viejos hazmerreíres', i es basa en una selecció de velles obres, i d'altres de bastant velles, que compostes en l'ordre que les portem, i a través d'un fil conductor, que en aquest cas és la ràdio tertúlia, que representa una espècia d'homenatge a periodistes de ràdio. No és un simple espectacle de velles obres, sinó que és un espectacle en si mateix, que té molta força i que a nosaltres ens agrada molt. És el que fem, habitualment, amb les antologies, a partir que ens anés bé amb la primera. Com que el públic sempre demana velles obres, treballem amb aquest material que és molt potent i, a més molt treballat musicalment. Hi ha molts gèneres musicals que es creuen, com ara cúmbia, jazz, blues, rap, etc. És molt variat i molt potent.

Les Luthiers ha recorregut mig món amb els seus espectacles, què representa pel conjunt ser a Sant Cugat?

És, d'alguna manera, obrir una mica el panorama per al públic que no pot acostar-se als grans centres. Nosaltres, històricament, hem anat a grans ciutats, però ara estem tractant d'apropar-nos una mica a l'interior, per poder portar també el nostre espectacle a aquests indrets. El que passa és que moltes vegades no és possible per tota la infraestructura que menegem, i sovint no hi ha molts teatres o auditoris on nosaltres ens puguem presentar. En aquest cas s'ha pogut fer.

"No hi ha secret, és simplement creure en la nostra feina, hem estat fidels a un format"

Són 50 anys de trajectòria. Quin és el secret?

No hi ha secret, és simplement creure en la nostra feina, hem estat fidels a un format. Cal destacar que ens agrada el teatre, i no flirtejar amb la televisió, això també pot ser una raó. Però sobretot ser fidels a un humor sa, fi i elegant, potser únic. En ser un producte tant original i ser fidels, com ho som, ens ha permès durar. Per altra banda, et diria que nosaltres, quan creem les paròdies sobre diferents situacions i personatges, mai eludim a personatges reals. Mai fem humor amb les notícies del dia. Aleshores això ens dona la tranquil·litat que, passats uns anys, podem repetir els gags, i que tinguin la mateixa potència. Hi ha obres que tenen 30 anys o més.

Les Luthiers. FOTO: Les Luthiers

Les Luthiers. FOTO: Les Luthiers

"Li donem tanta importància al gag com a la música"

Els dos pilars fonamentals de Les Luthiers són l'humor i la música. Com s'alimenten l'un amb l'altre?

En principi, nosaltres fem riure, i fem riure amb música. El que ha de passar és que la gent rigui, es diverteixi i s'ho passi bé. El que hem de fer és que la gent deixi de pensar en els seus problemes i tingui dues hores de gratificació. La música és un complement, però està en el mateix ordre d'importància, perquè no és un simple acompanyament, ja que nosaltres som molt curosos amb els gèneres musicals, sobretot amb els gèneres populars, que venen de diferents regions i els hem de representar exactament com són. Som molt obsessius amb això, perquè per més que sigui un efecte secundari en el missatge que volem transmetre, la música ha de ser molt bona. Aquest també és part del secret que Les Luthiers conservin el seu prestigi. Li donem tanta importància al gag com a la música.

Com es plantegen el futur?

El futur és avui. Estem treballant amb les mateixes ganes, ja preparem un nou espectacle, que estrenarem l'any vinent a l'Argentina. El grup està treballant molt, amb nous integrants. El grup es manté treballant i sense pensar massa en el futur. Tenim una agenda molt plena dia a dia i, ara també, anant a llocs on no havíem anat. Ens estem expandint de les ciutats cap a l'interior. Tenim una agenda molt estreta, així que seguirem treballant.

Després de tants anys als escenaris, el públic els ha tractat sempre igual?

El públic ens ha rebut sempre de la mateixa manera, no hi ha hagut canvis en això. Ho podem veure en les funcions, quan ens reben amb l'aplaudiment inicial i ens acomiaden dempeus quan acaba l'espectacle. També ho veiem a les xarxes socials, que ens segueixen donant suport.

A banda de la resposta del públic, han rebut diferents premis, com per exemple el Premi Princesa d'Astúries. Què representen per a vostès els reconeixements?

Realment ja estem molt contents amb l'estima i el reconeixement que ens mostra la gent, però també amb els premis. Segurament, de tots els que hem rebut, els Princesa d'Astúries era el més anhelat i el que més ens ha gratificat, perquè per a nosaltres és un orgull enorme haver contribuït a la llengua castellana. El premi que ens van donar no va ser artístic, sinó per la contribució a la llengua, i així ens ho van fer saber quan el vam anar a rebre. Crec que aquest ha estat el premi més important, però tots en realitat. A Buenos Aires tenim diferents plaques en carrers importants, col·locades a terra. Són molts reconeixements i estem molt satisfets.

"Aquesta família ha funcionat molt bé sempre i el nivell artístic de tots és molt alt"

El grup ha tingut diferents canvis al llarg dels anys. Vostè per exemple forma part de la plantilla fixe des de l'any 2015. Com ha evolucionat el conjunt amb aquests canvis?

Jo formo part del grup des de l'any 2000, com a substitut, i des del 2015 com a fixe en la plantilla. Hi ha hagut diferents canvis, però realment el grup ha seguit funcionant notablement bé, perquè tots els canvis han vingut gradualment, no han estat sobtats, no ens han agafat per sorpresa, perquè sempre hi ha gent entrenada que ja està integrada al grup. Aquesta família ha funcionat molt bé sempre i el nivell artístic de tots és molt alt, per això tenim la tranquil·litat que en el moment de fer un canvi sempre estem atents i preparats. El grup té aquesta política des de fa uns anys, i ara de cara al futur ja es veurà. La família segueix treballant. Les Luthiers no té intencions de parar.
 

 
Comentaris

Destaquem