Tot a punt, rere el teló, per a una nova edició de Pedra i Sang

La interpretació teatral de l'assassinat de l'abat Biure l'any 1350 arriba a la seva 18a edició i, com ja és tradició, les funcions es faran els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre

L'obra de Tetrateatre, Pedra i Sang, arriba aquest any a la seva 18a edició i és ja una tradició nadalenca a Sant Cugat. De fet, com cada any, l'obra s'interpreta durant el dia de Nadal (20 h), el dia de Sant Esteve (20 h), i els dies 27 i 28 de desembre, amb doble funció (19 h i 21:30 h), a la sala capitular del Monestir. Pedra i Sang relata, a través d'una obra teatral, l'assassinat de l'abat Biure al Monestir durant la missa del gall de 1350, a mans del noble Berenguer de Saltells, per un conflicte amb l'herència que el pare d'aquest últim va deixar al Monestir de Sant Cugat.

D'altra banda, com cada any, en l'escena 5 i 7 s'inclouen novetats, que tracten des de la ironia i el sarcasme diferents temes d'actualitat, tant santcugatenca com internacional. En aquest cas, aquest any les temàtiques giraran al voltant de l'habitatge, el paper de la dona o l'augment de l'extrema dreta arreu del país i del continent.

La presentació

"Pedra i Sang desperta molt interès, per la singularitat del tema"

En aquest sentit, el dilluns 3 de desembre s'ha fet la presentació oficial de l'edició d'enguany d'aquesta tragicomèdia musical, que va apujar el teló l'any 2000, coincidint amb el 650è aniversari de l'assassinat de l'abat Biure i ha anat creixent any rere any fins a convertir-se en tradició. La regidora de Cultura, Silvia Solanellas ha assenyalat que Sant Cugat celebra la "majoria d'edat d'un dels espectacles més tradicionals de la ciutat", que, a més, "s'ha convertit en una de les joies del patrimoni historicoartístic de Sant Cugat". Dolors Vilarasau, directora de Pedra i Sang, també ha valorat el creixement de la tragicomèdia musical: "Tots els que hem fet Pedra i Sang tenim el privilegi d'haver vist com s'ha fet una tradició. Cada vegada hi ha més interès dels mitjans de comunicació, més enllà dels locals. Pedra i Sang desperta molt interès, per la singularitat del tema", ha afirmat.

El dilluns 3 de desembre s'ha fet la presentació oficial de Pedra i Sang. FOTO: Ferran Mitjà

El dilluns 3 de desembre s'ha fet la presentació oficial de Pedra i Sang. FOTO: Ferran Mitjà

"La modernitat no pot entendre's sense la tradició"

En la mateixa línia ha girat el discurs de l'autor de Pedra i Sang, Josep Maria Jaumà, qui fa 18 anys va convertir la història de l'assassinat de l'abat en obra de teatre: "La repetició és el que crea la imatge, el gust i les idees. I per això Pedra i Sang s'ha fet tradició", ha dit. D'altra banda, Eduard Jener, crític de teatre santcugatenc, ha valorat els elements tècnics i artístics que fan que Pedra i Sang segueixi generant expectativa: "L'equilibri entre les escenes violentes i les escenes còmiques aconsegueixen un ritme que és fonamental en el teatre", ha dit Jener, que ha afegit que "la modernitat no pot entendre's sense la tradició".

"Pedra i Sang és un aprenentatge any rere any"

En l'obra de Pedra i Sang hi juga un paper fonamental la música, per això, també ha volgut dir-hi la seva el director musical de l'espectacle, Albert Santiago: "Cada any aprens coses noves, sobre la professionalitat de la gent, sobre la voluntat d'anar fent coses noves cada any. Pedra i Sang és un aprenentatge any rere any", ha explicat.

Per últim, també han intervingut dos dels protagonistes de l'obra: Carles Martínez, que interpreta al rei Pere III, el Cerimoniós; i Xavier Tor, que es posa en la pell de l'Abat Biure. Martínez ha afirmat que després d'anys de fer Pedra i Sang li segueixen "sorprenent la intriga política que hi ha... La separació de poders que hi ha en aquest assassinat". "És quelcom que ens porta reminiscències de coses que en sentim a parlar avui dia", ha afegit. D'altra banda, Xavier Tor ha explicat que per a ell "cada funció és com una estrena".

Les entrades per assistir a l'obra tenen un preu de 15 euros i poden reservar-se través del web www.pedraisang.cat i comprar-se a la Casa de Cultura. A més, l'entrada inclou la visita guiada per La ruta de Saltells i l'abat Biure, que repassa els llocs on van passar els fets històrics de Pedra i Sang.

 
Comentaris

Destaquem