Brugera preveu "un refredament de l'economia", però "no una crisi com la de 2008"

Juan José Brugera, president del Cercle d'Economia, ha estat l'encarregat de fer la conferència inaugural del 2n trimestre de l'Aula d'Extensió Universitària

Juan José Brugera, president del Cercle d'Economia preveu "un refredament de l'economia" de cara a la segona meitat del 2019, tot i que "no com la crisi del 2008". "En aquests moments estem en un punt d'incertesa perquè el cicle expansiu presenta símptomes de fatiga", ha afirmat el ponent. Tot això ho ha explicat en la conferència inaugural del 2n trimestre de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran, que s'ha celebrat el dijous 10 de gener, al Trade Center de Sant Cugat. En aquest sentit, Burgera ha parlat sobre els efectes econòmics i socials que s'arrosseguen de la crisi econòmica que va esclatar l'any 2008, i ha assenyalat quins són els reptes de futur des de la perspectiva econòmica.

El president del Cercle d'Economia ha iniciat la seva ponència explicant que la crisi econòmica "ha transformat profundament la nostra societat", ja que "ha trasbalsat l'ordre mundial que es va establir després de les dues guerres". "Abans enteníem la perspectiva econòmica des d'un binomi, EUA - Europa. Ara hi ha nous actors, com la Xina", ha explicat Brugera.

Conferència de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran. FOTO: Bernat Millet

Conferència de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran. FOTO: Bernat Millet

D'altra banda, també ha assenyalat que la crisi va acabar amb el sistema de caixes d'estalvi i que el fet de formar part de la Unió Europea va salvar Espanya: "Estar dins del sistema de l'euro va fer que ens poguéssim beneficiar del salvament del Banc Central Europeu". Tot i això, Brugera ha explicat que, pel que fa a llocs de treball, "hi ha hagut una recuperació del 80% d'ocupació que s'havia perdut per culpa de la crisi".

Segons el conferenciant, la crisi econòmica també ha provocat canvis en la borsa: "Hi ha hagut una globalització financera dels capitals. La borsa ja no és espanyola o francesa, per exemple. La borsa és mundial", ha explicat.

A banda dels canvis econòmics, Juan José Brugera també ha parlat de la transformació social derivada de la crisi, i dels problemes que caldrà resoldre en un futur. "La nova ocupació, té un component de precarietat, que s'ha instal·lat amb nosaltres", ha dit. A més, ha explicat que hi ha un divorci entre l'oferta universitària i les demandes que necessita la nostra societat" o que "Les infraestructures socials, com l'Estat del Benestar, es mantenen amb carències".

Canvis a l'Aula d'Extensió Universitària

Abans de la ponència, un membre de la Junta Directiva de l'Aula d'Extensió Universitària, ha explicat que hi haurà canvis en la seu social, ja que, tot i mantenir-se al mateix local, ocuparà menys espai, per reduir despeses en el lloguer. Així, mentre es fa la redistribució de l'espai, les activitats programades es faran a la Llar d'Avis de la Parròquia, fins a nova ordre.

 

 
Comentaris

Destaquem