Senyals d'alerta a Sant Cugat per una nova bombolla immobiliària

El preu de l’habitatge ha augmentat un 30% en tres anys a Sant Cugat i experts del sector alerten que es podrien estar repetint alguns models que van desembocar en la crisi immobiliària

El preu de l’habitatge ha augmentat un 30% des del 2014 a Sant Cugat; mentre que el lloguer ho ha fet un 42% des del 2013. Aquestes dades posen de manifest una recuperació molt accelerada del mercat immobiliari, després d’una crisi que va fer saltar pels aires el sector. Uns increments de preus que també tenen conseqüències negatives per a molts ciutadans que han de fer les maletes i deixar la ciutat per no poder assumir-ne el cost. I és que Sant Cugat és de les ciutats més cares de l'estat.

“El missatge és preocupant perquè l’accés a l’habitatge està complicat”, reconeix Guifré Homedes, director general d’Amat Immobiliaris. Xavier Soler, director general  de Soler Finques, té clar que “Sant Cugat s’ha convertit en un lloc privilegiat on viure”  amb “uns preus caríssims” que “expulsen de la ciutat a habitants tradicionals”. De fet, Soler explica que ha de derivar moltes demandes que inicialment eren per a Sant Cugat cap a altres municipis de l’entorn amb un preu més baix.

“La marca de Sant Cugat és molt bona. Quan algú es planteja sortir de Barcelona, la primera opció és Sant Cugat, si s’ho pot permetre econòmicament”, detalla Guifré Homedes, que en destaca la “qualitat de vida, serveis i comunicacions”. “Sant Cugat és un oasi immobiliari”, afirma Javier Pérez del Pulgar, director general d’Organ. Jordi Montserrat, director d’Inversions a Organ, assenyala que els motius que fan de Sant Cugat un “oasi” venen de lluny i comencen amb l’arribada del ferrocarril fa un segle. També apunta “l’encert municipal” en un urbanisme que ha fet una ciutat “amb qualitat de vida i serveis”.

Tot plegat, però, ha fet encendre algunes alarmes dins del sector immobiliari davant la possibilitat de viure una altra bombolla. “No hi ha hagut un canvi de cultura ni s’han imposat mesures per preservar el dret a l’habitatge ni per evitar una altra crisi. Estem entrant en un altre col·lapse”, avisa Xavier Soler, que afegeix: “Quan el preu del diner augmenti un 10 o un 15%, les famílies podran seguir pagant les hipoteques?”.

Una nova bombolla?

Promocions de nous habitatges a Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

“Estem repetint, maquillat, el model que ens va portar a la crisi fa quinze anys”, alerta Xavier Soler. Un dels motius, apunta, és l’entrada en el mercat de petits, mitjans i grans inversors que alteren la demanda natural del sector. A Sant Cugat també hi ha hagut inversors que han adquirit centenars d’habitatges. Així, critica que actualment es trobi més rendibilitat financera invertint en habitatge, “un dret fonamental”, que en altres productes.

L’altre problema, assenyala, és que els bancs tornen a estar a abocats al crèdit hipotecari. Així ho explica: “El pervers mecanisme financer fa que una família s’endeuti els màxims anys possibles amb una màxima quota per accedir a l‘habitatge on vol viure. És escandalós que per viure en un pis normal hagis d’invertir 30 anys i la meitat del que guanyes”. 

Per a Soler, una de les moltes mesures podria ser restringir l’accés al crèdit. Una mesura que comparteix Guifré Homedes: “Si el banc diu que mai donarà més del 80%, no hi haurà bombolla. Però ara ja hi ha algun banc important que ofereix un 100% de la hipoteca i això és una alerta”. Tot i això, el responsable d’Amat Immobiliaris considera que actualment “no hi ha els ingredients” que poden provocar una nova bombolla, tot i que sempre hi ha “perill”.

“La clau la tenen els bancs”, afegeix. “Hem d’estar atents, s’ha de vigilar. Però jo crec que encara estem lluny”, reconeix el responsable d’Organ, Javier Pérez del Pulgar. Des d’Organ, Jordi Montserrat també assenyala als bancs i a les possibles “ximpleries” que poden cometre si tornen a donar hipoteques del 100% del valor de l’habitatge.

La pujada de preus

“És negatiu que el preu hagi pujat un 25% en dos anys, també pel propietari. Aquesta inflació és preocupant a mitjà i llarg termini”, adverteix Xavier Soler. En aquest sentit, des d’Amat Immobiliaris afirmen que el preu de compra a Sant Cugat té marge per seguir pujant: “Sant Cugat encara té recorregut a l’alça. Va ser de les places que va baixar més durant la crisi, perquè hi havia molta oferta. El preu va baixar per sota del que podia valer la ciutat, per això la recuperació també ha estat molt més ràpida”. Xavier Soler aventura que la Floresta és la zona de Sant Cugat que més augment de preus experimentarà en els pròxims anys.

D’altra banda, els agents immobiliaris coincideixen a assenyalar que el preu del lloguer no pot pujar més i es troba ja molt a prop del sostre màxim. “El ritme s’ha desaccelerat”, afirma Guifré Homedes sobre el preu del lloguer, que critica la llei d’arrendaments urbans del govern del PP que va rebaixar el mínim de contractes de lloguer a tres anys. “S’hauria de canviar ja, és una de les grans perversions que tenim”, assenyala. “El 2018 es preveu a tot Espanya un increment de l’habitatge del 5%, és un creixement molt alt. I a Sant Cugat podem parlar d’un augment d’entre un 10 o un 15% en els preus de venda”, assenyala Javier Pérez del Pulgar.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem