Rifkin augura un paper clau de Catalunya en la Tercera Revolució Industrial

L'economista ho explicava en una conferència organitzada pel Diplocat a Sant Cugat

L'economista i sociòleg nord-americà Jeremy Rifkin ha visitat Sant Cugat aquest dimecres, 21 de setembre, d'Un nou paradigma econòmic per a una Catalunya sostenible. Ho feia en un acte organitzat pel Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) juntament amb la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Cugat, al Teatre-Auditori. Una conferència que ha comptat amb la presència i intervencions del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont; el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; l'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; i el secretari general del Diplocat, Albert Royo.

L'acte l'ha obert Oriol Junqueras presentant Jeremy Rifkin i el motiu de la xerrada. "Tenim un repte al davant", ha anunciat, "amb evidències que fan inevitable que hi hagi un canvi", fent referència a la Tercera Revolució Industrial que planteja Rifkin.

Rifkin ha començat la seva intervenció constatant que "ens trobem en una crisi econòmica de llarga durada que comporta una crisi ambiental d'una magnitud enorme, el canvi climàtic". "Si ens expliquessin el que suposa, estaríem aterrits", ha detallat, afirmant que "canvia el cicle d'aigua de la terra; els actes de naturalesa hídrica són cada cop més imprevisibles" fet que ens situa "davant el sisè esdeveniment de destrucció de la vida al planeta".

Oriol Junquera ha presentat Rifkin FOTO: Artur Ribera

Per contrarestar aquest fet, afirma Rifkin, "cal una nova visió econòmica, i s'ha de fer de pressa; cal abandonar la cultura dels combustibles fòssils si volem evitar el precipici". En aquest punt, l'economista ha recordat que hi ha hagut set canvis de paradigma al món i que en cadascun hi ha hagut 3 o 4 tecnologies noves per canviar la gestió de la vida. "Noves tecnologies de comunicació, noves fonts d'energia, i noves modalitats de transport; tres aspectes que canvien la manera com gestionem l'energia i l'economia", ha aclarit.

Rifkin ha assegurat que "ens trobem a la fi de l'era del petroli i els combustibles fòssils" i ha plantejat al públic la pregunta "i ara, què?". "Cal buscant una nova matriu de tecnologia, comunicacions i transport", ha respost, "la tercera revolució industrial", ha conclòs.

"És la revolució de la comunicació digital; la Internet de les coses", ha explicat Rifkin, assegurant que "de cara al 2030 tindrem una connexió a Internet omnipresent, i això és un salt endavant per a la raça humana". El fet que estigui tot connectat, ha reconegut, "pot semblar aterridor", advertint que caldrà "lluitar contra la part fosca" per garantir la privadesa i la seguretat.

Passat aquest repte, ha explicat com la digitalització en el transport, la tecnologia i les comunicacions fan baixar els costos, i ha predit que el capitalisme no desapareixerà, però "haurà de conviure amb un nou fill, amb una economia basada a compartir". "Noves maneres de fer les coses", ha detallat, posant com a exemple la facilitat amb la qual una persona pot enregistrar un disc i fer-lo arribar a una persona, o a milers. "No pots guanyar aquest joc a menys que declaris il·legals totes les tecnologies", ha assegurat. "Hem democratitzat els coneixements i la informació; és una revolució", ha assegurat.

En aquesta línia ha assegurat que "en deu anys estarà tothom connectat; i tots nosaltres estarem produint la nostra energia". En aquesta línia ha predit un futur fosc a les grans companyies. "Ningú vol invertir en energies fòssils; el vent i el sol no ens passen factura; és una revolució", ha explicat, afegint que "els petits s'estan unint en cooperatives, i a Catalunya en sabeu molt de cooperativisme, i les grans companyies es van quedant fora de joc".

Prop d'un miler de persones ha assistit a la conferència FOTO: Artur Ribera

"Hem d'invertir en economia que comparteix", ha assenyalat, posant com a exemple les xarxes per compartir vehicle. "La generació del mil·lenni ja no serà propietària d'un cotxe, perquè s'estableixen xarxes per compartir mitjà de transport", ha dit. Un fet que contribuirà a lluitar contra el canvi climàtic, ja que "suposarà que hi haurà un 80% menys de cotxes, i aquests seran elèctrics".

Amb tot, ha explicat que "cal un canvi de mentalitat". "Si anem cap al cost marginal zero, cap a una economia de compartir, de cooperar, res no va a les escombraries", ha assegurat. I ho ha exemplificat amb el cas de les joguines infantils. "Abans, quan es comprava a un infant una joguina, se li remarcava la idea de propietat; ara, com la compres per Internet i, en deixar de fer-ne un, la tornes a vendre, els nens del mil·lenni ja tenen la concepció d'intercanvi, no de propietat".

Davant el dubte de "com ho paguem?", Rifkin ha assegurat que "tenim els diners, però els gastem en tecnologies de la segona revolució industrial, i està passat!". En aquest sentit ha refermat la necessitat de canviar de prioritat. Unes prioritats que han de passar per "comunicacions, transports, tecnologia, sanitat i educació digital".

També ha assegurat que ningú no es quedarà sense feina. "Cal adaptar els edificis, perquè seran el lloc on produirem energia, on tindràs les teves xarxes, i això mourà Catalunya i totes les regions; les dues pròximes generacions tindran feina" augurant que "l'any 2015 hi haurà una economia social, sense ànim de lucre".

Rifkin ha parlat del paper clau de Catalunya FOTO: Artur Ribera

"No crec que la tecnologia sigui una utopia", ha refermat, dient que "cal un canvi de consciència". I en aquest punt, Rifkin s'ha mostrat optimista. "Hi ha tres canvis en la generació del mil·lenni. Canvi de la concepció de llibertat, de poder i de sentit d'identitat". "Els nens i nenes aprenen què és l'empremta ecològica, i són conscients dels efectes de les persones sobre la natura. Hi ha un canvi de paradigma".

Per tancar la seva intervenció, Rifkin ha volgut llençar un missatge d'esperança. "Conec Catalunya; he vist els plans de desenvolupament, i són bons. Sou expert en involucrar la comunitat. No us preocupeu per l'estat regulador; comenceu a crear i gestionar", ha demanat.. "No perdeu l'oportunitat; el temps s'acaba. Caldran tres generacions dedicades, així tindrem l'oportunitat de recuperar la vida al planeta", ha finalitzat dient.

El President de la Generalitat ha tancat l'acte  FOTO: ACN

Després d'establir un breu diàleg amb Ferran Rodés, president del Consell Assessor per al desenvolupament Sostenible, i Sergi Ferrer-Salat, president del Grup Ferrer Internacional, s'ha tancat la jornada amb les paraules d'Albert Royo, Mercè Conesa i Carles Puigdemont.

"Catalunya té vocació europea i global, i volem fer la nostra contribució per un món millor" ha reivindicat Royo. "Des de l'àmbit local també podem aportar el nostre gra de sorra, implicant la ciutadania", ha afegit Conesa.

Puigdemont, per la seva banda, ha destacat que Catalunya viu un doble procés de transició, nacional i cap a un país més sostenible. El president de la Generalitat ha assegurat que Catalunya vol tenir un paper important en aquesta transformació cap a un model econòmic més sostenible, però ha recordat que "encara no tenim totes les eines" per fer-ho.

"Quan parlem d'un Estat, parlem d'un estat sostenible, que quan parlem d'un país lliure parlem d'un país net", ha aclarit Puigdemont. Igualment, ha explicat que es vol "avançar cap a un model energètic basat en fons renovables i autòctones per reduir la dependència exterior", així com per transformar el model de producció i consum circular.

Puigdemont ha afegit que "aquests canvis són importants i urgents" cloent que "Catalunya està disposada a contribuir-hi".

 
Comentaris

Destaquem