El galerista més antic de la ciutat: més de 40 anys apropant-nos l’art

Josep Canals és el protagonista de la sèrie de Retrats santcugatencs d'aquesta setmana

Títol de la imatge
El galerista més antic de la ciutat: més de 40 anys apropant-nos l’art
Josep Canals és el protagonista de la sèrie de Retrats santcugatencs d'aquesta setmana

Títol de la imatge
Josep Canals és director de la Canals Galeria d’Art, la galeria en actiu més antiga de Catalunya (fora de Barcelona). Santcugatenc de soca-rel, fill de Cal Candu i nét de Cal Rayo, nascut de mans de la Pruvi, “la llevadora que ens va portar a la vida a molts santcugatencs”. L’interès per l’art el va tenir des de petit: “L’Escola del Tapís em va influenciar moltíssim, aleshores era l’única activitat que hi havia aquí”. Va formar part d’una generació inquieta, la que va portar a Sant Cugat la Nova Cançó, el cinefòrum o el teatre independent. “Érem la generació de postguerra, cumbaiàs, hippies”. Llicenciat en Belles Arts, Josep Canals va ser primer docent i artista (pintor i escultor). Té obres exposades al Museu de Belles Arts de Granada, a la Fundació Fèlix Estrada Saladich o a la Diputació de Barcelona.

El 1973 va deixar aparcada la seva activitat artística i va obrir la galeria i, finalment, l’any 1993 va deixar també la docència per dedicar-s’hi exclusivament. Va ser el creador de l’eslògan “Sant Cugat, terra d’artistes”, un lema que ha cultivat donant suport a molts artistes locals: “A tots els artistes d’aquí els he vist créixer i els he donat suport. Els bons artistes contemporanis sempre han tingut un espai a casa meva”. És una persona molt implicada en la ciutat i la seva gent. M’assegura que s’estima la seva terra i la seva ciutat, a la qual considera gairebé un fill més. És fundador de l’Escola de Belles Arts de Sant Cugat i director de la Biennal d’Art Contemporani Català.

Aficionat al periodisme –va ser fins i tot el primer corresponsal d’EFE a Sant Cugat–, col·labora amb el Diari de Sant Cugat des que existeix i m’explica que ara el llegeix a través de la xarxa: “M’interessa molt la xarxa. Li dedico molt de temps. Per exemple, ara em permet comunicar-me amb les meves filles, que estan fora”. Em diu, amb orgull, que la seva “és l’única galeria de Catalunya present a totes les xarxes”.