Els artistes de Sant Cugat, protagonistes a Canals-Galeria d'Art

La sala santcugatenca presenta un recull d'obres de 19 artistes locals que han escrit part de la història cultural de la ciutat

La sala s'ha omplert de gom a gom per la inauguració. FOTO: C.Caballé
Els artistes de Sant Cugat, protagonistes a Canals-Galeria d'Art
La sala santcugatenca presenta un recull d'obres de 19 artistes locals que han escrit part de la història cultural de la ciutat

La sala s'ha omplert de gom a gom per la inauguració. FOTO: C.Caballé
"Sant Cugat i els seus artistes" és el nom de la nova exposició que, des d'aquest dimecres 30 de gener, es pot veure a Canals-Galeria d'Art. Una exposició que es pot visitar fins al 7 d'abril i que vol ser un reconeixement a alguns dels artistes de la ciutat que han situat Sant Cugat entre les ciutats d'art del país, com assenyala Josep Canals, director de Canals-Galeria d'Art.

Una exposició que, com ha destacat Àngels Ponsa, exregidora de Cultura de la ciutat, “posa de manifest que Sant Cugat té una trajectòria llarga d'artistes de primer nivell, i que és una història de futur”. Com ha apuntat, “a Barcelona, actualment estan exposant tres artistes santcugatencs en espais de primer nivell, com són Martin Carral i Carmen Anzano, o Neus Colet”. Ponsa ha destacat que “veure aquesta exposició, encara que sols hi hagi una obra de cada un, et dóna una visió de la magnitud d'aquesta vida artística a Sant Cugat”.

Per la seva banda, Josep Canals ha remarcat la seva aposta pels artistes santcugatencs “perquè és bo demostrar que venim de lluny, i que la ciutat té molta vida artística extraordinària”.

A la sala s'hi pot veure tapís, pintura, escultura, dibuix i fotografia dels artistes Carmen Anzano, Sergi Barnils, Carles Briega, Carles Cabanas, Francesc Cabanas i Alibau, Miquel Cabanas i Alibau, Josep Canals, Martín Carral, Pep Codó, Neus Colet, Carles Delclaux, Mercè Diogène, Xavier Figueras, Pere Formiguera, Grau-Garriga, Salvador Juanpere, Graham Nash, Josep Royo i Joan Tortosa.

Repàs històric
Una mostra col·lectiva que reflecteix els inicis del Sant Cugat artístic. Una història de l'art contemporani de la ciutat que es remunta a principis dels anys seixanta amb la creació de l’Escola Catalana de Tapís, amb Josep Grau-Garriga, Carles Delclaux i Josep Rollo com a santcugatencs il·lustres dintre l'escola. Paral·lelament, els germans Francesc i Miquel Cabanas i Alibau desenvolupaven una intensa tasca expositiva per diferents espais expositius del país, i Teresa Farrés marcava pautes com a pintora i pedagoga. Per la seva banda, la pintora Mercè Diogène dirigia el centre Can Montmany, on s’hi desenvolupaven tallers d'activitat tèxtil.

Durant aquests anys, a Sant Cugat sorgia l’entitat Estudi d’Art, on hi van participar artistes com Josep Canals, Pep Codó, Carles Briega, Joan Tortosa, Xavier Figueras i Carles Cabanas. I més endavant, altres artistes locals, com Ferran Martí, Joaquim Chancho, Graham Nash, Carmen Anzano o Martín Carral obrien els seus tallers a la ciutat. Ja als anys noranta, Sant Cugat s'havia convertit en un referent com a terra d’artistes, amb artistes de prestigi internacional com Pere Formiguera, Sergi Barnils, Salvador Juanpere i Neus Colet.

Ubicació