Grau-Garriga és recordat pels seus germans a la Canals Galeria d'Art

La sala d'art es va omplir de gom a gom aquest dimarts, 29 d'octubre, per conèixer el Josep Grau-Garriga més proper a Sant Cugat

Tomàs Grau, Jaume Grau i Joan Tortosa durant la tertúlia. FOTO: Artur Ribera
Grau-Garriga és recordat pels seus germans a la Canals Galeria d'Art
La sala d'art es va omplir de gom a gom aquest dimarts, 29 d'octubre, per conèixer el Josep Grau-Garriga més proper a Sant Cugat

Tomàs Grau, Jaume Grau i Joan Tortosa durant la tertúlia. FOTO: Artur Ribera
Tomàs Grau, Jaume Grau i Joan Tortosa van ser els encarregats d’acostar-nos al Josep Grau-Garriga més proper a Sant Cugat, als inicis de l'artista en el municipi rural que era aleshores la vila, fill d'una família de pagesos. Ho van fer a la Canals Galeria d'Art aquest dimarts, 29 d'octubre, amb una tertúlia de poc més d'una hora de durada, que es va emetre en directe a través de les xarxes socials.

A partir d’anècdotes, i antigues entrevistes, se’ns va presentar el Grau-Garriga dels seus inicis, el vincle amb la família, i què va suposar com a germà, amic, i artista. Jaume Grau va recordar, per exemple, com ell sortia a jugar mentre el seu germà es quedava pintant, i com “quan va dir que volia ser pintor, els pares estaven a la cuina, i li van dir que a casa feien falta mans; però es va posar tant fort, que al final li van donar suport”.

Pel que fa a la seva obra, Tomàs Grau va assenyalar que “tinc l'orgull de tenir la primera pintura que va fer en Josep. El tinc com un tresor, i al seu costat hi ha una imatge de la darrera obra que va fer. N'estic molt orgullós”. Pel que fa al tapís, que és el que l'ha distingit internacionalment, Jaume va destacar que “Josep va ser un home amb molta empenta, perquè quan volia una cosa li posava totes les seves forces, i això és el que va fer que el seu tapís agafés força, i que fos reconegut”.

Joan Tortosa, per la seva banda, va repassar “paraules que Josep Grau-Garriga em va dir en algunes de les entrevistes que li vaig poder fer”. A partir d'aquestes entrevistes es podia veure com haver nascut a Sant Cugat l'havia influenciat en la seva obra. En una entrevista que Tortosa li va fer al 1970, Grau-Garriga apuntava que “el fet de pertànyer a una família d'agricultors m'ha fet sentir la passió pels colors del Vallès”. Entre d'altres anècdotes, també reconeixia que les formes rodones de la seva obra estaven influïdes per la rosassa del Monestir, que sempre l'havia captivat, i que tot i haver començat com a pintor, havia sentit la necessitat d'incorporar altres elements als seus quadres, així com el component de denúncia social, ja que en les entrevistes Grau-Garriga ja parlava de la necessitat d'un canvi social per canviar les coses.

Una xerrada que va omplir la sala d'art del carrer de la Creu, i que pots reviure a la xarxa.

Ubicació