L'AMB es posiciona en contra del projecte d'abocador a la pedrera Berta

El govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona aprova una moció de rebuig al projecte a instàncies dels ajuntaments de Sant Cugat i el Papiol

Augmenta la pressió de les administracions públiques a la Generalitat arran del projecte de l'Agència Catalana de Residus de reblir amb bales d'ecoparc la pedrera Berta. En aquesta ocasió ha estat l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) qui, a instàncies dels ajuntaments de Sant Cugat i el Papiol, ha rebutjat en ple aquest projecte que podria convertir la pedrera en un abocador contaminant.

La moció aprovada per l'AMB subratlla l'important impacte mediambiental que suposaria la ubicació d'un abocador d'aquestes característiques en un espai protegit com és el Parc Natural de Collserola: "Podria suposar un indubtable impacte sobre l'espai protegit de Collserola", diu un text que rebutja "el rebliment i restauració de la pedrera Berta amb qualsevol residu que no sigui compatible amb el medi on es troba". L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha dit al consell que "som davant un passa important per la protecció ambiental de tots els municipis de l’àrea metropolitana davant el perill de contaminació dels aqüífers".

La moció també exigeix que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat modifiqui l'article 30 de les actuals normes urbanístiques del Pla especial de Collserola i al Departament de Medi Ambient que "suspengui l'atorgament de llicències i autoritzacions d'abocament en l'àmbit del Parc de Collserola mentre es redacte el nou Pla Especial".

Les claus del conflicte
La pedrera Berta és una antiga mina situada al mig de Collserola entre Sant Cugat i El Papiol, que estava previst reomplir-la amb terres netes i runes no contaminants. El 2008, el Tribunal Suprem va obrir la porta al rebliment de la pedrera amb bales de residus d'ecoparc desestimant la resolució del TSJC. La polèmica va sorgir quan a finals de 2013, l'empresa gestora, Fomento de Construcciones i Contratas (FCC), va proposar la modificació dels acords per omplir la pedrera amb bales d'ecoparc.

Ajuntaments, entitats, associacions i partits polítics van fer nombroses al·legacions de rebuig a l'estudi d'impacte ambiental necessari per poder continuar amb el projecte. Segons els experts, el principal perill és l'impacte ambiental i la contaminació d'aigües subterrànies i de l'aire.

L'última declaració al respecte la va fer el mateix director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, qui, a finals del mes de juliol, va assegurar que el projecte de la pedrera Berta estava en fase d'anàlisi i que malgrat l'oposició del territori, no es descartava l'ubicació de l'abocador metropolità en aquest indret.

 
Comentaris

Destaquem