Reivindicació de la figura de Grau-Garriga a Canals Galeria d'Art

La sala acull una mostra d'obres de petit format de l'artista que es pot visitar fins al 30 de novembre i prepara la 'Ruta Grau-Garriga' a Sant Cugat

L'obra de Grau-Garriga es pot visitar fins al 30 de novembre. FOTO: L.Grau

La mostra s'ha inaugurat aquest dimarts, 1 d'octubre. FOTO: A.Ribera
Reivindicació de la figura de Grau-Garriga a Canals Galeria d'Art
La sala acull una mostra d'obres de petit format de l'artista que es pot visitar fins al 30 de novembre i prepara la 'Ruta Grau-Garriga' a Sant Cugat

L'obra de Grau-Garriga es pot visitar fins al 30 de novembre. FOTO: L.Grau

La mostra s'ha inaugurat aquest dimarts, 1 d'octubre. FOTO: A.Ribera
Josep Grau-Garriga, l'artista santcugatenc desaparegut fa poc més de dos anys, torna a estar present a la ciutat. Ho fa de la mà de Canals Galeria d'Art, que acull, des d'aquest dimarts, 1 d'octubre, l'exposició Grau-Garriga, Petit format. Una mostra que es pot visitar a la sala del carrer de la Creu fins al 30 de novembre.

L'exposició recull una vintena d'obres de petit format, des de pintura, passant per dibuix o escultura, fins a tapissos de petites dimensions. Totes les obres estan a la venda, amb preus entre els 1.000 i els 3.000 euros.

Grau-Garriga, Petit format, s'ha inaugurat amb la presència dels germans i de diferents membres de la família Grau-Garriga, així com el col·leccionista més important de la seva obra, i diferents personalitats del món de la cultura santcugatenques. Una inauguració que ha estat motiu de reivindicació, un cop més, de la figura de Grau-Garriga, en paraules de Josep Canals, director de la sala, "una peça clau de la nostra ciutat, per la seva influència sobre molts santcugatencs".

Canals ha destacat que "l'Administració no té diners per moure l'art, llavors, si volem posar de relleu la figura del gran artista santcugatenc, ho haurem de fer nosaltres". En aquest sentit, ha apuntat que el darrer dimarts d'aquest mes hi haurà una tertúlia a la galeria amb els germans de l'artista, per "conèixer el personatge santcugatenc, el Grau-Garriga pagès que pintava des del terrat de casa, com recorden els seus germans".

Una tertúlia que és tan sols una de les iniciatives plantejades per recuperar la figura de Grau-Garriga. Canals ha anunciat que de cara al mes vinent "estem organitzant la Ruta Grau-Garriga, recorrent diferents espais de Sant Cugat que van ser significatius per Grau-Garriga, i que han quedat reflectits en les seves obres". Igualment, ha recordat que a França, al Museu de París, "s'inaugura el dia 10 d'octubre una mostra sobre el tapís, des del segle XIX fins a l'actualitat, on Grau-Garriga hi té un paper molt important".

Aprofitant l'avinentesa, i coincidint amb l'opinió amb altres membres destacats coneixedors de l'obra de Grau-Garriga presentas a la sala, Canals ha reivindicat que "la ciutat reconegui i posi en valor la figura de Grau-Garriga, ja que donaria projecció a la ciutat, tot essent una manera de generar sinèrgies".

L'artista
Josep Grau-Garriga (Sant Cugat, 1929 – Saint Mathurin Sur Loire –França-, 2011) és l’artista més internacional nascut a la ciutat de Sant Cugat. Va estudiar a l’Escola d’Art Aplicades i Oficis Artístics Llotja i a l’Escola Superior de Belles Arts de Barcelona. Pintor de formació, va treballar en l’àmbit de la pintura mural i el vitrall i entrà en contacte amb el món del tapís a partir de l’antiga fàbrica Casa Aymat. Allà s’hi creà l’Escola Catalana de Tapís de Sant Cugat on es duria a terme la renovació de l’art del tapís, fins els anys 80.

A més del seu treball amb matèria tèxtil, les seves creacions també es decanten per l’obra pictòrica, treballant molt collage i l’assemblage, on el tèxtil hi té un paper destacat. Els darrers anys de la seva vida va viure a Saint Mathurin Sur Loire (França). El govern francès li atorgà la distinció de Chevalier de l’Ordre des Arts el des Lettres i l’any 1985 rebé la distinció Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres distincions.

Les seves obres s’han exposat a tot el món i és present a destacats museus i col·leccions públiques i privades de diferents museus i galeries de diverses ciutats del món, principalment d’Europa i dels Estats Units.

Ubicació