La Biennal 2014 comença a caminar

La mostra d'art contemporani català, formada per vuit artistes i que aquest any arriba a la seva dinovena edició, s'ha inaugurat aquest dimecres, 2 d'abril, al Museu del Tapís Contemporani

La mostra es pot visitar al Museu del Tapís Contemporani. FOTO: Artur Ribera

La música d'Entrecordes ha donat la benvinguda als assistents. FOTO: Artur Ribera

La inauguració s'ha celebrat dimecres, 2 d'abril. FOTO: Artur Ribera
La Biennal 2014 comença a caminar
La mostra d'art contemporani català, formada per vuit artistes i que aquest any arriba a la seva dinovena edició, s'ha inaugurat aquest dimecres, 2 d'abril, al Museu del Tapís Contemporani

La mostra es pot visitar al Museu del Tapís Contemporani. FOTO: Artur Ribera

La música d'Entrecordes ha donat la benvinguda als assistents. FOTO: Artur Ribera

La inauguració s'ha celebrat dimecres, 2 d'abril. FOTO: Artur Ribera
La XIX Biennal d’Art Contemporani Català s'ha presentat en societat aquest dimecres, 2 d'abril, al Museu del Tapís Contemporani de Sant Cugat. La inauguració, que s'ha celebrat a les 19 hores, ha comptat amb la presència dels vuit artistes seleccionats, els membres del jurat, el director de la Biennal i galerista Josep Canals, el regidor de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró, i la directora de l'Institut Català de les Empreses Culturals, Marta Gustà. L'acte ha estat amenitzat amb la música en directe d'Entrecordes.

Josep Canals ha donat la benvinguda als assistents i ha cedit la paraula “al jove de 80 anys que ha vist com ha evolucionat el nostre país, Arnau Puig, crític d’art, historiador i filòsof. Puig ha remarcat que “aquesta Biennal perillava per la situació de crisi que viu la societat, però no per la crisi dels artistes”. Igualment ha volgut posar de relleu una de les novetats d'aquesta dinovena edició de la mostra: les noves tecnologies.

“Els membres del jurat vam pensar que per anar més enllà de les limitacions de l'espai i dels nostres criteris, vam decidir que tots els artistes que havien presentat els seus dossiers a la Biennal, també es poguessin consultar aquí a l'exposició”. I ha afegit que “així tots ens sotmetem a judici, començant pels membres del jurat”, remarcant que, aquesta manera de fer “és el melic d'una nova manera d'entendre l'art contemporani”.

Organitzada per Canals-Galeria d'Art, amb la col·laboració del Museu i l’Ajuntament de Sant Cugat, i el suport de la Generalitat de Catalunya entre d’altres institucions públiques i privades, la mostra vol ser una plataforma de difusió i promoció dels joves artistes de Catalunya. “Així ho demostra el fet que molts noms dels que han participat en la Biennal actualment estan tancant exposicions importants arreu del món”, ha destacat Marta Gustà.

Els parlaments han finalitzat amb la intervenció de Jordi Puigneró, qui ha apuntat que, pensant en la Biennal, “hi ha tres conceptes que em venen al cap: joventut, creativitat i innovació, i Josep Canals”. En aquest sentit ha explicat que una ciutat jove com Sant Cugat “és molt important que tingui la Biennal que dona oportunitats als joves”. Pel que fa a la creativitat, l'ha vinculada a les noves tecnologies, destacant les oportunitats que ofereix “si se'n fa un bon ús”. I de Josep Canals n'ha dit que “cal agrair-li la seva tenacitat i empenta per tirar endavant la Biennal, tot i la situació actual”.

La Biennal
La mostra la configuren 8 artistes escollits pel jurat d'entre les 68 propostes rebudes amb les últimes tendències plàstiques a Catalunya. Els artistes que hi exposen, nascuts i/o residents a Catalunya, són Albert Arribas i Forcada, Carles Azcón i Jutglà, Xiana Gómez i Díaz, Sergio Mesa i Fernández, Míriam Rialp i Bonet, Irene Solà i Sáez, Bernat Soler i Mañé, i Ruth Sòria i Vidal.

Les obres que s'hi exposen són Epogé, Metamorfosis, Variácions, Estació Pantalla, Lingots, Jerks Game, Mil Cent Viutanta-Un Xiprers, i Captador de llum, respectivament. Des de pintura, fins a vídeo-instal·lació, totes les disciplines es veuen reflectides en la mostra.

El jurat format per Lluís Campins, director del Museu de Sant Cugat, Josep Canals, galerista i director de la Biennal; Albert Mercadé, director de la Fundació Arranz-Bravo; Arnau Puig, crític d’art, historiador i filòsof; Dra. Mar Redondo, Vice-degana de Cultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i Aureli Ruíz, artista plàstic i visual de Reus, els ha escollit per la seva qualitat i excel·lència.

Han estat els mateixos artistes els qui han finalitzat la inauguració tot explicant les obres exposades a la Biennal.

Ubicació