La Nit de l’Art torna a brillar

La 12ª edició de la festa artística per excel·lència a Sant Cugat acosta als ciutadans els espais creatius de la ciutat amb una àmplia participació

La Nit de l'Art fa sortir els santcugatencs al carrer. FOTO: C.Caballé

Molts van poder descobrir el secret de Pou d'Art. FOTO: C.Caballé

Sant Cugat compta amb una nova associació d'art: ADA. FOTO: C.Caballé

Curiosos i amics es van acostar a l'Espai Lluís Ribas. FOTO: C.Caballé

Esfera d'Art va cedir el protagonisme als alumnes. FOTO: C.Caballé

Els tallers de Dterra van batre rècords de participació. FOTO: C.Caballé
La Nit de l’Art torna a brillar
La 12ª edició de la festa artística per excel·lència a Sant Cugat acosta als ciutadans els espais creatius de la ciutat amb una àmplia participació

La Nit de l'Art fa sortir els santcugatencs al carrer. FOTO: C.Caballé

Molts van poder descobrir el secret de Pou d'Art. FOTO: C.Caballé

Sant Cugat compta amb una nova associació d'art: ADA. FOTO: C.Caballé

Curiosos i amics es van acostar a l'Espai Lluís Ribas. FOTO: C.Caballé

Esfera d'Art va cedir el protagonisme als alumnes. FOTO: C.Caballé

Els tallers de Dterra van batre rècords de participació. FOTO: C.Caballé
Crònica. Tot i que de bon matí alguns espais santcugatencs ja van obrir les seves portes, va ser a partir de la tarda quan 18 espais van acollir centenars de santcugatencs i santcugatenques, de totes les edats, per gaudir de l’art d’una manera diferent. I és que la proposta, que aquest any ha arribat a la seva dotzena edició ha tornat a acostar els espais (alguns cops desconeguts pels ciutadans) a tots aquells que van decidir aprofitar el bon temps i gaudir d’una jornada per descobrir artistes, tallers i galeries.

Els espais municipals, com el Museu de Sant Cugat (ambdues seus) o la Casa de Cultura van col·laborar amb la festa tenint les portes obertes fins a la mitjanit per mostrar les exposicions que acullen en aquests moments.

L’Escola Municipal d’Art i Disseny, a més, va organitzar diferents activitats, com el concert de La Jauja, l’Homenatge a Grau-Garriga amb una xerrada sobre l’obra de l’artista a càrrec de Lena Balaguer i les posteriors visites comentades a l’exposició, així com un taller de Rakú que va despertar la curiositat dels assistents.

Les Galeries
Les Galeries de la ciutat també es van sumar a la festa mantenint obertes les seves portes. A més, Canals-Galeria d’Art va oferir un concert de guitarra elèctrica, amb Marc Masagué, i La Galeria va ser el punt de partida d’una de les visites guiades a diferents espais santcugatencs que van començar a les 20.30 hores. La Sala Rusiñol, per la seva banda, va veure com nombrosos curiosos i amics visitaven l’exposició de Lluís Roura.

L’espai Ferran Martí, i l’Espai Lluís Ribas també estaven a la llista de galeries que van acollir els santcugatencs per acostar l’art i el món galerístic als ciutadans. Lluís Ribas va destacar que “aquesta nit és molt important, perquè la gent, tot i que visita museus, no està acostumada a visitar galeries d’art, i aquestes jornades contribueixen a que en perdin la por”. Respecte al debat sobre el format de la Nit de l’Art que en els últims temps s’ha generat, Lluís Ribas va assenyalar que “el més important és que la gent agafi l’hàbit de gaudir de l’art, i que ningú es col·loqui mèrits. És una festa de l’art, les escoles ensenyen art, els galeristes oferim art... i el que compta és que l’art tiri endavant”.

Per la seva banda, Adolf Taller d'Art, a Valldoreix, va aprofitar la Nit de l'Art per inaugurar una exposició, Col·lectiva de nu 2, en la que han participat 50 artistes, amb més de 60 obres. La inauguració, que va comptar amb la música de piano amb Glòria Corrons de Bonne, i la poesia d’Eduard Araujo, va ser tot un èxit de públic.

Els tallers/ galeries
Una de les grans atraccions de la nit va ser poder descobrir els tallers on els artistes treballen, on s’imparteixen cursos de tot tipus, i que, normalment, tenen un accés més restringit. Pou d’Art, per exemple, a banda d’organitzar l’activitat Pinta el teu pou que va omplir de dibuixos la galeria, va mostrar l’espai als més curiosos. Fins i tot, van descobrir el secret a tots aquells que el desconeixien sobre el per què del seu nom. Molts visitants van poder veure el pou, ubicat a l’estudi de l’artista Maria Fabré, i van comentar la curiositat del fet. “El nostre objectiu en una nit com aquesta és acostar els tallers a la gent en general, per a que sàpiguen com és un taller, com s’hi treballa, i que descobreixin que no només som una galeria”, va explicar Fabré.

Igualment, va destacar l’activitat conjunta organitzada amb El Taller de Sant Cugat, amb Dolores Mayorga. “Hem volgut que els colors sortissin al carrer, i hem fet un riu de colors que uneixen els dos espais”. Des d’El Taller de Sant Cugat, Dolores explicava que l’activitat ha estat tot un èxit, “tothom volia participar-hi, i quan són gairebé les dotze de la nit, encara hi ha qui enganxa el seu trosset de paper”.

Dterra va ser el taller més matiner de tots. Ja a les 11 hores va organitzar el seu primer taller obert a tothom, amb les dues artistes de la casa, Laura Jener i Roberta Ferreira. Cristina comentava que la jornada ha estat un èxit. “Durant tot el dia no ha parat de passar gent pels tallers, i a la tarda, hem organitzat el Tast de Joies, una activitat que fem normalment, però que aquest cop l’hem volgut fer coincidir amb la Nit de l’Art”. L’èxit de la iniciativa era més que evident quan, a les onze de la nit, encara hi havia gent al taller. “Normalment, és una activitat per unes 10 persones, i avui érem més de 25”, comentava Cristina.

Esfera d’Art, per la seva banda, va apostar per donar protagonisme a tres dels seus alumnes: Pilar Xercavins, Marta Domingo i Alberto Laporta. Martín Carral, artista del taller, comentava que “el que volem és que tinguin l’oportunitat de viure tot el procés fins que s’arriba a una exposició, i amb el vídeo que hem estat passat tota la tarda, han tingut l’oportunitat d’explicar la seva feina i les seves obres”.

La Musa Showroom, a La Floresta, també va obrir el seu espai amb diferents activitats, com visites guiades, la inauguració de l’exposició Aïllats del centre, d’Ariane Patout, René Müller, Carlos Gavilán i Marlon Mas, a més d’oferir un col·loqui sobre el projecte Leña de Luxe.

Firart, per la seva banda, va organitzar una visita al claustró del Monestir, on es va poder veure una taula parada amb creacions dels artistes de l’associació.

Nova associació
Des d’aquest dissabte, Sant Cugat també és la seu de l’Associació Dones de l’Art (ADA). Una associació que, com assenyala la seva presidenta, Mercè Sánchez de Beascoa, “pretén donar a la dona el lloc que es mereix dintre el món de l’art com a artista, i trencar el tòpic de la dona fa no sé què i, a més, pinta”. L’acte inaugural va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Mercè Conesa, qui va remarcar la tasca de l’associació tot assenyalant que “jo sempre he reivindicat el paper de les dones en tots els àmbits, i fer-ho també des del món de l’art ens honora com a ciutat donant suport a aquesta associació”.

Valoració
Un cop més, la Nit de l’Art no va decebre les expectatives que en ella es dipositen cada any. La gent va tornar a sortir al carrer, animats per la música que Joventuts Musicals va posar a diferents punts de la ciutat, i per les ganes de descobrir nous espais, i noves visions dels llocs que potser ja coneixien. Els artistes, galeristes i tots aquells que han fet de l’art la seva vida es mostraven satisfets amb l’èxit de la jornada, i tots coincidien en assenyalar que aquesta Nit de l’Art ha de ser una de les grans apostes de la ciutat, perquè “Sant Cugat, és una ciutat d’artistes”.

Ubicació