La Penya Regalèssia recollirà 47 diplomes com a Fills Predilectes

Les entrades es poden passar a buscar a l'Oficina de Turisme, a la plaça d'Octavià

Imatge dels membres de la Penya Regalèssia, que seran designats com a Fills Predilectes. FOTO: Artur Ribera Imatge dels membres de la Penya Regalèssia, que seran designats com a Fills Predilectes. FOTO: Artur Ribera
Foto de família d'alguns dels membres de la Penya Regalèssia a la sala de Plens de l'ajuntament. FOTO: Artur Ribera Foto de família d'alguns dels membres de la Penya Regalèssia a la sala de Plens de l'ajuntament. FOTO: Artur Ribera
Aquest dimecres 3 de desembre, els membres de la Penya Regalèssia rebran els diplomes que els acrediten com a Fills Predilectes de Sant Cugat. Per arribar a aquest punt han hagut de passar 75 anys des que una jove colla d’amics, formada per 16 joves d’entre 14 i 17 anys, es reunia cada diumenge, després de missa, per jugar a futbol, fer-la petar i, alguna vegada a la nit, fer entremaliadures.

Amb el títol de Fills Predilectes, la ciutat homenatjarà els tres quarts de segle d’existència de la Penya Regalèssia. Els actes de distinció es van iniciar aquest estiu quan els membres de la penya van ser escollits com a pregoners de la Festa Major 2014.

La ciutat té quatre Fills Predilectes
Una vegada s’entreguin els reconeixements als integrants de l’entitat, la ciutat passarà de tenir quatre Fills Predilectes –Joan Fàbregas, Joan Llamas, Pep Blanes i Pilar Gefaell– a un total de 51. Dels 47 diplomes de Fills Predilectes que s’entregaran als membres de la Penya Regalèssia en el transcurs de la gala al Teatre-Auditori, 30 s’atorgaran a títol pòstum. I és que, actualment, la mitjana d’edat dels penyistes és de més de vuitanta anys.

A títol pòstum a un total de 30 persones. Els reconeixements, que seran recollits pels familiars dels membres desapareguts, recauran sobre els desapareguts membres:

Joan Badia Puig, Josep Barberà Suqué, Antonio Bautista Lara, Josep Benet Badia, Pascual Bibián Clavero, Andreu Boldú Cebrián, Joan Buscallà Grau, Ignasi Buscallà Grau, Jaume Buscallà Grau, Baldiri Camps Pla, Joaquim Casas Balada, Josep Cortijos Miñarro, Gabriel Farrés Alsamora, Francesc Figarola Cañameras, Gabriel Foix Cuscó, Àngel Garrell Grau, Josep Garrigós Ayllón, Roc Gómez Marco, Evarist Jané Feliu, Joan Mercader Oliveras, Joan Moncau Feliu, Pere Paradell Santamaria, Joan Peña Pagès, Josep Pros Carreras, Manel Pujol Sagalés, Felip Pujol Sagalés, Joaquim Sobregrau Canals, Ramon Torné Tomàs, Francesc Tortosa Solà i Vicente Troyano Sánchez.

Els reconeixements s’entregaran en mà als actuals 17 components de la Penya Regalèssia:

Jaume Ambrós Martín, Joan Baila Curto, Miquel Garrell Grau, Jaume Grau Feliu, Tomàs Grau Garriga, Manuel Helices Puerto, Joan Manich Andrés, Joan Manuel Moncau Pujol, Gabriel Moreras Solanes, Alfred Navarro Mata, Lluís P. Berenguer, Jaume Pahissa Villadelprat, Victorià Ranera Cahís, Pere Sans Llorens, Miquel Soler Martinez, Joaquim Soto Muñoz i Ramon Tàrrega Chavarria.

Com anirà l'acte?
Els Bastoners de Sant Cugat seran els primers d’actuar a l’exterior del Teatre-Auditori durant la gala d’entrega dels títols de Fills Predilectes i seran els encarregats de donar la benvinguda als assistents. Ja a l’interior de la sala, els seguirà la projecció del reportatge sobre la Penya Regalèssia, que donarà el tret de sortida de l’acte. Després arribarà la representació de dues de les cinc peces de l’espectacle Quadrigènia a càrrec del Grup Mediterrània.

En prendrà el relleu l’entrega dels diplomes i la fotografia de família, moment en què tots els integrants entonaran l’himne de la Penya Regalèssia. Abans de l’actuació de la coral La Lira, que tancarà la gala, intervindran l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i el membre Gabriel Moreras, acompanyats dels tres membres fundadors de la penya: Jaume Pahissa, Miquel Garrell i Joan Baila.

Per complementar l’acte, al vestíbul del Teatre-Auditori s’exposarà la mostra recuperada “25 anys de treball a Sant Medir”. Les invitacions per assistir a la gala es poden recollir a l’Oficina de Turisme de la plaça d’Octavià.

Més sobre el títol
Els títols de Fills Predilectes de Sant Cugat únicament poden recaure en persones nascudes o arrelades a la ciutat. L’Ajuntament, que concedeix aquestes distincions, les lliura en supòsits excepcionals “quan s’acreditin assenyalats mèrits o extraordinaris serveis prestats al municipi concorrent en el beneficiari un alt prestigi i general consideració que sigui motiu de reconeixement col·lectiu”, segons l’article V del Reglament especial d’honors i distincions.

El títol amb caràcter vitalici es basa en un diploma en què constarà l’escut del municipi, el nom i els cognoms de la persona distingida, la data de l’acord del Ple municipal de concessió i l’explicació del perquè mereix el reconeixement, així com la inscripció del fill predilecte. Les persones distingides gaudiran d’un lloc preferent en els actes oficials de l’Ajuntament, quan estiguin convidats per l’alcaldia. El títol de Fill Predilecte es podrà concedir a títol pòstum i mai a alcaldes o regidors de l’Ajuntament mentre es trobin exercitant el càrrec.

Altres distincions de ciutat
Els reconeixements de Fills Predilectes es diferencien amb les medalles, ja siguin d’or o d’honor, de l’origen de les persones que es reconeguin, així com les seves finalitats. La Medalla d’Or es realitza amb una peça d’argent massís i daurat amb or fi i té un cordó de color granat. A l’anvers té gravat l’escut de l’Ajuntament de la ciutat i el nom de Sant Cugat, i al revers hi ha un espai per gravar el text desitjat.

La medalla va acompanyada d’un escut de solapa d’argent daurat amb or fi. Aquest reconeixement el tenen Joan Carles I, el 1978; els primers alcaldes de la democràcia Àngels Casas, Josep Oriol Nicolau i Joan Aymerich, el 2004; Jaume Tubau, el 2006; Frederic Roda, el 2010 i Josep Grau-Garriga, el 2012, es lliura a persones que hagin destacat exemplarment en el servei de la ciutat o en qualsevol àmbit del coneixement i l’activitat humana.

La Medalla d’Or també es pot entregar a institucions, entitats o associacions que s’hagin distingit en el compliment dels seus fins en especial benefici de la col·lectivitat. Pel que fa a la Medalla d’Honor, de la mateixa manera que la d’or però encunyada en plata, es dóna a persones o institucions que hagin efectuat alguna actuació rellevant per al municipi. El premi també es pot donar a institucions, entitats o associacions amb actuacions de rellevància en benefici de la col·lectivitat i el tenen el Patronat del Monestir, l’Agrupació de Traginers de Sant Antoni, la Creu Roja, La Lira, La Unió, mossèn Juli i Jaume Sàbat, entre altres.

Van començar jugant a futbol

Naixement de la Penya Regalèssia l'any 1939, a l'antic camp de futbol. FOTO: Arxiu

El grup d’amics, que sempre que podien rossegaven un tros de regalèssia, el dolç estrella dels anys de la postguerra, va anar fent-se gran, alhora que desenvolupava l’interès per preservar la cultura i el patrimoni local. Amb aquest interès preservador, engegat per Manel Farrés i Francesc Vila Trabal, i entomat per la penya, l’entitat es va estrenar portant les regnes d’Els Pastorets, el Ball de Bastons, l’Esbart, la cavalcada de Sant Antoni i els Falcons –una mena de castells molt més senzills– l’any 1940, en plena dictadura franquista.

Un any més tard, el 1941, fan reflotar el Paga-li, Joan, i a partir d’aquí van desenvolupar una gran activitat, impulsant les caramelles i el cor de La Lira. Als anys cinquanta, i amb l’ajuda dels Veterans del Futbol, recreen la Cavalcada de Reis; i el 1970 creen el primer Concurs d’Arrossos de la Festa Major a la rambla del Celler. Als anys vuitanta fixen l’objectiu en el patrimoni arquitectònic i el 1982 inicien les obres de restauració de l’ermita de Sant Medir.

El 1984 es fan càrrec del rellotge del campanar del Monestir. El grup comença llavors una prolífica cursa per mantenir i arranjar les ermites locals, que aleshores estaven en un estat molt precari, com la de Sant Crist de Llaceres, la de Sant Domènec i la creu de terme, que actualment està ubicada a Coll Favà, i les diverses fonts antigues del municipi.
 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?