Les rieres de Sant Cugat, entre l'home i la natura

La proximitat amb Collserola i la serra de Galliners fa que a Sant Cugat neixin molts torrents que acaben alimentant el Besòs i el Llobregat

Tot i que segurament molta gent no n’és conscient o no ho ha apreciat, Sant Cugat és terra de rieres. Desenes de rieres i torrents travessen el terme municipal, ja sigui en la seva forma natural o tapades després de la urbanització del centre de la ciutat. Tot i que no les veiem o no les coneixem, les rieres tenen una gran importància per Sant Cugat, tant des del punt de vista històric per entendre els orígens del municipi, com per la configuració urbanística de Sant Cugat, així com per les seves característiques morfològiques i la biodiversitat vegetal que aporten les rieres.

Per això, volem conèixer la realitat de les rieres santcugatenques i quines són les seves característiques fent un repàs a la història del poble i apuntant quines són les principals amenaces amb què es troben aquests cursos fluvials.

(Aquesta és la introducció del reportatge Rieres de Sant Cugat que es va publicar al Diari de Sant Cugat).

On comencen els rius
“És un municipi de peu de muntanya i això es tradueix en un seguit de cursos de torrents i rieres”, explica el geògraf Jaume Busquets, president del Col·legi de Geògrafs de Catalunya. Això vol dir que a Sant Cugat neixen bona part dels torrents i rieres que alimenten la riera de Sant Cugat i la de Rubí, les quals aporten la seva aigua al Besòs i al Llobregat.

El tècnic forestal de l’Ajuntament Sergi Sampere apunta que “Sant Cugat té una xarxa de torrents i rieres bastant extenses, tot i que totes, menys la riera de Vallvidrera, són temporals”. Per la seva banda, Busquets destaca que “les rieres són importants per la configuració geogràfica del municipi, un punt essencial en la fisonomia de Sant Cugat”.

Busquets ressalta que la quantitat de torrents dibuixa la morfologia santcugatenca: “Dues terceres parts del territori són accidentades amb la presència de carenes i torrents. Això compartimenta el territori i provoca que no hi hagi zones planeres al municipi”.

Un bé escàs
Jaume Busquets explica que el clima de la zona de Sant Cugat és el característic del mediterrani, semiàrid, on l’estiu i l’hivern són temporades seques i a la primavera i a la tardor plou més. “Això vol dir que els llocs on hi ha aigua tenen un gran valor perquè és un bé molt escàs i cada vegada ho serà més”, subratlla Busquets sobre l’aigua de les rieres i torrents de Collserola.

I encara que aquests torrents no portin aigua superficial, sí que tenen importants bosses d’aigües freàtiques, ja que el subsòl és el recipient de l’aigua de la pluja i que finalment arriba als rius més importants. “L’aprofitament a Sant Cugat és escàs, però l’aigua del subsòl acaba alimentant el sistema hídric general”, afegeix Busquets. Un dels problemes és que amb els processos d’urbanització s’alteren els cursos naturals de l’aigua. “Això provoca que es desaprofiti el recurs i s’acabi alterant el sistema hídric general”.

Garant de la biodiversitat
“Les rieres són dels pocs llocs amb aigua i en un ecosistema tots els animals i vegetals la necessiten per subsistir. Si es treu aquest esglaó de la xarxa, pot caure tot”. El biòleg Pau Fortunyo, col·laborador de l’associació mediambiental El Mussol, destaca d’aquesta manera la importància de l’aigua per Collserola, Sant Cugat i el seu entorn.

“Les rieres formen espais amb unes condicions peculiars que són essencials per al manteniment de la biodiversitat. Per a les plantes i els animals són espais de gran importància dins d’una massa boscosa com Collserola”, ressalta Jaume Busquets.


El paisatge de Sant Cugat ha canviat amb el cobriment de rieres. A la imatge, el pont gros a la Rambla Can Mora. FOTO: Arxiu

En els proxims dies es publicaran més informacions relacionades amb el reportatge.

 
Comentaris

Destaquem