Primer cas de persones contagiades de dengue dins l'estat espanyol

El mosquit tigre és el responsable de transmetre aquesta malaltia entre persones

El Ministeri de Sanitat ha confirmat que dues persones adultes espanyoles van contraure el dengue aquest mes d'agost, després de viatjar a Cadis i Múrcia. Són els dos primers casos en contraure aquesta malaltia tropical dins del mateix estat espanyol. El responsable del contagi és amb gairebé tota seguretat el mosquit tigre, ja que és l'únic mosquit de l'estat que pot transmetre-la.

El dengue és una malaltia tropical que en els últims anys s'ha estès a bona part del món i per la qual no hi ha tractament ni vacuna. Habiualment genera febre, mal de cap, dolor articular i erupcions a la pell i l'atenció sanitària es centra en paliar aquests efectes. No és contagiosa entre persones, sinó que és un mosquit el que pica a una persona portadora del patogen i el transmet a través de més picades. 

El mosquit tigre va arribar a la península Ibèrica el 2004 i ho va fer a Sant Cugat, a través d'unes mercaderies provinents de l'Àsia. Actualment està molt estès perl a costa mediterrània i en zones d'Aragó i el País Basc. Tot i que hi ha altres mosquits que poden transmetre el dengue, a l'estat espanyol no hi ha constància de cap altre més enllà del tigre.

El dengue amb freqüència té una evolució de sis a set dies, però la convalescència és llarga i lenta. És freqüent en zones de l'Índia, Sud-est Asiàtic, Centre i Amèrica del Sud, i Àfrica central i occidental. Una forma més greu és el dengue hemorràgic, caracteritzat per hemorràgies i una baixada perillosa de les plaquetes, que ocasiona la mort en més del 20% dels casos segons estudis realitzats per l'Organització Mundial de la Salut.

El mosquit tigre també pot transmetre altres virus com la febre groga o el zika.

"Era d'esperar"

Ciutadans de l'estat espanyol que havien viatjat a països amb dengue ja havien contret la malaltia i anualment se'n detecten centenars de casos. Això fa que el sistema sanitari faci anys que el tracta i sap com actuar davant d'aquesta malaltia. Tot i això és la primera vegada que els afectats no havien sortit de l'estat. Els experts expliquen que "era d'esperar" que això passés.

“Tenim una nova malaltia infecciosa a la qual fer front, encara que comptem amb un sistema sanitari sobradamente preparat per a això, molt més que en la majoria dels països en els quals el dengue ha tingut un important impacte en la salut de la població”, assegura Miguel Cisneros, president de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica, en declaracions a El País.

A França i a Itàlia ja fa anys que es van detectar els primers casos de dengue contrets dins del país.

El TOT Sant Cugat parlava fa un any amb l'investigador i biòleg Frederic Bartomeus.

 

Quin és el risc real pel que fa a transmissions de malalties?

Si fa dotze anys arribava una persona amb dengue a Barcelona, no hi havia cap probabilitat de transmissió perquè cap mosquit podia fer de vector. Ara ja no és probabilitat zero, però s'ha d'intentar minimitzar.

Quines són les zones amb més risc?

Els focus més importants de mosquits tigres són a Barcelona i és la zona amb una mica més de risc. Hi arriba gent de tot el món, també de zones tropicals i que pot haver estat infectada amb dengue... Tens una situació més complicada perquè tens persones infectades, tens el vector transmissor (mosquit tigre) i moltes persones sanes a les quals es pot transmetre el virus. Aquest problema ha existit des de fa temps i cada estiu hi ha persones que treballen per minimitzar aquests riscos i de moment no ha passat res.

Quins escenaris podrien donar-se?

En altres països com França ja hi ha hagut brots epidèmics pel mosquit tigre, que està a tota la conca mediterrània. Pot passar això: que centenars de persones apareguin amb dengue i col·lapsin el sistema sanitari amb febres molt altes; i més problemàtic per nadons o gent gran. No són malalties letals com pot ser l'Ebola, pero pot generar problemes en el sistema sanitari. Cada any arriben centenars de persones a Barcelona amb Zika, però hi ha un control mèdic i s'han de declarar. Se'ls hi diu que es quedin a casa i no entrin en contacte amb altres persones i mosquits.

Més info: Mosquito Alert, el mapa per saber on hi ha més moquits tigre

L'objectiu és eliminar el mosquit tigre?

No, ja no ens els traurem de sobre. L'objectiu, establert a tot Europa, és minimitzar la població. El risc és la suma de tres factors: persones infectades (difícil d'evitar en un món globalitzat), molta població sana (que no els pots eliminar) i el transmissor (mosquit). De les accions més clares per minimitzar el risc de contraure enfermetats és disminuir la població de mosquits. Si ho fas, disminueixes molt la probabilitat de transmissió. A Catalunya es fa bé, hi ha molt coneixement.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem