Retiren 18 torres elèctriques de Collserola

Endesa invertirà 4,5 milions d'euros fins al 2019 en actuacions de retirada de línies i modernització de la infraestructura al Parc Natural de Collserola

Endesa ha retirat aquest dijous, 25 d'octubre, 18 torres metàl·liques, 13 quilòmetres de cable i 108 aïlladors de mitjana tensió del Parc Natural de Collserola. Una actuació que s'ha fet amb helicòpter i que forma part del pla de la companyia elèctrica per racionalitzar la xarxa elèctrica que travessa la serralada.

La retirada d'aquesta línia elèctrica s'ha produït a la zona de Can Busquets, a tocar del peatge dels Túnels de Vallvidrera i de la carretera de Vallvidrera. L'orografia de la zona, molt ebrupta, ha fet necessari l'utilització d'un helicòpter que, a través d'un cable amb un ganxo, ha anat agafant les peces metàl·liques i les ha anat retirant fins a llocs de més fàcil accés.

"Són línies construïdes als anys 30 i alimentaven Sant Cugat des de Barcelona. La nova configuració de Sant Cugat, amb dues noves subestacions, ha permès prescindir d'aquestes línies i poder desmuntar-les. Les línies han estat funcionant fins fa uns sis mesos", ha explicat Rafael Marcelo Molina, responsable d'Endesa al Vallès Occidental.

Retirada d'instal·lacions elèctriques

L'actuació ha tingut un pressupost de 110.900 euros. El març de 2017, Endesa i el Parc Natural de Collserola van signar un conveni pel qual la companyia elèctrica es comprometia a invertir, fins al 2019, 4,5 milions d'euros en la infraestructura i instal·lacions elèctriques de dins del parc. El pla inclou la reducció d'un 19% del traçat aeri.

Fins ara ja s'han realitzat catorze accions de retirada de cablejat, de torres elèctriques i aïlladors, a més de soterraments i renovacions tecnològiques. Aquest juliol ja es van retirar 40 torres metàl·liques i 2,3 quilòmetres de línia àrea a la zona santcugatenca de Collserola.

Durant aquest 2018 ja no es faran més actuacions, però l'any vinent sí, tal com ha explicat Marcelo Molina: "El Pla Collserola consta de tres anys, estem acabant el segon. Durant el 2019 acabarem amb les actuacions per retirar part de línia i muntarem una nova tecnologia de cables drenats de mitja tensió que ens ajudarà a reduir l'impacte visual i mediambiental".

TORRE HELICOPTER 14

Helicòpter fent tasques de retirada de les torres elèctriques FOTO: Bernat Millet

 

TORRE HELICOPTER 28

Helicòpter fent tasques de retirada de les torres elèctriques FOTO: Bernat Millet

 

TORRE HELICOPTER 17

Helicòpter fent tasques de retirada de les torres elèctriques FOTO: Bernat Millet

Més informació
 
Comentaris

Destaquem