Retiren un miler de peixos exòtics del pantà de Vallvidrera

L’alliberament d’espècies exòtiques en un espai natural protegit constitueix un delicte ecològic

El Parc Natural de Collserola ha retirat més d'un miler de carpins, peixos d'una espècie exòtica, del pantà de Vallvidrera. Ho ha fet a través de la pesca elèctrica i ara es traslladaran al Centre de Camadoca, gestionat per l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona, per tal d'alimentar espècies d'ocell autòctones i amenaçades.

El passat 30 d’agost, es va detectar la presència d’un nombre elevat de carpins al pantà de Vallvidrera. Els tècnics van constatar que hi van arribar a través d'un abocament il·legal de més d’un miler d’individus, que molt probablement procedien d’una bassa. L’alliberament d’espècies exòtiques en un espai natural protegit constitueix un delicte ecològic.

Des dels serveis tècnics, i desprès de valorar el fort impacte d’aquest abocament sobre l’ecosistema, es va iniciar una actuació de retirada que ha requerit l’organització d’un dispositiu especial de pesca elèctrica, tècnica que permet recollir d’una "forma ràpida i no cruenta" el màxim d’individus vius.

L’actuació s’ha portat a terme per dues entitats especialitzades, l’Associació Galanthus i l’empresa Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic. Galanthus és una entitat que treballa en el camp de la recerca i la gestió ambiental, per a la recuperació d’hàbitats i espais alterats per la introducció d’espècies exòtiques, i ja ha fet altres actuacions al pantà. L’empresa Sorelló està especialitzada en serveis de consultoria tècnica-científica per a la gestió i conservació d’espècies i ecosistemes aquàtics continentals.

Els peixos es traslladaran al Centre de Camadoca. En aquest centre es porta a terme, entre d’altres actuacions, la recuperació d’ocells ferits de la família dels Ardeids (bernats, martinets o agrons) que per poder-los retornar al medi natural, aquests ocells s’alimenten únicament de peix viu. D’aquesta manera es pot resoldre, en part, la problemàtica de l’abocament il·legal i col·laborar en la recuperació d’espècies amenaçades, tancant així un cicle biològic.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem