Sant Cugat celebra els cent anys de l'arribada del primer tren

Aquest diumenge arriba l'acte central de la celebració del centenari del tren a Sant Cugat

L'arribada del primer tren a Sant Cugat va marcar un abans i un després en una població amb 2.400 habitants i que vivia imminentment de la pagesia. El primer comboi de Barcelona arribava un 26 d'octubre de 1907. La inauguració d'aquesta nova via de connexió entre la ciutat i la capital catalana, en un primer moment i després, amb la resta del Vallès, va transformar per sempre més Sant Cugat.

Durant aquests cent anys, el tren ha estat determinant pel desenvolupament de la ciutat. Per celebrar aquesta efemèride, que va fixar el futur de la ciutat, s'han programat una vintena d'activitats, que s'iniciaran amb la inauguració de l'exposició "Al tren! Cent anys de ferrocarril a Sant Cugat", aquest dijous 26 d'octubre, a les 19.30 h, al Museu del Monestir i finalitzaran durant el mes de juny.

Aquest diumenge, 29 d'octubre, se celebra l'acte central de la celebració del centenari del tren a Sant Cugat. La festa comença a les onze del matí a la plaça d'Octavià amb xocolatada pels més petits. A les 11.30 h, arrenca un cercavila fins a la plaça de l'estació on els participants aniran vestits d'època. A les 12.30 h, a la plaça de Lluís Millet, hi haurà l'acte protocolari de celebració.

Les propostes per donar a conèixer aquesta important fita de la ciutat, es complementaran amb l'activitat educativa 'Al tren! La modernitat arriba a Sant Cugat', un quadern didàctic per treballar la història del tren a les escoles, a més de la construcció d'una gran maqueta ferroviària modular i del 'Sant Cugat aprèn: 100 anys de ferrocarril', a través d'una aplicació mòbil de joc de pistes. A més, i paral·lelament i coincidint amb l'efemèride, l'ONCE llançarà un cupó personalitzat amb la imatge del Centenari i l'artista local Adolf realitzarà un gravat commemoratiu del Centenari del Tren.

Les activitats de la inauguració

L'estació de Sant Cugat des de l'andana de Barcelona. FOTO: Arxiu històric d'FGC

Dijous 26/10 19.30 h, al Museu del Monestir, inauguració de l'exposició "Al tren! Cent anys de ferrocarril a Sant Cugat". Exposició temàtica sobre la transformació de la vila a partir de l'arribada del tren, acompanyada d'un audiovisual i la presentació del catàleg de l'exposició. Museus de Sant Cugat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) del 26 d'octubre de 2017 al 25 de febrer de 2018.



Diumenge 29/10 D'11.30 h a 14 h, de la plaça Octavià a plaça Lluís Millet. Festa del Centenari "Que arriba el tren!". Cercavila festiva per tal de rememorar l'arribada del tren a Sant Cugat, fa cent anys. Marching band, teatre, dansa, cultura popular, etc. Vine disfressat d'època. Només hi faltes tu! Per acabar, Mostra de lindy hop amb música en directe. 18 h, a la plaça de l'Om Concert especial de La Lira "La maquinista".

Els actes del mes de novembre

Un tren a punt d'entrar a l'estació de Sant Cugat, a la dreta de tot es pot veure el Monestir de Sant Cugat FOTO: Arxiu històric d'FGC

Dimecres 13/11 19.30 h, al Museu del Monestir. Conferència "Sant Cugat 1917, el tren més modern d'Europa" a càrrec de Joan Carles Salmerón. 

Dimecres 15/11 19.30 h, al Museu del Monestir. Presentació de la revista Vallesos "Històries a tot tren"



Dimecres 22/11 19.30 h, al Museu del Monestir. Conferència "1917, l'any en què l'esperança i l'amargor van anar de la mà" a càrrec d'Enric Calpena. 



Dijous 23/11 19.30 h a Casa Museu - Cal Gerrer. Inauguració de l'exposició "Sobre Rodes. El ferrocarril i altres transports al fons Cabanas". Durada: del 23 de novembre de 2017 a l'1 d'abril de 2018.

L'única activitat pel desembre

La plaça Lluís Milet durant a inicis del segle passat FOTO: Arxiu històric d'FGC

Dimecres 13/12 19.30 h, al Museu del Monestir. Conferència "La fi i el principi de tot. El context artístic i cultural del 1917" a càrrec de Xavier Antich Del 22/12 al 3/1 Parc de Ramon Barnils Un Nadal a tot tren. Activitats lúdiques a l'Envelat. 

El programa del mes de gener

Un altre vista de l'estació de Sant Cugat FOTO: Arxiu històric d'FGC

Dimecres 10/1 19.30 h, al Museu del Monestir. Conferència "La Canadenca. Pearson i la seva obra" a càrrec de Joan Carles Alayo. 



Dimecres 24/1 19.30 h, al Museu del Monestir. Conferència "El Sant Cugat del primer terç del segle XX" a càrrec de Jordi Casas. 



Dimarts 23/1 i dijous 25/1 17.30 h, a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). Conferència "Cent anys del tren a Sant Cugat: un ferrocarril americà al cor de Catalunya", a càrrec de Joan Carles Salmerón Organitza: Associació Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran. 



Diumenge 28/1 14a edició del Bosc Literari.

Diversos actes per febrer

La construcció d'una estació FOTO: Arxiu històric d'FGC

Dimecres 7/2 19.30 h, al Museu del Monestir. Conferència "El ferrocarril i la formació dels Districtes" a càrrec de Domènec Miquel. 



Dimecres 21/2 19.30 h, al Museu del Monestir. Conferència "Cent anys de ferrocarril a Sant Cugat" a càrrec d'Enric Ticó.

L'activitat del mes de març

Diumenge 25/3 19 h, al Teatre-Auditori Sant Cugat. Teatre "La vida en un tren", de Víctor Alexandre. Direcció de Teresa Canas Amb més de 100 actors i actrius de Sant Cugat a escena. Dia Mundial del Teatre. Organitza: Taula d'Arts Escèniques (Teatre). 

L'activitat de l'abril

Dissabte 14/4 de 10 a 20 h i diumenge 15/4 de 10 a 16h a Mercantic Fira de Col·leccionisme del Tren.

Pel maig, aquestes són les activitats programades

Divendres 18/5 17 h, a la Llar d'Avis de la Parròquia. Inauguració de "Mural de vida", Projecte de la Llar d'avis de la Parròquia i l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat. 



Dissabte 19/5 Durant tot el dia, al Pont de Sabadell. 1,2,3, Grafff. Activitat Entitats i artistes. 

El juny, el darrer mes per gaudir dels actes del centenari del tren

Dimarts 20/6 22 h, a l'espai AL/Terrat Centre Art Maristany. In Motion Creacions audiovisuals relacionades amb el món del tren. 


Dins de les activitats de la Festa Major de Sant Cugat: Plaça de Lluís Millet. Concert de la Locomotora Negra 22.30 h, a la plaça Lluís Millet

Acte de cloenda FENTVIA a càrrec de l'Esbart Sant Cugat. 3 sessions. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem