Sant Cugat pressiona al govern espanyol pel soroll de l'AP-7 a Mira-sol

Les obres per instal·lar les pantalles acústiques podrien començar el 2019

L'Ajuntament de Sant Cugat ha requerit formalment al Ministeri de Foment l’adopció de mesures d’apantallament per reduir l'impacte acústic de l'AP-7 a Mira-sol. Veïns del barri de Mas Gener fa anys que denuncien una situació insostenible per la convivència a escassos metres, i sense cap protecció sonora, amb una autopista per la qual passen milers de vehicles cada dia.

Tots els partits del Ple Municipal de Sant Cugat van acordar, el 19 de març, fer el requeriment al Ministeri de Foment, amb l'objectiu de pressionar el govern espanyol instal·li d'una vegada per totes les pantalles acústiques. És el pas previ a poder emprendre accions judicials en cas que Foment segueixi sense actuar per minimitzar un impacte acústic que supera els límits legals.

Aquest gest arriba després que se sabés que el Ministeri de Foment ha aprovat internament l'execució de l'estudi del tram de l'AP-7 al seu pas per Sant Cugat del Vallès per identificar la solució al problema de sorolls causats per aquesta via al seu pas per Mas Gener. Sense un compromís per escrit, l'Ajuntament de Sant Cugat ha fet un requeriment per garantir el seu compliment.

Amb tot, les informacions indiquen que la licitació per instal·lar les pantalles acústiques es podria fer a finals d'any i les obres podrien començar durant el 2019. Més d'un any durant el qual els veïns hauran de seguir convivint amb el soroll provinent de l'autopista.

"Incompliment manifest"

Vista de satèl·lit del barri de Mas Gener i l'autopista AP-7 FOTO: Google Maps

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, va recordar que fa anys que el soroll que suporten els veïns de Mas Gener incompleix la Ley del Ruido i va assenyalar que el requeriment és la resposta a "l'incompliment manifest" del govern espanyol i "un aprofundiment de la via legal".

Les mesures que proposa l'Ajuntament de Sant Cugat són la instal·lació de pantalles acústiques de sis a tretze metres d'alçada en diferents punts quilomètrics de l'AP-7 en el seu pas per Mira-sol.

Álvaro Benejam, regidor del Partit Popular, que va mantenir converses amb el Ministeri de Foment sobre aquesta qüestió, ha celebrat la tasca conjunta amb l'Ajuntament de Sant Cugat per avançar cap a una solució i va demanar al govern santcugatenc que actuï de la mateixa manera amb els incompliments de la Generalitat o altres administracions.

Per la seva banda, el regidor d'ERC-MES, Èric Gómez, ha felicitat la tasca del govern de Sant Cugat i del regidor del Partit Popular. A més, ha tornat a denunciar "les incompliments reiterats" del govern espanyol que justifiquen, segons ell, el requeriment oficial.

"Sembla que ha arribat al final del túnel i que tindrem una solució per la insonorització. Esperem que no sigui necessari anar més enllà per la bona predisposició del Ministeri", va valorar Aldo Ciprián, de Ciutadans, sobre la possibilitat d'acudir als tribunals en un futur.

Anys d'espera

Després d'anys de reivindicacions, primer veïnals i després des de l'administració i tots els partits polítics, la solució per disminuir l'impacte acústic de l'AP-7 als veïns de Mas Gener és més a prop de ser una realitat. De fet, el mateix Ajuntament de Sant Cugat ha requerit solucuions en més d'una ocasió.

Tot i això, tal com va quedar pal·lès durant l'últim Consell de Barri de Mira-sol, els veïns ja estan farts de promeses i vol accions que els permetin definitivament una vida tranquil·la i sense el soroll diari de milers de vehicles.

Vídeo de l'1 de desembre de 2016. La demanda per les pantalles acústiques fa anys que dura.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem