Noves candidatures als Premis Ciutat de Sant Cugat

La Comissió de Propostes dels Premis Ciutat 2014 proposa a josep Canals, Joan Pahisa i al Fòrum d'Astrofísica de Sant Cugat

Un dels nous proposats és Joan Pahisa ha participar als jocs mundials per a persones de talla baixa. FOTO: Arxiu
Noves candidatures als Premis Ciutat de Sant Cugat
La Comissió de Propostes dels Premis Ciutat 2014 proposa a josep Canals, Joan Pahisa i al Fòrum d'Astrofísica de Sant Cugat

Un dels nous proposats és Joan Pahisa ha participar als jocs mundials per a persones de talla baixa. FOTO: Arxiu
Ja són tretze les entitats i projectes que opten als Premis Ciutat de Sant Cugat 2014, uns reconeixements a persones, entitats o empreses locals que hagin destacat per algun motiu especial l’any 2014, preferentment en favor de Sant Cugat. La Comissió de Propostes dels guardons ha donat a conèixer tres noves propostes. Els premis els lliura l'Ajuntament de Sant Cugat, en una gala al Teatre-Auditori el març del 2015, i enguany arriben a la desena edició

Josep Canals: Per la creació del popular eslògan “Sant Cugat, terra d’artistes” amb l'objectiu de cridar l'atenció, d'impulsar l'art local. Pe promoure l'any 1965 del concurs de Pintura ràpida Vila de Sant Cugat. Per la fundació l'any 1968 de l’Escola de Belles Arts de Sant Cugat. Per fundar l'any 1977 la Biennal d’Art Jove Contemporani Català, una Biennal que avui encara dirigeix i que ha donat a conèixer molts joves creadors catalans en moltes ciutats de Catalunya. Per la creació de la galeria d'art més antiga de Sant Cugat a través de que ha impulsat molts artistes locals.

Joan Pahisa: Durant el 2014, el Joan Pahisa ha estat el protagonista del documental “Glance up”, de La Lupa Produccions, escrit pel mateix Joan i que està recollint premis arreu del món, i pròximament es podrà veure al programa Sense Ficció de TV3. Aquest documental està centrat en la seva participació als Jocs Mundials per a persones de talla baixa, on va guanyar 5 medalles, entre elles una pel seu esport estrella, el ping-pong i altres per a esports d’equip com ara el basquet, la seva passió.

Va aconseguir jugar a bàsquet perquè ell mateix va crear el “Team Europe” unint esportistes de tot Europa que no tenien equip. A més, el Joan juga a tennis taula a l’equip de la UESC i enguany ha creat l’associació “Sports PTB”, una associació a nivell estatal per a persones de talla baixa amb l'objectiu de promoure l'esport per a aquestes persones i l'assessorament a altres persones i familiars, escoles i centres esportius.

També, durant el 2014, ha estat fent xerrades de motivació i de sensibilització sobre la discapacitat a escoles, instituts, clubs esportius, empreses i altres organitzacions per tota mena de col·lectius

Fòrum d'Astrofísica de Sant Cugat: Per l'organització logística i científica que permet fer de Sant Cugat la seu estable d'un fòrum de discussió internacional en temes d'astrofísica avançada, pel desenvolupament dels seus tres primers congressos internacionals, que han portat a Sant Cugat a uns 250 científics d’arreu del món, per la publicació de les seves memòries, la promoció de la investigació científica de qualitat entre els joves, i la realització d'activitats de difusió de la ciència.

Els Premis Ciutat de Sant Cugat no tenen una dotació econòmica. Consisteixen en una peça artística de l’escultor Salvador Juanpere i un diploma acreditatiu de la distinció.

El període de votacions s’allargarà fins al 22 de febrer del 2015.

Les altres deu candidatures:
  • Lectures a la Fresca: enguany, aquest espectacle que reviu llegendes santcugatenques cada Nadal ha arribat a la desena edició, consolidant-se com una tradició.
  • Sant Cugat Creix: és una nova associació formada pel Club de Rugby Sant Cugat, Patí Hoquei Sant Cugat i Club Voleibol Sant Cugat per sumar esforços en moments de crisi i exemplificant el canvi de paradigma organitzatiu.
  • Comissió del Ball de Gitanes: El 2014 han assolit el rècord de participació en el Ball de Gitanes, amb la participació de 120 parelles (240 persones). Se'ls reconeix per fomentar el coneixement, ensenyament i pràctica de la cultura popular en tots els estrats de la societat santcugatenca
  • Pacte Santcugatenc pel Dret a Decidir: La mobilització de la societat civil a favor del dret a decidir dels catalans ha estat la força motriu principal del procés polític obert a Catalunya. El Pacte Santcugatenc ha permès coordinar l’acció de més de 50 entitats i col·lectius, i de centenars de ciutadans
  • Mira-sol Fem Ambient: Aquesta iniciativa, duta a terme per una associació santcugatenca, promou la innovació social, la Intergeneracionalitat, l’arrelament al barri, un debat permanent sobre el medi ambient, la cultura, laprogramació i activitats del Casal de Mira-sol i la inclusió.
  • Rotary Club Sant Cugat, que a banda de fer 25 anys, organitza el concert Música per la Solidaritat
  • Àngel Comas, per seleccionar les pel·lícules del Cicle Cinema d’Autor durant deu anys a Cinesa Sant Cugat
  • La llibreria Paidea per 45 anys d’antiguitat i treball en favor de la cultura
  • El Club Handbol Sant Cugat per haver aconseguit l’ascens a Primera estatal i l’ascens del segon equip a Primera Catalana
  • Hewlett Packard, per portar la revolucionària impressió en 3-D al centre de Sant Cugat.
Aportació ciutadana
A aquestes propostes de la Comissió dels Premis Ciutat s’hauran de sumar totes aquelles que presenti la ciutadania a des del dia de la Festa de Tardor o bé a través d'Internet. Aquests premis són uns reconeixements a persones, entitat o empreses locals que hagin destacat per algun motiu especial l’any 2014, preferentment en favor de Sant Cugat.

La Comissió de Propostes dels Premis Ciutat 2014 està integrada per Joana Barbany, Anna Soler, Mireia Fons, Esther Oller, Xavier Fornells, Pep Tugues, Miquel Herrada, Eloi Rovira i Josep Maria Vallès. Els seus membres van considerar iniciar la convocatòria dels premis 2014 amb aquests cinc candidats.

Premiats edició 2013:

Domènec Miquel i Serra: Per tota una trajectòria dedicada a la promoció i difusió de la història local, fonamentalment en referència al Monestir de Sant Cugat i dels llocs històricament vinculats a aquest emblemàtic bé cultural d'interès nacional.

Voluntariat per la Llengua: En el seu 10è aniversari, per la labor de difusió i universalització de la llengua catalana, tot promovent l’hàbit de la conversa entre persones de diferents orígens mitjançant el voluntariat lingüístic.

Taller Jeroni de Moragas:
 Per 40 anys de servei a les persones amb discapacitat a Sant Cugat. Per treballar per la integració de les persones amb risc d’exclusió social tot fomentant el respecte a la diferència i l’acceptació dels límits.

Elisabet Franch Moncunill:
Flautista i exalumna de l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, per una carrera professional amb projecció internacional. Per dur el nom de Sant Cugat arreu del món, associat al talent i l’excel·lència.

Club de Rugby Sant Cugat: Pels èxits esportius aconseguits la temporada 2012-2013 i arrelar-se a la ciutat com una entitat esportiva de referència. Per fomentar l’esport de base i l’esport femení a Sant Cugat i difondre els valors inherents a l’esport, com el treball en equip, la companyonia i la superació personal i col•lectiva.

Ubicació