El jutge els torna la néta, però la Generalitat vol tornar-la al centre de menors

La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) va ingressar la nena a un centre al juliol del 2015

El judici es va celebrar l'11 d'octubre FOTO: Cedida
El jutge els torna la néta, però la Generalitat vol tornar-la al centre de menors
La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) va ingressar la nena a un centre al juliol del 2015

El judici es va celebrar l'11 d'octubre FOTO: Cedida

Dos dies després de la celebració del judici entre la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i la família santcugatenca Puigdengoles, el jutge va dictar una sentència que calia executar immediatament.

 

Tal com es pot llegir en l'extracte de la sentència, el Jutjat de Primera Instància número 14 de Barcelona, va estimar que calia tornar a la menor a casa dels seus avis i, per tant, sortir del Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) en el qual estava ingressada des del juliol del 2015, després que la DGAIA considerés que els avis de la menor no estaven capacitats per cuidar-la.

 

El judici va tenir lloc el passat 11 d'octubre. El dia 13, el jutge va dictaminar la sentència, que va arribar a mans de la família el dia 21 d'octubre.

 

Aquell mateix dia, Maria José Moreno i Josep Maria Puigdengoles, avis de la menor, van esperar que la nena acabés l'escola i van anar al CRAE a buscar-la.

 

Un cop allà, la sorpresa va ser majúscula, quan van descobrir que des del centre no sabien res d'aquesta sentència. Amb la sentència a la mà però, el centre va entregar a la nena als seus avis, que des de llavors està amb ells.La DGAIA no està d'acord amb la sentència


En la mateixa sentència, el jutge donava a les dues parts implicades en el procés 20 dies per tal de fer un recurs d'apel·lació.

 

En aquest cas, la DGAIA va enviar un incident al jutge demanant-li aclariments, ja que consideren que la sentència no és clara.

 

Tal com detalla Josep Maria Puigdengoles, "la fiscal de menors va demanar al jutge que es revisés tot el cas de manera immediata i això ho recull el jutge a la sentència. La DGAIA diu que no, que la paraula immediata no es va fer servir. Però no és cert. Els nostres advocats van veure la gravació del vídeo del judici i sí que ho diu. Què volen, que continuï patint la nena?".

 

Amb aquest incident, afegeix Puigdengoles, "ens fan suposar que això és per anar allargant el procés, igual que el termini d'apel·lació, per anar fent-nos més mal a la família".

 

Ara, la situació d'aquesta família santcugatenca ha tornat a una relativa normalitat. I és que, tot i que estan pendents de la resolució d'aquest incident i de si hi haurà recurs d'apel·lació per part de la DGAIA, la menor ha tornat a casa amb els avis, i aquests tornen a l'estatus que tenen des del 2006, com a casa acollidora.

 

"Curiosament -recorda el matrimoni santcugatenc- just un mes abans d'endur-se a la menor al CRAE, la DGAIA va enviar una carta a la família per reconèixer la bona tasca que feien com a casa d'acollida".

 

Amb tot, Puigdengoles afegeix que "fins ara ens ha tocat defensar-nos, però ara posarem les coses al seu lloc i prendrem accions legals contra la DGAIA".Una plataforma demana a la Fiscalia General que canviï el sistema


El cert però, és que el cas d'aquesta família santcugatenca no és l'únic. El passat mes de juliol el TOT es feia ressò del cas d'una santcugatenca a qui havien tret la custòdia de les seves filles. Aquesta, havia denunciat a la DGAIA per no complir amb els acords de la sentència.

 


Fora de Sant Cugat, a tot Catalunya, hi ha una associació que uneix casos com el de la família Puigdengoles.

 

Es tracta de l'Associació per a la Defensa del Menor (APRODEME), que, recentment ha fet pública la seva intenció de denunciar davant la Fiscalia General i les instàncies d'Europa "la necessitat que el sistema canviï, que és molt", detalla Francesc Cardenas, president d'Aprodeme.

 

Aprodeme està formada per 600 famílies (biològiques, d'acollida, adoptants...), tot i que suma més de 2.000 reclamacions de casos diferents.

 

Tal com explica Cardenas "ens sentim maltractats per l'administració responsable de la tutela dels menors. Considerem que estan prenent decisions molt greus, molt injustes. Se separen els infants de les famílies sense motiu, i no són situacions puntuals. Tenim un sistema molt injust i volem que es canviï", afegeix.

 

Precisament, dels erros que hi ha hagut al sistema i que s'han fet públics, parlava amb el TOT, Ricard Calvo, director de la DGAIA. "La DGAIA rep 14.000 expedients nous anualment. Tenim 7.000 infants en el sistema de protecció i 3.000  en centres. Amb aquestes xifres, i per molta formació que tinguin els professionals, per molta implicació, molta professionalitat i per molt bé que vulguem fer les coses, sempre tenim un marge en el qual difícilment podem garantir que el 100% de totes les nostres accions siguin tan acurades i ajustades com els casos ho requereixen".Comentaris