26 de gener: 80 anys de l'entrada de les tropes franquistes a Sant Cugat

La ciutat recordarà l'efemèride amb un homenatge a les víctimes i diferents activitats antifeixistes

El 26 de gener de 1939, a les 11.30 hores, les tropes franquistes entraven a Sant Cugat del Vallès. Aquest dissabte, 26 de gener, es commemoren doncs els 80 anys del dia en què la dictadura entrava al municipi, després d'uns anys de república, i d'una llarga Guerra Civil que també va deixar les seves seqüeles al municipi.

Un capítol de la història que la ciutat commemorarà aquest mateix dissabte amb diferents actes, entre ells, un homenatge a les víctimes del franquisme, que se celebrarà a la plaça de Barcelona a les 13.30 hores.

Més info: Jornada reivindicativa contra el feixisme a Sant Cugat

Però, fent una mica d'història, recordem com va ser l'arribada de les tropes franquistes a Sant Cugat i què va suposar aquest fet. Un capítol de la història local que ha estudiat i treballat àmpliament l'historiador José Fernando Mota, i que es pot consulta a la pàgina web Història de Sant Cugat del Vallès.

Com recull Mota en el seu treball, Joan Pahissa, un santcugatenc que havia desertat de l'Exèrcit republicà durant la retirada, descrivia en el seu diari aquell 26 de gener de la següent manera: "comença el dia d'avui amb un silenci que casi fa por. No se sentia res al matí, al fer-se més de dia es tornen a sentir alguns tirs de metralladora i per fi a dos quarts de dotze entren a Sant Cugat les victorioses tropes de Franco entre entusiastes aclamacions del poble, dirigint-se seguidament a Barcelona".

L'entrada a Sant Cugat del Vallès arribava després de la derrota del bàndol republicà a la Batalla de l'Ebre al mes de novembre de 1938. Des d'aquell moment, les tropes franquistes van començar a avançar ràpidament per Catalunya, mentre diferents unitats militars republicanes s'havien instal·lat a Sant Cugat, llavors Pins del Vallès, amb l'objectiu, entre altres, de frenar l'enemic per evitar la seva entrada a Barcelona.

El dia 25 de gener, però, tropes franquistes entraven a Vallvidrera. Eren les tropes del Cuerpo de Ejército de Navarra, comandades pel general José Solchaga, que van enllaçar amb el Cuerpo de Ejército Marroquí al sud i amb els legionaris al nord, tal com detalla Mota, qui recorda com, aquella mateixa nit, queien en mans franquistes Rubí, Papiol i Molins de Rei.

L'endemà al matí, el 26 de gener, ara fa 80 anys, les tropes franquistes entraven a Sant Cugat després de vèncer amb facilitat les petites resistències republicanes. Com detalla Mota en el seu treball, "l'avantguarda han estat unitats marroquines, que saquegen cases i torres, essent aquest el primer contacte dels ara ja expinencs amb el Nuevo Estado. Els segueixen els blindats italians i unitats navarreses. El poble quedava així oficialment "liberado"".

Van ser molts els santcugatencs que van sortir als carrers aquell dia per rebre les tropes, mentre que molts republicans fugiren cap als boscos, on amagar-se. I van ser 15 els cadàvers recollits aquell dia als voltants de la vila, entre militars republicans en combat i altres ferits que es recuperaven al poble, a més de tres civils morts per bales perdudes, com detalla Mota.

Aquell mateix dia 26 de gener, es tornava a obrir l'església al culte i s'instaurava el toc de queda a les 19 hores. Així començava l'etapa franquista a Sant Cugat del Vallès. Podeu saber com es va viure a Història de Sant Cugat del Vallès.

 
Comentaris

Destaquem