Cànnabis i terrasses, al torn de participació ciutadana

El tancament del Club Cànem Mil·lenari i les molèsties de les terrasses de la plaça de Barcelona centren el debat previ al ple del mes de juliol

Amb un quart d'hora de retard ha començat el torn de participació ciutadana previ al ple municipal del mes de juliol. Un torn en què s'han tractat dos temes: els clubs cannàbics i les terrasses de la plaça de Barcelona, i que ha finalitzat a les 19.20 hores fent que el ple d'aquest 20 de juliol comencés amb retard.

 

El primer a intervenir ha estat Àngel Benito, president de la Federació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (Fedcac). Per posar en antecedents als assistents, ha explicat que fa anys que es treballa per “facilitar eines per a la regulació dels clubs cannàbics” a Sant Cugat, prenent com a base que existeix una legislació al respecte.

 

En aquest sentit, s'ha referit al Club Cànem. “Un mes abans de la seva obertura, des de l'Ajuntament és va dir que sí perquè complia aquesta normativa”, ha explicat, i ha afegit que “es va informar els veïns de l'activitat del local, però es van esverar i van demanar que marxessin”.

Àngel Benito durant la seva intervenció.  FOTO: Artur Ribera

Una situació que va portar l'Ajuntament a fer un decret pel qual el dijous 16 de juliol el Club Cànem quedava precintat per la policia, un dia després de la seva obertura. “Si es van donar les eines per regular-ne l'obertura correctament, per què es va tancar a corre-cuita amb un decret fet d'un dia per l'altre?”, ha preguntat Benito.

 

Conesa li ha respost tot dient que “el consistori decideix fer aquesta moratòria” davant la situació.

La posició dels veïns

Glòria, veïna de Can Magí.  FOTO: Artur Ribera

Glòria, veïna de Can Magí, ha estat la segona a intervenir explicant que el “13 de juliol vam presentar una instància per intervenir en aquesta sessió per saber què es faria davant l'obertura del club cannàbic”. Després del seu tancament, i apuntant que “no tenim res en contra d'ells”, ha utilitzat el torn de paraula per preguntar “quina serà la política sobre aquest tema i si es reobrirà el local”.

 

L'encarregat de respondre ha estat el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, que ha remarcat que “l'activitat no és il·legal” però “la feina de l'Ajuntament és encabir les activitats dins la ciutat per no generar conflictes”.

 

En aquest sentit, ha apuntat que “des d'uns inicis es va veure que seria un punt de conflicte” i que per això “l'Ajuntament ha fet el que és la seva responsabilitat, fent la moratòria per donar-nos un any per estudiar on ha d'anar”. El que sí que ha afirmat Puigdomènech és que “no anirà al carrer d'Adrià Gual, número 10”.

Les posicions del Ple

Puigdomènech ha defensat la posició de l'Ajuntament. FOTO: Artur Ribera

Àlvaro Benejam (PP) ha destacat que “sí que vaig visitar l'espai, però també vaig estar a les reunions de veïns, i aquests no han de patir l'activitat que s'està desenvolupant al local”.

 

Pere Soler (PSC) s'ha manifestat “perplex davant de la situació” i ha afirmat que “hi ha perjudicis i desconeixement” tot apuntant que “no som partidaris de la prohibició, però sí de la regulació”. En aquest sentit ha remarcat que “sabem que aquestes persones han estat col·laborant i la moratòria, amb gent que col·labora, és enfonsar la seva activitat”.

 

Ramon Gutiérrez (ICV) ha intervingut tot dient que “quan una activitat compleix els requisits legals, no té cap sentit canviar-ho a corre-cuita”, i ha apuntat que “més que la moratòria, feia falta un treball previ de pedagogia amb els veïns”.

 

Mireia Ingla (ERC) ha remarcat que “estem d'acord amb la legalització del cànnabis, però falta un mapa d'activitats a la ciutat per evitar greuges com els que està patint l'associació”.

 

Aldo Ciprian (C's) també s'ha mostrat partidari de la legalització del cànnabis i ha emplaçat els membres de l'associació a mantenir “una reunió per conèixer la situació”.

 

Núria Gibert (CUP) ha apuntat que “hi ha un greuge de tracte en l'activitat que desenvolupa l'associació” dient que “hi ha un debat fals i moralista” i remarcant que “apel·lem a la mediació, però primer que els actors implicats es coneguin”.

L'altre punt: les terrasses

M. Àngela Palacios, veïna de la plaça de Barcelona. FOTO: Artur Ribera

La darrera intervenció del torn de participació ciutadana l'ha protagonitzat M. Àngela Palacios, veïna de la plaça de Barcelona, que ha demanat “respecte” tot preguntant “per què les terrasses de la plaça de Barcelona tenen un tracte millor que les de la plaça d'Octavià”.

 

Una intervenció en la qual ha dit que no es compleixen les normatives municipals de descans dels veïns, tot dient que “la festa a les terrasses de la plaça no es pot aguantar, cada nit amb soroll”.

 

Cristina Paraira, tinent d'alcalde de Serveis Urbans, li ha respost que “hi ha diferents versions i polèmica entorn aquest fet” tot explicant que posteriorment a l'ordenança municipal hi va haver un Pacte per la Nit i diferents decrets per regular la situació.

 

En aquest sentit ha apuntat que “tenim el repte de solucionar el problema” però que “si tot està dins de la normalitat, la nostra obligació serà que es compleixi la capacitat acústica i l'hora de tancament establerta”.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem