Centenars de santcugatencs, un any després, reclamen la llibertat dels Jordis

Una Marxa per la llibertat ha recorregut el centre de Sant Cugat aquest 16 d'octubre

Centenars de santcugatencs i santcugatenques han sortit aquest dimarts, 16 d'octubre, als carrers de Sant Cugat del Vallès per reclamar la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Ho han fet el dia que es compleix un any de l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC.

Una mobilització multitudinària que s'ha iniciat amb una Marxa per la llibertat a les 19.30 hores que ha arrencat des de la plaça de la Vila. Des d'aquest punt, la marxa ha recorregut el centre de la ciutat en silenci, i amb les llums dels mòbils enceses, fins a arribar a la plaça de l'U d'Octubre.

Marxa per la llibertat a Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Marxa per la llibertat a Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet


Allí, tres grans quadres, "Barcelona 1902 / La càrrega" (de Ramon Casas), "Manifestació Llibertat, Amnistia, Estatut d'Autonomia" (fotografia de Manel Armengol), i "Referèndum de l'U d'octubre" (fotografia de Robert Bonet), presidien l'escenari com a record de tres moments històrics on l'estat espanyol ha exercit la repressió.

"Avui fa un any que els Jordis són a la presó", han recordat. Xavier Palet, president de l'ANC Sant Cugat, ha llegit un escrit de Manel Àlves, coordinar de l'ANC a les Terres de l'Ebre, que va dirigir a Carme Forcadell, però adaptada als Jordis. Una carta on es defineix l'estat espanyol com "corrupte, autoritari i venjatiu", i on els diu als Jordis que "ha estat un any molt difícil de portar, molt complicat d'entendre, i molt difícil de gestionar", fent referència a la repressió i el "desconcert" per "la incapacitat i incompetència dels partits independentistes per crear una estratègia conjunta per restablir el govern legítim i fer efectiva la República Catalana declarada el passat 27 d'octubre tal com ens vam prometre en els seus programes electorals".

Xavier Palet durant la seva intervenció. FOTO: Bernat Millet

Xavier Palet durant la seva intervenció. FOTO: Bernat Millet



En el mateix sentit, ha lamentat que "ni tan sols han estat capaços de mantenir la majoria independentista al Parlament, obrint una ferida tan gran entre la societat i ells que difícilment es tornarà a tancar". I un agraïment per als Jordis: "mai us podrem pagar el sacrifici que esteu fent per nosaltres, pel país i per Catalunya".

"Som molt i moltes els que sabem que l'únic camí cap a la llibertat és la República Catalana, i que l'única manera ara com ara d'arribar a la República Catalana és la via unilateral i la desobediència social pacifica i organitzada", ha destacat, fent una crida a no tenir por i "no defallir".

1º any de l'empresonament dels Jordis. Foto: Bernat Millet.


El president d'Òmnium, Lluís Bonet, s'ha adreçat als assistents recordant com van anar els fets ara fa un any, i remarcant la dignitat del poble de Catalunya. Un missatge per al govern espanyol també. "Si el govern espanyol vol fer política, que abandoni la via judicial i exigeixi a la fiscalia la retirada immediata dels càrrecs a tots els presos polítics i exiliats", ha reivindicat.
I missatge per als Jordis. "Ha estat un any dur, intens, però també ple de dignitat. No us plorem; us reivindiquem", ha reiterat, recordant que "no hem comès cap delicte".

"Aquest hivern se celebrarà el judici de la vergonya. I no ens defensarem, sinó que acusarem l'estat. Que tothom vegi la vergonya en què s'ha convertit l'estat espanyol", ha assenyalat. "La voluntat d'una Catalunya millor i unida és més forta que la rancúnia. Avui fa un any que va començar la injustícia, i que la bona gent d'aquest país va respondre amb dignitat", ha sentenciat.
 

Lluís Bonet durant la seva intervenció. FOTO: Bernat Millet

Lluís Bonet durant la seva intervenció. FOTO: Bernat Millet


En acabar els parlaments, Roger Espanyol, el jove que va perdre un ull per un tret de bales de goma de la Policia, juntament amb la seva companya Nati, han ofert tres peces musicals als assistents. Peces d'alegria i reivindicació, per deixar clar que "contra les bales i els cops, millor els petons".

Roger Espanyol ha posat la música. FOTO: Bernat Millet

Roger Espanyol ha posat la música. FOTO: Bernat Millet


Per tancar l'acte, Lluís Puig, Meritxell Serret, i el President de la Generalitat Carles Puigdemont han adreçat unes paraules amb videomissatge als assistents, tots ells, encoratjant-los a seguir ferms, i lloant l'exemple de dignitat dels Jordis. Els Segadors, i crits de "llibertat" i "independència", han tancat la commemoració.

 
Comentaris

Destaquem