El cas de l'estelada: peticions de dimissió i de més valentia

Les reaccions dels partits polítics de l'oposició de Sant Cugat a la polèmica de l'estelada

El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Barcelona va ordenar a l'Ajuntament de Sant Cugat la retirada de l'estelada de la plaça de l'estació el passat 15 de novembre. El dia 16, l'Ajuntament va acatar la sentència i va traslladar la bandera independentista a la plaça d'Octavià. Tot plegat ha generat debat i polèmica entre els polítics santcugatencs, que han tingut reaccions diverses que van des de demanar la dimissió de l'alcaldessa a proposar la retirada de la bandera espanyola de l'ajuntament.

L'alcaldessa de Sant Cugat va valorar la situació aquest mateix dimecres, dia 16 de novembre: "Haurem d'acatar l'ordre judicial, però no renunciem a la llibertat d'expressió i a la nostra reivindicació envers el procés català". L'alcaldessa, però, va anunciar que penjaria la bandera en un altre lloc. I així es va fer, poques hores després ja onejava a la plaça d'Octavià, tot i que ha durat poques hores.

"Salvar l'absurditat i el surrealisme"

La portaveu Núria Gibert (CUP-PC). FOTO: Artur Ribera

La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha valorat la sentència "d'absurda i surrealista". Gibert assenyala que és "una sentència que diu que no pots penjar un símbol que representa a la majoria dels càrrec electes i, per tant, la majoria de la població de Sant Cugat".

En aquest cas des de la CUP-PC, tenen molt clar que "nosalters no haguéssim fet cas a la sentència. Ara bé, entenem que cadascú ha de buscar l'estratègia en què se senti còmode per salvar l'absurd".

Pel que fa a la decisió de l'Ajuntament de reubicar l'estelada, Gibert ha apuntat que "ens sembla bé que es busqui una altra manera de penjar l'estelada, que al final és el que importa".

"Obeïr o ser valents"

Els tres regidors d'ERC-MES a l'Ajuntament de Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

La portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament, Mireia Ingla, ha denunciat la “guerra que fa temps que han començat alguns jutjats” a partir de les denúncies de grups com Societat Civil, “una entitat que tots coneixem i sabem per què va néixer”.

 

Ingla, però, ha assegurat que si Esquerra governés a Sant Cugat, no haurien acatat la sentència i no haurien tret l'estelada de la plaça de l'estació. “Hauríem tret la bandera espanyola de l'ajuntament”, ha afegit.

 

Tot i això, considera “bona” la decisió de traslladar l'estelada a la plaça d'Octavià, tot i que ha anunciat que en algun moment s'haurà de triar entre “obeir els tribunals polititzats o ser valents i obeir el mandat popular”. “Sant Cugat és una ciutat independentista”, ha finalitzat.

"La bandera de tots els catalans"

Els tres regidors de Ciutadans: Aldo Ciprian, Sergio Blazquez i Múnia Fernández Jordán FOTO: Artur Ribera.

Tot just fa un any Ciutadans va recollir mil signatures de veïns i veïnes de Sant Cugat demanant la retirada de l'estelada de la plaça de Lluís Millet.

Per això mateix, l'acatament de la sentència, per part de l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha alegrat a la formació local.

El portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprián, ha afirmat que "nosaltres celebrem que s'hagi retirat l'estelada fent cas a la sentència. La resposta de l'alcaldessa ha estat immediata i ens alegrem d'aquesta decisió i que avui hi hagi la senyera, que és la bandera de tots els catalans".

Ara bé, sobre la decisió de l'Ajuntament de penjar l'estelada a la plaça d'Octavià, Ciprián ha senyalat que "la sentència no la conec, no sé si era restrictiva de la plaça de LLuís Millet o era per tot el municipi, crec que és una mica trampa. Si la retira d'un lloc, l'haurà també de retirar de l'altre, la llei és ben clara. Si vol fer trampes en solitari que les faci".  

Ciutdans ha fet saber a través de les seves xarxes socials la seva satisfacció:

Dimissió de l'alcaldessa

Álvaro Benejam és el regidor del PP a l'Ajuntament de Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

El PP de Sant Cugat, que va mostrar la seva satisfacció per la sentència que obligava a retirar l'estelada, ha reclamat ara la dimissió de l'alcaldessa, Mercè Conesa. "Ha arribat a un punt que nosaltres només podem demanar la dimissió de l'alcadessa perquè entenem que no està actuant de forma responsable i per l'interès general", ha apuntat el president del PP santcugatenc, Álvaro Benejam, que ha acusat Conesa "d'aprofitar de forma partidista les institucions".

"El que està fent amb l'estelada és un frau de llei, perquè hi ha una sentència que li diu que la tregui de la plaça de Lluís Millet perquè l'estelada no pot estar en un espai públic i el que està fent és posar-la en unes altres instal·lacions públiques", ha afegit el popular.

La formació local ha fet una piulada amb l'etiqueta #ConesaDimissió

"No és un debat prioritari"

Roser Casamitjana, portaveu d'ICV-EUiA FOTO: Artur Ribera

El cert però, és que en aquest debat no hi han entrat tots els partits. Tant ICV-EUiA com el PSC han destacat que aquest tema no hauria de ser prioritari a Sant Cugat. La portaveu d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, ha afirmat que "el tema de l'estelada no és el nostre tema principal. Pensem que hi ha coses molt més importants a la nostra ciutat que cal debatre i resoldre".

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha apuntat que "és un debat força esteril. El nostre partit i formació no entraran a valorar una guerra de banderes, ni alimentarà a uns ni a altres. Ara, també entenc que el moviment de posar l'estelada davant la insígnia de la nostra ciutat, com és el Monestir, és una més de tantes que se n'han fet en el nostre municipi".  

Soler ha publicat, a través del seu compte de twitter la preocupació personal perquè aquest debat prengui més força davant altres situacions del municipi.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem