El Ple Municipal descarta una moció de PP i Cs per rebutjar un possible indult als presos

Les seccions locals de PP i Cs reclamaven que l'Ajuntament rebutges públicament un possible hipotètic als presos polítics

El consistori ha descartat una moció de les seccions locals del PP i Cs per rebutjar públicament un hipotètic indult als presos polítics, així com la seva "impunitat". Els vots desfavorables del PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES, la CUP-PC, ICV-EUiA, el PSC i els regidors no adscrits, han tombat aquesta moció.

Munia Fernández-Jordán, regidora de Cs ha explicat que els "agradaria obtenir una declaració pública per rebutjar la impunitat dels càrrecs polítics que van impulsar el que va passar a Catalunya durant els mesos de setembre i octubre de 2017". "Som davant d'una discriminació absoluta: si ets una persona sense cap càrrec, compleixes condemna. Si ets polític, comets el delicte i ja t'indultaran", ha afegit Fernández-Jordán. "Manifestem que la utilització de l'indult comporta un privilegi", ha afirmat també la regidora del grup taronja. "S'ha de rebutjar l'indult, en cas que els independentistes responsables del cop a la democràcia siguin condemnats", ha sentenciat.

El PP s'ha sumat a la moció, i el seu portaveu al consistori, Álvaro Benejam ha assenyalat que "els que han volgut aplicar una legalitat paral·lela hauran de respondre per aquest fet". "L'indult és una alteració del principi d'igualtat, i no té cabuda en un Estat de Dret", ha afirmat també Benejam. "Rebutgem, en el cas que la sentència als polítics presos fos condemnatòria, hi hagués un indult", ha sentenciat el regidor popular.

La resta de forces, en contra de la moció

El primer en respondre ha estat el regidor no adscrit, Xavier Cortés: "Aquesta és una de les pitjors mocions que hem abordat fins ara", ha iniciat Cortés. "Els acusats no han pogut gaudir de la seva llibertat sense haver estat ni tant sols jutjats", ha proseguit el regidor no adscrit. "Lamentem la visió tant deshumanitzada que msotreu sobre els ciutadans que s'està jutjant", ha dit dirigint-se als grups proposants de la moció. També ha intervingut l'altre regidor no adscrit, Dimitri Defranc: "Un indult és un dret, que un president pot donar si ho considera oportú. Aquesta moció vol avançar-se als aconteixements i no té sentit", ha afirmat.

Pere Soler, del PSC, ha contestat també a Cs i PP: "No entenem perquè s'utilitza el ple municipal per portar mocions que no afecten en aquest consistori. Però estem en campanya..", ha dit Soler. "Ens diuen que no saben quins són els valors del PSC i el PSOE, doncs són els de la democràcia, i defensem el que diu la llei. Menteixen, i el pitjor de tot, és que s'acaben creient les seves mentides", ha afirmat el regidor socialista dirigint-se als taronges i als populars. "L'indult forma part de l'Estat de Dret", ha assenyalat també. "No defenso les persones que estan sent jutjades, defenso l'Estat de Dret", ha sentenciat Soler.

ICV-EUiA ha argumentat el seu vot desfavorable a través de Ramon Gutiérrez: "Volen posar benzina. Tenen ganes de liar-la parda. Tot just acaba de començar el judici i ja han iniciat la màquina de vendre odi i de vendre venjança", ha dit Gutiérrez a Cs i PP. "Els demanaria sentit comú i seriositat en els debats, perquè aquest nivell de crispació no porta a res de bo", ha sentenciat.

Els partits independentistes denuncien "manca d'humanitat"

Ferran Villaseñor ha contestat per part d'ERC-MES, en la mateixa línia que Gutiérrez. "L'únic objectiu que tenen és crispar", ha iniciat el regidor. "Han deshumanitzat a totes les persones que estan sent jutjades. Per vostès només són sacs als quals picar", ha afegit. "Com s'atreveixen a presentar aquesta moció? Com s'atreveixen a parlar d'indult si ja han dit que no el demanaran? Sembla mentida la manca d'humanitat que tenen", s'ha dirigit Villaseñor als proposants de la moció. "Se'ls acusa d'uns delictes que no s'han produït. Vostès van rebre violència? On és la violència de la rebel·lió?", els ha preguntat retòricament. En la mateixa línia ha seguit el discurs de Lourdes Llorente, regidora de la CUP-PC: "Hi ha una falta de rigor tècnic i jurídic en aquesta moció que fa por", ha iniciat Llorente. "La Constitució Espanyola reconeix el dret a l'indult, si no els hi agrada la constitució, canviïn-la", ha dit amb ironia la regidora. "Amb aquesta moció ens demostren que són presos polítics, perquè no he vist en aquest plenari que demanin que no s'apliqui l'indult a altres presos", també ha dit Llorente a Cs i el PP.

El PDeCAT ha afirmat que les paraules de Cs i PP "fan mal", en veu de Cristina Paraira. "Parlem de persones que volen canviar les coses i ho fan de manera legítima", ha afirmat la regidora. "Intervencions com les seves ajuden a crear aquest discurs de la farsa. Creuen que això ens portarà a algun lloc? Vostès han demostrat una falta d'humanitat", els ha dit Paraira.

El PP utilitza el torn de rèplica

"Les persones que estan encausades han comès delictes, i la senyora de la CUP-PC ens diu que ens saltem la presumpció d'innocència. No és així, i a part jo puc opinar el que vulgui", ha dit Benejam, del PP. "Opino que són culpables, i no per això vaig en contra de la presumpció d'innocència", ha afegit el regidor popular, que també ha respost a les acusacions de manca d'humanitat. "No sé si han d'estar en presó preventiva o no, però segur que el que no van tenir ells (els presos polítics) va ser tenir en consideració a la part de Catalunya que no som independentistes", ha dit Benejam.

La moció.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem