El Ple s'emplaça a debatre sobre la creació d'un nou òrgan de participació, més endavant

La CUP-PC va presentar una moció per impulsar una Assemblea Municipal Oberta, però la va retirar després del debat i els partits es van emplaçar a parlar-ne

Les forces polítiques del Ple Municipal van emplaçar-se a tractar la possibilitat de la creació d'una Assemblea Municipal Oberta en una sessió plenaria futura, després que la CUP-PC presentés una moció al respecte i la retirés després del debat d'aquesta, en el qual els partits polítics van valorar la possibilitat de parlar-ne més endavant.

La moció presentada per la CUP-PC proposava els següents acords en relació a aquesta Assemblea Municipal Oberta:

  • Creació d'una Assemblea Municipal Oberta que convoqui la ciutadania per reunir-se i tractar diferents temes d'abast municipal.
  • Nomenar president i moderador d'aquesta Assemblea Municipal Oberta el Síndic de Greuges Local i el seu equip.
  • Establir un reglament regulador de l'Assembla Municipal Oberta.

El debat

Ignasi Bea, de la CUP-PC va argumentar sobre la necessitat de crear aquesta Assemblea, tot mostrant-se obert a possibles canvis o esmenes en la moció: "Pensem que pel seu caràcter ciutadà estaria bé que el seu moderador no fos un càrrec electe, sinó el Síndic de Greuges, però estem totalment oberts a debatre sobre aquesta qüestió", va assenyalar Bea. "Nosaltres creiem que podríem treu-re-li molt suc a aquesta Assemblea Municipal Oberta, més que al Consell de Ciutat, que creiem que no funciona i volem posar sobre la taula que les eines participatives que tenim, siguin participatives de debò", va afegir. "Volem crear una nova eina que pensem que pot ser profitosa, com així ens han explicat els companys dels municipis on s'ha implementat", va sentenciar.

El PP, a través del seu regidor, Álvaro Benejam, va explicar que el grup entenia la proposta com una voluntat de canalitzar propostes individuals: "En aquest cas no hem d''amagar que la moció la presenta la CUP-PC i, per tant, nosaltres no estem d'acord amb la manera de funcionar de la CUP", va iniciar. "La qüestió és si volem que aquesta assemblea sigui un espai on destinar propostes, un espai on la gent pugui dir el que vulgui i, després, si hi ha una proposta concreta s'elevi a l'Ajuntament i l'Ajuntament estudi la viabilitat, o és un òrgan participatiu per fer força sobre qüestions concretes. Si és per això, per actuar com a grup d'interés, no crec que sigui necessari", va afegir.

Pere Soler, del PSC, també va dir-hi la seva: "En un principi nosaltres no veiem bé aquesta moció perquè creiem que crearia moltes dificultats de funcionament i crearia un espai en el qual possiblement no se sentiria cridada tota la ciutadania i, per tant, tindria la representació que tindria", va assenyalar Soler. "En el nostre Programa Electoral, no tenim una Assemblea Oberta, però sí que hi tenim una Assemblea d'Entitats, per tant, estem dubtant què fer en aquest sentit. Entenem que és una proposta que està poc madurada, tot i que s'especifica massa el seu funcionament i es concreta massa poca quina seria la finalitat de l'Assemblea Oberta", va afegir Soler.

En el torn d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana va explicar la visió del grup: "Ens sembla bé revisar els òrguens de participació ciutadana, per tal de fer-la realment efectiva i ens sembla que cal replantejar el Consell de Ciutat", va iniciar Casamitjana, que també va plantejar dubtes sobre la moció: "El que no tenim clar és aquest detall tant concret que diu com hauria de ser l'Assemblea Oberta i de com hauria de funcionar", va explicar Casamitjana.

Ferran Vilaseñor va ser l'encarregada de donar l'opinió d'ERC-MES: "Entenem que el que proposem com a Assembla formaria part del concepte de participació ciutadana, per tant l'hauríem d'analitzar en el seu conjunt", va afirmar el regidor. "Podria ser que en el fons el que ens falta sigui una organització global que tiri endavant totes aquestes coses que es plantegen en els Consells de Barri i, certament no és fàcil", va afegir. "Nosaltres entenem que a la idea li falta debat", va sentenciar Vilaseñor.

Cs va plantejar que hi votaria en contra, a través del seu regidor, Sergio Blázquez: "Hi votarem en contra, tot i així, tenint en compte que la democràcia sempre és millorable, no veiem clar quin paper tindría l'Assemblea i quin seria el seu encaix. Pot semblar que es pretén crear un contra poder al paper que juguem els regidors, però potser no és això. Veritablement, la moció no deixa clar quin paper jugaria l'Assemblea Municipal Oberta", va explicar Blázquez.

Joan Puigdomènech, Tinent d'alcaldia de Territori, Medi Ambient i Participació Ciutadana, va parlar en representació del PDeCAT: "Voldria explicar que votarem en contra, però els donarem una alternativa que podria ser acceptable i la podríem reconduir. A nosaltres ens sembla que la ciutadania de Sant Cugat té una gran quantitat de canals de participació", va dir Puigdomench. "Jo el que entenc és que el que es proposa és poder fer discussions genèriques de tot el que té relació amb la ciutat. A nosaltres ens sembla que l'Assemblea com a concepte, no garanteix la representació del conjunt de la població, sinó a la gent que hi va d'una forma individual", va afegir el regidor del PDeCAT. "Hi ha una figura representativa que no hem explotat gaire, que és el que diem el mecanisme d'Audiència Pública, que permet a la ciutadania presentar propostes i rebre respostes directes dels representants", va afirmar també.

Per últim, Ignasi Bea va explicar que la CUP-PC retirava la moció, esperant possibles acords per crear-la o impulsar un òrgan similar en un futur.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem