Els presos i exiliats polítics, protagonistes de la Diada a Sant Cugat

Partits polítics i entitats de Sant Cugat han participat a l'ofrena floral a Rafael Casanova per l'11 de Setembre

La reivindicació de la llibertat dels líders independentistes empresonats i exiliats ha centrat bona part dels missatges durant l'ofrena a Rafael Casanova d'aquest 11 de Setembre a Sant Cugat del Vallès. Tots els partits polítics amb representació a l'Ajuntament, a excepció de Partit Popular i Ciutadans, i entitats santcugatenques s'han sumat a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Sant Cugat, que ha tingut lloc durant aquest matí a la plaça de Rafael Casanova.

Més info: Crida a la "llibertat" en el discurs institucional de l'alcaldessa per l'11 de Setembre

L'ofrena floral de 2017 a Sant Cugat va estar protagonitzada pel referèndum de l'1 d'Octubre i les crides a la participació i, bona part de les proclames d'aquest 11 de Setembre de 2018 han recordat totes les vivències d'aquest darrer any a Catalunya com el referèndum, la repressió de l'estat espanyol i l'empresonament dels líders sobiranistes. Uns 200 santcugatencs i santcugatenques han participat dels actes oficials de la Diada Nacional de Catalunya a Sant Cugat, en què el nom del santcugatenc Raül Romeva ha destacat especialment, i amb el crit de 'Visca Catalunya Lliure' ha estat dels més repetits.

Ofrena floral a Sant Cugat. Foto: Lali Álvarez

Més enllà de reclamar la llibertat dels presos, els partits polítics també han analitzat la situació actual del país i han donat les seves receptes pels pròxims mesos. Des de crides a obrir una nova etapa de diàleg fins a reclamar el madant de l'1 d'Octubre. L'Assemblea Nacional Catalana ha estat la primera entitat a fer l'ofrena floral a Rafael Casanova. "Tornem a sortir al carrer per exigir que es compleixi el mandat democràtic del referèndum de l'1 d'Octubre. Només la clau de la República podrà fer alliberar els hostatges polítics i fer tornar als exiliats", ha reivindicat el seu coordinador, Xavier Palet.

IMG 20180911 WA0020

Els Castellers de Sant Cugat han participat de la Diada a Sant Cugat FOTO: Lali Álvarez

"Un poble digne"

Des de Sant Cugat en Comú, el regidor Ramon Gutiérrez ha reivindicat deixar de costat la unilateralitat i afrontar una nova etapa de diàleg sense renunciar a què Catalunya pugui "decidir lliurament el seu futur", aprofitant també el canvi de govern a l'estat espanyol. A més, ha reivindicat la llibertat dels presos polítics: "El context polític fa que sigui una Diada inusual, per l'existència de polítics injustament empresonats".

Igual que l'ANC, alguns representants polítics han reclamat fer efectiva la República Catalana, com ha estat el cas de Carles Brugarolas de Demòcrates de Sant Cugat: "La nostra llibertat no ens l'ha de concedir ningú, l'hem d'exercir. Ja hem votat i ja hem decidit".

La portaveu de la CUP, Núria Gibert, ha reconegut que "és possible" que calgui "una reflexió" després dels esdeveniments de l'últim any. "No estem abatuts, aquí hi ha un poble digne", ha afegit la cupaire, que ha justificat la desobediència no violenta: "La desobediència a normes obsoletes és el revulsiu per canviar-les".

"Més que mai hem de demostrar la nostra fermesa davant d'una justícia sense miraments, no hem de defallir", ha reclamat el membre de Moviment d'Esquerres Àlvar Roda. Per la seva banda, des de les Joventuts d'Esquerra Republicana han afirmat que "l'únic projecte possible que ofereix vides dignes a les classes populars és la República".

IMG 20180911 WA0016

Representants polítics de Sant Cugat a la Diada Nacional de Catalunya FOTO: Lali Álvarez

 

"Ens esperen uns mesos intensos"

El president d'ERC a Sant Cugat, Oriol Cisteró, ha apostat per un "futur d'igualtat, llibertat i fraternitat": "Avui per sobre de tot necessitem dir que la nostra lluita no va d'odi, va de llibertat i construir un futur plegats". "Es pensaven que amb les presons ens callarien, però no ha callat ningú"", ha sentenciat.

El primer secretari del PSC, Pere Soler, ha retret "l'immobilisme" de l'antic govern espanyol del PP i "l'unilateralitat" dels independentistes i les conseqüències que ha generat, com "la fugida d'empreses" o "tensió social". En aquest sentit s'ha mostrat esperançat per poder obrir una nova etapa amb el govern socialista a la Moncloa.

"És important que l'existència de presos i exiliats polítics segueixi sent sorprenent i intolerable", ha afirmat Elena Degollada, del PDeCAT, que ha animat als ciutadans: "Ens esperen uns mesos intensos i hem d'estar preparats. És més important que mai que no defallim fins aconseguir la República Catalana"

A més dels partits polítics, també han participat en l'ofrena entitats com la Plataforma per la Llengua, la UESC, l'Ateneu, la Penya Blaugrana, la Unió Ciclista, el Club Muntanyenc, el Sant Cugat Futbol Club i el Club Rugbi Sant Cugat. A més, els Geganters, amb el Joan i la Marieta, han fet una dansa i els Castellers de Sant Cugat han aixecat un pilar i han tornat a reclamar la llibertat del seu company de colla, Raül Romeva.

IMG 20180911 WA0014

Els Gegants de Sant Cugat FOTO: Lali Álvarez

 

IMG 20180911 WA0023

Desenes de santcugatencs han participat a l'11 de Setembre a Sant Cugat FOTO: Lali Álvarez

IMG 20180911 WA0021

Els Castellers de Sant Cugat, amb Raül Romeva FOTO: Lali Álvarez

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem